ANASAYFA arrow right Güncel

Tek bir gencimiz bile sokakta bırakılmamalı

YAYINLAMA: 22 Ağustos 2022 / 21.13
GÜNCELLEME: 22 Ağustos 2022 / 21.13
Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, geçen yıl yaşanan yurt sorununun bu yıl yaşanmaması için yetkilileri uyardı

Başkan Avan, “Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü ‘Hiçbir öğrencimizi ortada bırakmayacağız, gerekirse otel kiralayacağız diyor. Ankara’dan çıkan bu söyleme inanmak istiyoruz. Ayrıca valilik, belediye, üniversiteler ve illerdeki yurt müdürlükleri çalışmalar yapıp tek bir gencimizi bile sokakta bırakmayacak şekilde barınma problemini mutlaka çözmeliler” dedi.

Gençlerin burs, kredi, yurt problemi safhaya ulaşacak

Pandemiden kaynaklı geçen yıl Kredi Yurtlar Kurumu’nda bir yığılma yaşandığına dikkat çeken Avan, “Bu sene geçen seneki kadar yığılma olmayacak ancak gençlerimizin birçoğu üniversiteye başlamayacak durumda. Çünkü yol parası dahi bulmayan gençlerin burs, kredi, yurt problemi safhaya ulaşacak. Geçen yıl ev tutabilecek olanlar bu sene yurtta kalmak zorunda. Çünkü gelir seviyesi düştü, halkımız fakirleşti, öğrenciler ise üniversite okumak için devletin yurduna müracaat edecek, burs ve kredisine yoğun bir talepte bulunacak. Bunu önümüzdeki günlerde yurt, burs ve kredi sonuçları açıklandığında göreceğiz” şeklinde konuştu.

Yetkililer sözde değil özde denetim yapsınlar

‘Burs, kredi ve yurda müracaat eden tek bir gencimiz bile kredisiz ve yurtsuz kalmamalı’ ifadelerini kullanan Avan, gençlere yapılan yatırımın geleceğe yapıldığını söyledi. “Şu ana kadar yapılan çalışmalara bakıldığında problem yokmuş gibi görünüyor ama yine problemin çıkacağını tahmin ediyoruz. Problem çıktığında ise anında müdahale ederek gençlerimizi ortada asla bırakmalılar. Ayrıca öğrenciler birinci sınıfı bitirdikten sonra ev kiralarlar. Lakin ev kiraları denetlenmeli. Çünkü ev kiraları çok yüksek. Dolayısıyla Ataması yapılacak öğretmen ve memurlar, üniversiteye gelecek öğrenciler ev tutmak istediğinde nasıl tutacak? Bu konuda noktada bir denetim de yok. O nedenle yetkililer sözde değil özde denetim yapsınlar” çağrısında bulundu.

Özel yurtların fiyatının artması devlet yurtlarına rağbeti artıracak

Özel yurt ücretlerinde de bir artışın yaşandığını belirten Avan, “Yurtlardaki elektrik, doğalgaz, yemek gibi giderlerin hepsi arttı. Bütün giderler hesaplandığında ağustos ayı itibariyle özel bir yurtta bir kişinin konaklama maliyeti 3 bin 500 TL’yi buluyor. Yurt ücretler ise 30 bin TL’den başlayıp 100 bin liranın üzerine çıkabiliyor. Yani yurt ücretleri geçen yıla göre 2,5-3 kat artmış durumda. Özel yurtların fiyatlarını bu kadar artması gençlerimizi devlet yurtlarına yönlendirecek” değerlendirmesini yaptı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *