ANASAYFA arrow right Güncel

Üretilen maden suları bir süre analizlerle takip edilmeli

Üretilen maden suları bir süre analizlerle takip edilmeli
YAYINLAMA: 23 Nisan 2024 / 19.53
GÜNCELLEME: 23 Nisan 2024 / 19.53

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, “Sağlık Bakanlığı, acil bir şekilde bu işletmede üretilen maden sularını belirli bir süre boyunca gözetim altında tutarak yapacağı analizlerle takip etmeli” dedi.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu, Türkiye'de üretilen Beypazarı maden suyunda aşırı bor tespit ettiğini bu nedenle satışının yasaklanmasını ve tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

Bor mineralinin vücuda birçok faydasının bulunduğunu sözlerine ekleyen Aydın, “Kemiklerin yapısını koruduğu için kemiklerin büyümesi ve bakımı için son derece önemlidir. Vücutta bulunan kalsiyum, magnezyum, D vitamini ve fosfor gibi vitamin ve minerallere etki eder. Vücuttaki testosteron ve östrojen seviyelerine etki eder. Bor minareli insan vücuduna yiyeceklerle, içeceklerle ya da solunum yolu ile girebiliyor.  Fakat vücutta birikim yapmadan çok büyük bir kısmı idrar ile atılıyor” açıklamasını yaptı.

Yüksek oranda bor mineralinin zararlarını hatırlatan Aydın, “İçme sularının yüksek oranda bor minerali içermesi, sindirim sisteminde bazı rahatsızlıklara yol açabiliyor. Karaciğerde büyüme ve şişmeye, sinir sisteminden kaynaklanan benzeri sorunlara yol açıyor. Borun kalsiyum ve D vitamini olmak üzere vücut minerallerinin düzenlenmesinde rol oynadığı, kalsiyum ve magnezyum azalmasını önleyerek, kemik yapısını koruduğu belirlendi” ifadelerini kullandı.

Sonuçları  şeffaf şekilde kamuoyu ile paylaşılmalı

Aydın, “Bilindiği üzere ülkemizde Gıda ve Sularla ilgili mevzuat AB ile uyumlu yürümektedir. İsviçre’de bir maden suyunda bor mineralinin miktarını limitin üzerinde yüksek çıkması ile ilgili haberde hangi yönden hangi yöntemlerle analiz yapıldığı, analiz sonucunda hangi miktarda bor tespit edildiği bilgisi bulunmamaktadır. İsviçre AB üyesi olmadığı için mevzuatında buna ilişkini farklı bir limit söz konusu olabilir. Konuyla ilgili detaylı ve sağlıklı bilgi alınması, bunun neticesinde de Sağlık Bakanlığı, rutin kontroller dışında acil bir şekilde bu işletmede üretilen maden sularını, bütün kaynaklarını farklı zamanlardaki üretimlerini belirli bir süre boyunca gözetim altında tutarak yapacağı analizlerle takip etmelidir. Sonuçlarını da şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmalı” çağrısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *