ANASAYFA arrow right Güncel

Toplumu, birlikte yaşanabilir bir dünya inşa etmeye davet ediyoruz

Toplumu, birlikte yaşanabilir bir  dünya inşa etmeye davet ediyoruz
YAYINLAMA: 06 Ekim 2024 / 17.54
GÜNCELLEME: 06 Ekim 2024 / 17.54

’Sahipsiz hayvanlara yönelik her türlü şiddetin yasalarla karşılaşmadan cezasız kalması, bu tür eylemleri teşvik ediyor ve normalleştiriyor”

 

Dünya Hayvanlarını Koruma Günü dolayısıyla açıklama yapan Gaziantep Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Meltem Peri, ‘’Hayvanların sağlığını ve refahını koruma yolundaki görevimizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Hayvanların doğal yaşam haklarına saygı göstermek, bireysel bir sorumluluğun ötesinde, tüm toplumun ortak bilinciyle sahiplenilmesi gereken bir insanlık görevi. Bu vesileyle, tüm toplumu hayvan haklarına saygı göstermeye ve birlikte daha yaşanabilir bir dünya inşa etmeye davet ediyoruz’’ açıklamasını yaptı.

Hayvanlara yönelik şiddetin cezasız

kalması bu tür eylemleri teşvik ediyor

Peri, ‘’Sahipsiz hayvanlara yönelik her türlü şiddetin yasalarla karşılaşmadan cezasız kalması, bu tür eylemleri teşvik etmekte ve normalleştiriyor. Bu durum, yalnızca hayvanların fiziksel sağlığını tehdit etmekle kalmamakta, aynı zamanda toplumda, özellikle çocuklar üzerinde ciddi psikolojik etkiler ve travmalar yaratabiliyor. Dolayısıyla, hayvanların korunması, sadece bir yasal zorunluluk değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olarak ele alınmalıdır. Bu konuda alınacak tedbirler, toplumun genel güvenliğini ve huzurunu artıracak şekilde yapılandırılmalı’’ ifadelerini kullandı.

Ülkemizin mevcut durumda 105 bin
civarında barınak kapasitesi bulunuyor

Son dönemlerde yaşanan trajik olayların, toplumda hayvan severler ve karşıt görüşte olanlar arasında bir kutuplaşmaya yol açtığına dikkat çeken Peri, ‘’Ayrışma, sorunların çözümüne yönelik sağduyulu ve bilimsel bir tartışma ortamı oluşmasını engelliyor. Tarafların ortak bir zeminde buluşamaması, hayvan refahını güvence altına alacak çözümler üretilmesinin önünde büyük bir engel teşkil ediyor. 30 temmuz tarihinde üzerinde değişiklik yapılan 5199 sayılı kanunun getireceği bir soruna yetkililerin dikkatini çekmek istiyoruz; bu kanunun en önemli sonucu, hedeflenenin aksine önümüzdeki yıllarda sokaktaki popülasyonun artması olacak. Çünkü, ülkemizde artan popülasyona rağmen mevcut durumda 105 bin civarında barınak kapasitesi bulunuyor. Yeni kanun sokaktan alınan hayvanların barınakta tutulmasını emrediyor. Bu yaptırım nedeniyle barınağı yetersiz olan belediyeler hayvanları alıp kısırlaştırma işlemi uygulayamadıklarından sokakta üreme artacak’’ dedi.

Hayvan sağlığını korumak toplumun
tüm kesimlerinin ortak sorumluluğu

Başkan Peri, ‘’Hayvan haklarının korunması sadece veteriner hekimlerin değil, toplumun tüm kesimlerinin ortak sorumluluğu. Hayvan refahı, toplumun genel sağlığını doğrudan etkileyen önemli bir unsurdur ve bu bağlamda her bireyin katkısı değerli. Hayvanlardan insanlara geçen zoonotik hastalıkların önlenmesi, gıda güvenliği ve çevresel sürdürülebilirlik konularında hayvan sağlığının korunması kritik bir role sahiptir. Veteriner hekimlerin bu alandaki yüksek mesleki standartları, sadece hayvanların değil, toplumun da sağlığını güvence altına alıyor’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *