ANASAYFA arrow right Güncel

Uluslararası kabul görmüş evrensel ekonomik kuralları uygulamalıyız

Uluslararası kabul görmüş evrensel ekonomik kuralları uygulamalıyız
YAYINLAMA: 15 Nisan 2024 / 18.59
GÜNCELLEME: 15 Nisan 2024 / 18.59

Vatandaş nasıl acı ilacı içiyorsa devletin de üzerine düşen vazifeyi yerine getirmesi gerekiyor

Zor günlerin bizleri beklediği tespitini yapan Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, “Ülke olarak uluslararası kabul görmüş evrensel ekonomik kuralları uygulamamız gerekiyor. Bunun bedeli ağırdır. En ağır bedeli ise dar gelirli, asgari ücretli ve yoksul kesim öder” dedi.

En az zorlu iki yıl bizi bekliyor

Ülke olarak neden bu duruma geldiğimizin sorgulanması gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Faizler düşük iken insanlar istediği ürünü rahat bir şekilde alabilirken biz nasıl bugünlere geldik? Bu tespiti bir an önce yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla ekonominin kuralları ne ise onu yapmak zorundayız. Eğer kurallara bağlı ekonomi politikaları uygulanırsa en az iki yıl çok daha zor günler yaşayacağız. Uygulanmaz ise bu süre uzayacak” şeklinde konuştu.

Vatandaşın alım gücünü yükseltecek politikalar hayata geçirilmeli

Vatandaşın alım gücünü yükseltecek politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, “Asgari ücret veya maaşları artırmak ile vatandaşın alım gücünü yükseltemeyiz. Asgari ücretliye verdiğimiz para ile daha çok ürün alabilmesini sağladığımız gün bu sorun çözülecek. Daha önce asgari ücretliler faiz oranları düşük iken kredi ile ev veya araç alabiliyorlardı. Ancak günümüzde yüksek faiz oranları ile asgari ücretlinin araba alması hayal oldu” tespitini yaptı.

Kaynaklar doğrul kullanılmalı kesinlikle israftan kaçınılmalı

Devletin kaynaklarının doğru kullanması gerektiğini sözlerine ekleyen Yılmaz, “Devlet israftan kaçınacak, gelir-giderini dengeleyecek, bütçe açığı olmadan ekonomisi yönetecek. Acil olmayan yatırımlar durdurulmalı. Devlet kamu da gereksiz israf ve harcamayı kısarsa zorunlu süreç daha da kısa sürer ve aydınlık yarınlara ulaşırız. Bugüne kadar olduğu gibi han vurup harman savurursak, şatafatlı, banyolu, jakuzili makam odaları yapılırsa yaz-kış klimalar bir şekilde makam araçları bekletilirse bize enflasyon, yoksulluk ve yokluk olarak geri döner” ifadelerini kullandı.

Devletin de üzerine düşen vazifeyi yerine getirmesi gerekiyor

Zor günlerin geçeceğini kaydeden Yılmaz, “Vatandaş nasıl acı ilacı içiyorsa devletin de üzerine düşen vazifeyi yerine getirmesi gerekiyor. Örneğin; milletvekilleri, “Ülkemizin geldiği bu koşullarda maaşlarımızda yüzde 30 indirim yapacağız” desinler. Bu sembolik anlamda çok önemli ve bu davranış tüm bürokrasi ve vatandaşa sirayet edecek. O yüzden milletvekillerini böyle bir davranışa davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *