ANASAYFA arrow right Güncel

Ülkenin kaynakları ile servet elde edenler işçi kadar vergi vermiyor

Ülkenin kaynakları ile servet elde  edenler işçi kadar vergi vermiyor
YAYINLAMA: 24 Eylül 2024 / 17.59
GÜNCELLEME: 24 Eylül 2024 / 17.59

Hayat pahalılığı, satın alma gücümüzdeki gerileme, adaletsiz vergi sistemi, kamu işyerlerinde ücret dengesizliği, işsizlik, güvencesiz çalıştırma, kayıt dışı ve mülteci istihdamı gibi sorunlara dikkat çekmek amacıyla sahaya inen Türkiye İş Konfederasyonu, Türkiye genelinde eş zamanlı açıklama yaptı

  ‘Geçmiş yıllarda da ekonomik krizler yaşandı. Geçim şartları ağırlaştı. Ancak bu dönemde olduğu kadar yoksulluk görülmedi’ diyerek sözlerine başlayan Türk İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, ‘’Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak servet elde edenler var. Ama işçinin ödediği kadar vergi vermiyorlar’’ ifadelerini kullandı.

Tepeden tırnağa her şeye her gün zam geliyor

Markete, pazara, temel tüketim ürünlerine, tepeden tırnağa her şeye her gün zam geldiğine dikkat çeken Sarıca, ‘’Büyükşehirlerde ev kiraları ortalamada asgari ücretin üzerine çıktı. Okullar açıldı, eğitim masrafları altından kalkılamaz bir hale geldi. Analar, babalar “çocuğumuzu okula nasıl göndereceğiz” diyor. Elektriğe ve doğalgaza geçtiğimiz aylarda yüzde 38 zam geldi. Önümüz kış. İşçisi, emeklisi kışı nasıl geçireceğiz diye kara kara düşünüyor’’ açıklamasını yaptı. 

Ülkemizde gelir adaleti hızla bozuldu

Sarıca, kişi başına düşen gelirin arttığını ama işçinin ve emeklisinin gelirinin değil, sefaletinin arttığını sözlerine ekledi. ‘’Ülkemizde gelir adaleti hızla bozuldu. İşçilerin milli gelirden aldığı pay azalırken işverenlerin payı her geçen gün artıyor. Buradan tekrar söylüyoruz: Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu, en düşük emekli maaşının asgari ücretten de düşük olduğu bir toplumda huzuru tesis etmek mümkün değil. Sosyal barış olmaz’’ uyarısında bulundu.

Enflasyonu düşürmek için fedakârlığı kazancını ve servetini artıranlar yapmalı

Açıklanan enflasyonun yaşanılan enflasyon gerçeğinin çok uzağında olduğunu belirten Sarıca, ‘’Açıklanan resmi enflasyona göre belirlenen ücret zammı bizi daha da yoksullaştırıyor. Gerçek enflasyon oranları açıklanmazsa bu kayıp daha da artacak. Enflasyonun bir an önce gerçek seviyesinde açıklanması için gerekli adımlar atılmalı. İşçiler enflasyonun sebebi değil. Enflasyonu düşürmek için fedakârlığı kazancını ve servetini artıranlar yapmalı’’ ifadelerini kullandı. 

Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz

Başta işçiler olmak üzere, toplumun büyük bir bölümünün yaşama şartlarının ağırlaştığını sözlerine ekleyen Sarıca, ‘’Mutlu bir azınlık dışında halkımız geçim sıkıntısıyla mücadele ediyor. Yaşadığımız sorunlara dikkat çekmek için önce geçtiğimiz ay 81 ilde basın açıklaması yaptık. Ardından 26 Ağustos’ta Tekirdağ/Çerkezköy’de, 3 Eylül’de ise Zonguldak’ta on binlerce işçinin katıldığı mitingler yaptık. Sesimizi duyurmak istedik. Sağduyulu davranmaya gayret ettik. Diyalog kapılarını açık tuttuk. Ancak bir sonuç alamadık.  Sürekli sabırlı olmamız istendi. Ama bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yüzbinler ile söyleyeceğiz. Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz’’ şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *