ANASAYFA arrow right Güncel

Ücretsiz beslenme birincil mesele olarak görülmeli

Ücretsiz beslenme birincil  mesele olarak görülmeli
YAYINLAMA: 05 Eylül 2024 / 20.14
GÜNCELLEME: 05 Eylül 2024 / 20.14

Ülkemizde çocukların sağlığı ve geleceği üzerinde ciddi ve kalıcı olumsuz etkilere neden olan beslenme yetersizliği sorununun çözülmesi çağrısında bulunan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Onur Aydın, ‘’Başta siyasi iktidar olmak üzere tüm bileşenler, yetersiz beslenme ile mücadelede sorumluluk almalı ve devlet okullarında ücretsiz beslenme birincil öncelikli mesele olarak görülmeli’’ dedi.

Yapılan çalışmaların takipçisi olalım ve birlikte çözüm üretelim

Aydın, ‘’Ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde ‘Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu’ olarak son derece önemli olan bu meselenin çözümüne katkı sunmak isteyen kurum ve kişilere çağrımızdır: Gelin hep birlikte çocuklarımızın geleceğine sahip çıkalım, ilimizde okul yemeği koalisyonunu yapılandıralım, yapılan çalışmaların takipçisi olalım ve birlikte çözüm üretelim’’ çağrısında bulundu.

Sağlıklı beslenmek her çocuğun hakkı

‘Her çocuğun temel hakkı olan sağlıklı beslenme başta siyasi iktidar olmak üzere ilgili kamu kurumlarının sorumluluğunda’ diyen Aydın, ‘’Okul yemeği programları yoluyla okul çağındaki çocuklara ücretsiz gıda ve beslenme desteğinin kamu kurumlarının politika önceliği olması son derece ivedi. Ancak uygulanan politikalara bakıldığında okul yemeği programlarının kamu gündeminin dışında bırakıldığı aşikâr’’ açıklamasını yaptı.

PISA 2022 raporu eğitimde fırsat eşitliğini dahi konuşamadığımızın açık kanıtı

Ücretsiz okul yemeğinin salgın sonrasında her geçen gün artan yoksulluk ve geçen yıl yaşanan deprem felaketiyle birlikte ülkenin en temel, en acil gündemlerinden biri haline geldiğini kaydeden Aydın, ‘’Okul yemeği tüm öğrenciler için tartışmasız en temel hak iken ve okul yemeği uygulamasının genişleyerek süreceği açıklamalarına rağmen gerekli adımlar atılmadı verilen sözler tutulmadı. Açıklanan her veri ve son açıklanan PISA 2022 raporu artık nitelikli eğitimi, eğitimde fırsat eşitliğini dahi konuşamadığımızın açık kanıtı’’ şeklinde konuştu.

Üç yılda bir yapılan ve 15 yaşındaki öğrencilerin okuma, matematik ve fen alanlarındaki becerilerini ölçen PISA kapsamında öğrenciler, öğretmenler, okul yöneticileri ve velilere anketler uygulandığını hatırlatan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Ankette öğrencilere sorulan sorulardan biri de ‘Geçen 30 günde yiyecek alacak paranız olmadığı için kaç kere yemek yiyemediniz?” sorusuydu. Bu soruya verilen yanıtlar ülkemizde en az 5 öğrenciden birinin haftada en az bir kere parası olmadığı için yemek yiyemediğini ortaya çıkardı.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *