ANASAYFA arrow right Güncel

Türkiye'deki binalar ''yeşil'' oluyor

Türkiye'deki binalar ''yeşil'' oluyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 01.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 01.40
tasarruf doğaya saygılı bir inşaat türünü benimseyen sertifikalı yeşil bina projelerinin hızla arttığı bildirildi.
Enerji ve su tasarrufu sağlayan, doğaya saygılı bir inşaat türünü benimseyen sertifikalı yeşil bina projelerinin hızla arttığı bildirildi.
Yapının arazi seçiminden başlayarak doğayla uyumlu, ihtiyacı kadar tüketen ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmiş, çevre dostu malzemelerin kullanıldığı yeşil binalar, aynı zamanda ekolojik bilincin göstergesi olarak da artış gösteriyor.
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir binaya ''yeşil bina'' unvanını, enerji ve su kullanımı, yer seçimi, tasarım, inovasyon, binada kullanılan ekolojik yapı malzemeleri, yapım tekniği ve atık malzemelerin yeniden kullanımı konularındaki seçici yaklaşımların verdiğini belirtti.
Yeşil binaların sertifikalı olması halinde yatırımcıların, mal sahiplerinin ve kullanıcıların ulusal ve küresel rekabette çevre dostu olduklarını ve sürdürülebilirliğe katkı sağladıklarını belgelendirmiş olduklarını ifade eden Sur, şunları kaydetti:
''Ekolojik bilincin göstergesi olarak Türkiye'de sertifikalı yeşil bina projeleri de hızla artmaktadır. Mayıs 2012 itibariyle 40 sertifikalı, 80 tane de sertifika adayı yeşil bina bulunuyor. Türkiye gibi yapı stoku 18,5 milyon olan bir ülkede 120 bina az gibi görünse de sertifikalı yeşil binaların artış ivmesi göz önüne alındığında sektörün hızla büyüdüğü görülür. Büyümenin nedeni hem konunun güncelliği hem de inşaat sektörünün çevre dostu uygulamalara yönelmesidir.''
''Kentsel dönüşümde
yeşil binalara yönelmeli''
Türkiye'de 19 milyona yaklaşan konut stokunun yüzde 48'inin 35 yaşın üzerinde olduğunu bildiren Sur, ülkenin, ''yıpranmış konut stoku ve deprem gerçeği sebebiyle'' büyük çaplı bir kentsel dönüşüm programıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Sur, şu görüşleri dile getirdi: ''Türkiye 10 milyona yakın konutunu kentsel dönüşümle yenileyecek, bu süreçte yeşil binalara yönelmeli. Konut stokunun tamamı yeşile dönüştürüldüğünde 500 milyar ila 1 trilyon dolar arasında bir ekonomi ortaya çıkacak. Bu hacim, 10 yıl sonra nüfus artışı, bina sayısında artış, kentsel dönüşüm, yeni teknolojilerin ve yan sektörlerin etkisiyle katlanarak artacaktır.''
Sur, dernek olarak ''yeşil binalar'' konusunda Türkiye koşullarına uygun değerlendirme sistemi oluşturmak için çalışmalara başladıklarını ifade etti.
Türkiye'de geliştirilecek sertifikanın, diğer uluslararası sertifikalara göre en büyük avantajının sertifika gelirinin yurt içinde kalacak olması ve böylece dışarıya kaynak transferinin engellenmesi olduğunu belirten Sur, Türkiye'de yeni binaların ''çevre dostu bina'' kriterlerine göre inşa edilmesi ve mevcut binaların da bu kriterlere uygun dönüştürülmesiyle hem çevreye olumsuz etkinin azalacağını hem de büyük oranda tasarruf edileceğini vurguladı.

''Birçok ülkede öncelikli
gündem maddesi''
Haluk Sur, yeşil bina konusunun ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede artık gündemin en öncelikli maddesi olduğunu ve gayrimenkul sektöründe yepyeni bir dönemin kapılarının açılmaya başlandığını söyledi. Amerika'da yeşil bina ve alt sektörlerinin pazar büyüklüğünün 5 trilyon doları bulduğunu, Amerika'nın 130 milyon konut stokunun yüzde 1'ini yeşil binaya dönüştürerek 50 milyar dolarlık büyük bir pazar yarattığını bildiren Sur, küresel krizin ilaçlarından birinin de ''yeşil binalar'' olacağını savundu.
Sur, yeşil binalar için vergi indirimi ve teşvikin Türkiye'de henüz uygulamaya geçmediğini, ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi'nde yeşil binalara teşvik verme konusunda çalışmalara başladığını açıkladığını bildirdi.
Resmi Gazete'de yayımlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'ne göre 2017 yılından itibaren kullanım alanı 10 bin metrekare üzerindeki ticari binaların, müstakil lüks konutların ve entegre konutların ruhsatlandırılmasında binanın sürdürülebilirlik kriterlerine uygun olduğunu belirten sertifika isteneceğini aktaran Sur, kanun kapsamında verilen teşvikler, bankaların sağladığı krediler gibi finansman olanaklarının yaygınlaşmasıyla da hem yatırımcı hem de son kullanıcıların ''yeşil binayı'' tercih etme oranının artacağını kaydetti.AA


Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *