ANASAYFA arrow right Güncel

Tüccar, zeytinyağını ucuza almaya çalışıyor

Tüccar, zeytinyağını ucuza almaya çalışıyor
YAYINLAMA: 06 Ekim 2024 / 17.58
GÜNCELLEME: 06 Ekim 2024 / 17.58

Antep’te fıstık hasadının tamamlanmasının ardından çiftçi, zeytin hasadı hazırlığına başladı

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, ‘’Bazı tüccarlar, ihracatın açıldığını duyurmadan çiftçinin elinden zeytinyağlarını ucuza almaya çalışıyorlar. Bu konuda üreticilerimizin uyanık olmalarını istiyoruz’’ dedi.

Çiftçilerimiz elindeki yağı değerinde satsın

‘Zeytin hasadının heyecanı içerisindeyiz’ diyen Çolak, ‘’Zeytinde bu sene ortalama bir rekolte bekliyoruz. Çiftçilerimiz zeytinlerini hiçbir şekilde ‘Kabala’ dediğimiz icara vermesinler. Bunun yanı sıra zeytin ihracatına yasaklama getirilmişti ancak bu geçen ay itibariyle yasak kalktı ve ihracat yeniden start aldı. Dolayısıyla ellerindeki zeytinyağlarını değerinde satsınlar’’ çağrısında bulundu.

Zeytinyağının tenekesi 7 bin 500 lira olmalı

Çolak, ‘’Geçen yıl hasat döneminde tenekesi 4 bin lira olan zeytinyağları ihracat yasağı getirildiğinde 2 bin 500-3 bin liraya kadar düştü. Zeytin ve zeytinyağının bir pazarı olmadığından değerinde satılamıyor. Şu anda zeytinyağının tenekesi 7 bin 500 lira olmalı. Çünkü çiftçi bu fiyatlar olursa para kazanır’’ ifadelerini kullandı.

Bitkisel Üretim Yağı adı altında bir kooperatif kurmak için çalışmalara start verdik

Şahinbey Ziraat Odası olarak, kooperatif kurma çalışmalarına başladıklarını vurgulayan Başkan Çolak, ‘’Bitkisel Üretim Yağı adı altında bir kooperatif kurmak için çalışmalara start verdik. Kooperatif faaliyete geçtiğinde çiftçilerin ürünlerinin değerinde satılması için elimizden geleni yapacağız’’ açıklamasını yaptı.

Zeytin alanları imara açılmamalı

Zeytin alanlarının imara açılmasına tepki gösteren Çolak, belediyelerinin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın buna bir an önce engel olması için harekete geçmesi gerektiğini sözlerine eklerken, ‘’Fıstık ve zeytin alanlarımızın imara açılıp azalmasını istemiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni tarım modeli kapsamında düz arazilere fıstık, zeytin ve üzüm ekimi yasaklandı. Ekilmesi durumunda ise cezai yaptırım ile karşılaşılacak’’ şeklinde konuştu.

Yeni tarım modelinin devam etmesi gerekiyor

Çiftçilere havza bazlı desteklerden faydalanma önerisinde bulunan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Fıstık, zeytin ve üzüm, eğimi yüzde 6 ve üzeri olan arazilere ekilebilecek. Bundan çiftçilerimizin yararlanmasını bekliyoruz. Yeni tarım modelinin devam etmesi gerekiyor. Ancak zeytinyağı gerçekten değerinin altında satılıyor. Zeytin kahvaltıların, zeytinyağı ise yemelerin olmazsa olmazıdır. Bilim adamları bile en doğal yağın zeytinyağı olduğunu belirtiliyor.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *