ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye vatandaşları da Avrupa’da vizesiz dolaşacak

Türkiye vatandaşları da Avrupa’da vizesiz dolaşacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gaziantep’te sevgi gösterileri ile karşılandı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB ile imzalanan vize muafiyetine yönelik anlaşmaya ilişkin “AB’nin Türkiye’ye çok sert bir vize uygulamasını hayatta tutuyor olması kabul edilemezdi. Bunu her ortamda konuşurduk. Nihayet bu yönde bazı çalışmalar, hatta pazarlıklar da diyebilirim buna, onların da bizden bazı talepleri vardı. Bu konuda belli bir noktaya gelindi. Ümit ediyorum ki kısa süre içerisinde, birkaç sene içerisinde tamamen vizesiz bir şekilde Türk vatandaşları da Avrupa’da dolaşım serbestliği haklarını alacaklardır. Bunu önemli bir gelişme olarak görüyorum” dedi. 


Mallar serbest dolaşıyor, insanlar dolaşamıyor
Kilis’in ardından bir ziyaret de Gaziantep’e gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül, valiliği ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, Türkiye ile AB arasında imzalanan vizesiz girişe yönelik anlaşmaya ilişkin değerlendirilmesinin sorulması üzerine Gül, Türkiye’nin AB ile entegre olmuş, tam üyelik müzakereleri yapan bir ülke olduğunu belirterek, “Bunun ötesinde söylenecek bir söz yoktur. Türkiye, Gümrük Birliği’nin tam üyesidir. AB ile Türkiye arasında mallar serbest dolaşabilmektedir. Ama malların sahipleri bu mallarını götürüp teşhir etmeleri için serbest gidememektedir. Bu kadar garip durum vardır” ifadelerini kullandı. 


Türkiye’ye çok sert bir vize
Uygulamasının hayatta tutuluyor
olması kabul edilemezdi

Gül, bazen çok önemli ilim adamlarının, sporcuların, tüccarlar ve yatırımcıların, kültür insanlarının, AB ülkelerine gidişte inanılmaz zorluklarla karşılaştıklarına vurgu yaparken, şu değerlendirmede bulundu: “Bu böyleyken AB, Latin Amerika’dan Rusya’ya, Balkanlardan birçok ülkeye, adaylığı bile söz konusu olmayan ülkelerle vize muafiyeti anlaşmaları imzalamışken, Türkiye’ye çok sert bir vize uygulamasını hayatta tutuyor olması kabul edilemezdi. Bunu her ortamda konuşurduk. Nihayet bu yönde bazı çalışmalar, hatta pazarlıklar da diyebilirim buna, onların da bizden bazı talepleri vardı. Bu konuda belli bir noktaya gelindi. Ümit ediyorum ki kısa süre içerisinde, birkaç sene içerisinde tamamen vizesiz bir şekilde Türk vatandaşları da Avrupa’da dolaşım serbestliği haklarını alacaklardır. Bunu önemli bir gelişme olarak görüyorum.”


Mısır’da tutuklu bulunan gazeteci Metin Turan’ın tutuksuz yargılanmasına ilişkin soru üzerine de Gül, şu cevabı verdi: “Bunu dün öğrendim. Şüphesiz ki olağanüstü bir dönemden geçiyor, Mısır. Bunu defalarca söyledim. Mısır, Türkiye için dost, kardeş olan bir halktır. Öyle ki Mısır halkı ile yakın temasa geçtiğinizde ailelerinin ne kadar Türkiye ile irtibatları olduğunu büyük bir övgü olarak, hep gururla anlatırlar. Türkiye'de şüphesiz ki Mısır’a dostluğu her zaman hatırlar. Ama ülkelerin tarihinde zaman zaman sıkıntılı dönemler olur. Bunlar da muhakkak gelip geçicidir. Bizim de geçmişimize baktığımızda olağanüstü dönemlerimiz hep olmuştur. Ümit ederiz ki, en kısa süre içerisinde Mısır, demokratik hayata ulaşır ve bütün gücün ve enerjisini halkının beklentisi olan ekonomik kalkınma ve refaha harcama dönemine geçer. Büyük bir memnuniyet duydum bundan.” 


Gaziantep’te, BM kuruluşlarının temsilcilerini kabul etti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çeşitli temas ve incelemeler için bulunduğu Gaziantep’te, BM kuruluşlarının temsilcilerini kabul etti. 
Cumhurbaşkanı Gül’ün Gaziantep Valiliğinde kabul ettiği heyette, BM Türkiye Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra, UNICEF - Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (United Nations International Children's Emergency Fund) Türkiye Temsilcisi Ayman Abu Laban, WHO - Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization) Türkiye Temsilcisi Maria Cristina Profili, WFP - Dünya Gıda Programı (World Food Programme) Türkiye Temsilcisi Jean-Yves Lequıme, OCHA - Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) Türkiye Ofisi Başkanı Nathalie Fustıer, UNHCR - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (United Nations High Commissioner for Refugees) Türkiye Temsilci Yardımcısı Karim Atassi, IOM - Uluslararası Göç Örgütü (International Organization for Migration) Türkiye Temsilcisi Meera Sethi ve UNFPA- Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (United Nations Population Fund) Gaziantep Temsilcisi Çağatay Erdem yer aldı.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi’ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ulu Cami’de cuma namazını kıldıktan sonra Hasan Kalyoncu Üniversitesi'ni ziyaret etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile birlikte Hasan Kalyoncu Üniversitesi'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversite rektörlüğü önünde kendisini görmeyi bekleyen öğrencileri selamladı. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Tamer Yılmaz’dan üniversite hakkında bilgi alan Abdullah Gül, daha sonra Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu ile görüştü. Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden mezun olan her öğrencinin Hasan Kalyoncu’ya sevap olarak yazılacağını belirten Gül, “Burada hem ülkemiz hem de insanlık için çok değerli gençler yetiştirilecektir. Bu vesileyle değerli arkadaşımızı bir kez daha rahmetle anıyorum. İyi insanların isimleri bu şekilde devam eder. Buradan mezun olan her çocuk muhakkak ki onun karnesinin sevap hanesine yazılır” diye konuştu.SHA



Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *