ANASAYFA arrow right Güncel

Ücretsiz kömür dağıtımı satışlara büyük darbe vurdu

Ücretsiz kömür dağıtımı satışlara büyük darbe vurdu
YAYINLAMA: 05 Mayıs 2024 / 18.05
GÜNCELLEME: 05 Mayıs 2024 / 18.05

Artan maliyetler karşısında sezondan umduğunu bulamayan kömürcü esnafı, sosyal yardımlaşma vakıfları tarafından dağıtılan kömürlerin satışları olumsuz etkilediğine dikkat çekti

 

Sosyal yardımlaşma vakıflarının ücretsiz kömür dağıtmasının esnafa büyük darbe vurduğunu söyleyen Gaziantep Mahrukatçılar Odası Başkanı Erdal Demir, sezonda 80 bin ton kömür satıldığının altını çizdi.

Yıllardan beri sürdürülen bu yanlışın artık son bulması lazım

Kentin havasının kirlenmesinin nedeninin dağıtılan kalitesiz kömürler olduğuna dikkat çeken Demir, “Geçen yıllarda 120 bin ton olan kömür satışımız bu yıl 40 bin ton azalışla 80 bin tona kadar geriledi. Bunun en büyük nedeni sosyal yardımlaşma vakıfları tarafından dağıtılan ücretsiz kömürler. Yıllardan beri sürdürülen bu yanlışın artık son bulması lazım. Eğer son bulmayacaksa o zaman esnaflarımız aracılığıyla kaliteli kömür dağıtılsın” şeklinde konuştu.

Ücretsiz kömür dağıtımı devam ettikçe kepenk kapatan esnaf artacak

Sektörün geleceğini iyi görmediğini vurgulayan Başkan Demir, “Ücretsiz kömür dağıtımı devam ettiği sürece kepenk kapatan esnaf sayımız artacak. Bu şekilde sektörümüz küçülecek ve zaman içerisinde de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Zor günlerden geçtiğimiz böylesi bir dönemde her sektör gibi bizimde can suyu kredisine ihtiyacımız var” açıklamasında bulundu.

Birçok esnaf sigorta primlerini ödeyemez durumda

BAĞKUR sigorta primini ödeyemeyen birçok esnafın bulunduğunu belirten Demir, kömürcüler sitesinde ki kiraların çok yüksek olmasından dert yandı. “Kömürcüler sitesinde 30 bin liranın altında kiralık iş yeri yok. Bizler küçük esnaflarız. Bu rakamlar bizim için çok yüksek. Yüksek kiralar nedeniyle bazı esnaflarımız bu işi depo tutmadan yapmaya çalışıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yeni yer konusunda bize söz verdi ancak bir yıldan beri bekliyoruz. Bunun bir an evvel hızlandırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İlerleyen zamanlarda kömür fiyatları yükselebilir

Demir, “Asgari ücret 5 bin 800 lira iken kömürün tonu 6 bin TL idi, asgari ücret ücret 17 bin liraya yükseldi, kömürüm tonunu 6 bin veya 6 bin 500 liraya sattık. İthal kömür ucuz olduğundan dolayı kalitesiz kömürler çok fazla şehrimize girmedi. Her şeye yüzde 100 oranında zam geldiği bir dönemde ilerleyen zamanlarda kömür fiyatlarının yükseleceğini söyleyebiliriz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *