ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye’de her iki çocuktan biri yoksul

Türkiye’de her iki çocuktan biri yoksul
YAYINLAMA: 15 Eylül 2024 / 16.24
GÜNCELLEME: 15 Eylül 2024 / 16.24

Türkiye Komünist Partisi Şahinbey İlçe Başkanı Fatma Yücetaş, ‘’Türkiye, çocuk yoksulluğu açısından OECD’ye üye 41 ülke arasında yüzde 22 oranıyla en yüksek yoksulluk oranına sahip ikinci ülke durumunda. "Türkiye’nin Yokluk ve Yoksulluk Raporuna göre ise Türkiye’de her iki çocuktan biri yoksul’’ tespitini yaptı.

Çocuk işçi sayısı iki milyona yaklaştı

Ülkemizde çocukların açlıkla sınandığını, yeterli gıdaya ulaşamadığını, dengeli beslenemediğinden büyüyemediğini ve gelişemediğini kaydeden Yücetaş, ‘’Çocuklarımız tarikat yurtlarında tacizin, tehdidin ve gericiliğin pençesine terk ediliyor, aynı tarikatlar ÇEDES ile örgün eğitime doğrudan sokuluyor, çocuk işçiliği rekor düzeylere tırmanıyor. Ülkede çocuk işçi sayısının iki milyona yaklaştığı belirtiliyor. Fabrikalarda ucuz iş gücü olarak görülen, uzun saatler çalıştırılan ve ağır işlerde büyük bir sömürüye maruz kalan çocuk işçilerin payına ya iş cinayetleri ya da patronun keyfi işkenceleri düşüyor’’ ifadelerini kullandı.

Çocuklar küçük yaştan itibaren umutsuzluk içinde yaşamaya mahkum ediliyor

Yücetaş, ‘’İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin MESEM’li (Merkezi Eğitim Merkezi) çocukların ölümü ve çalışma koşullarına dikkati çekmek için hazırlanan 2023 Eylül-2024 Ağustos eğitim öğretim yılında meydana gelen çocuk işçi ölümleri raporuna göre, son bir yılda en az 66 çocuk işçi hayatını kaybetti. Çocuklarını koruyamayan, aç ve sahipsiz bırakan, sömüren, çocuklarına çocukluğunu yaşatmayan bir ülke. Çocuklarımız küçük yaştan itibaren gelecek kaygısı içinde, umutsuzluk içinde yaşamaya mahkûm bırakılıyor’’ dedi.

Çocukların asıl katilinin düzenin kendisi olduğunu söylemeliyiz

‘Ülkemizde yoksulluktan, gericilikten payını çocuklar da fazlasıyla alıyor’ diyen Yücetaş, ‘’Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Narin'e de değinmeden geçemeyeceğim. Narin 8 yaşındaydı, ailesinin de içinde olduğu karanlık bir odak tarafından katledildi. Katillerini tanıyoruz ve sadece kamuoyuna yansıyan isimlerden ibaret değil biliyoruz. Hayatını kaybeden, hayatı elinden alınan tüm çocukların asıl katilinin ise düzenin ta kendisi olduğunu söylemeliyiz. Çocuklarımızı hak ettikleri gibi; çocukluklarını yaşayabilecekleri, gelecek kaygısı çekmeyecekleri, eşit şartlara sahip olacakları, özgür ve güvenli yarınlara eriştireceğiz. Türkiye Komünist Partisi olarak söz veriyoruz: çocuklarını yaşatan, seven bir ülkeyi mutlaka kuracağız’’ mesajı verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *