ANASAYFA arrow right Güncel

Yabancı gruplar fırsatçı fiyat politikasını fark etti ve büyük hayal kırıklığı yaşadılar

Yabancı gruplar fırsatçı fiyat politikasını fark etti ve büyük hayal kırıklığı yaşadılar
YAYINLAMA: 23 Eylül 2024 / 19.00
GÜNCELLEME: 23 Eylül 2024 / 19.00

Arsan Seyahat Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Nur Yılmazer, ‘’Giderek eriyen bir ticari ahlak, esnaf içinde asla doymayacak bir grup fırsatçının Ahilikle hiç ilgisi olmayan ticari davranışları gerçekten bizi bu yıl çok mahcup etti. Yerli grupları bırakın, yabancı gruplar bile çarşıdaki, restoranlardaki fırsatçı fiyat politikasını fark ettiler ve büyük hayal kırıklığı yaşadılar’’ dedi.
Deprem ve salgın döneminde bile fırsatçı kesim bölge turizmimize bu kadar zarar vermemişti
‘Bu yıl yaşadığımız deneyimleri hiçbir yıl yaşamadık. Kültür turizminin emeklediği 1986 yıllarında bile böyle günler görmedik’ diyen Yılmazer, ‘’Adına festival denen ancak köy panayırlarından bile düzensiz yapılan, hijyenden, alt yapıdan, planlamadan uzak bir dizi aktivite, ne yazık ki imajımızı iyice aşağıya çekiyor. Her yıl yüzde yüz dolulukla geçen kültür turlarımız bu sonbaharda , en iyi ihtimalle sadece yüzde 35 seviyesinde gerçekleşecek. Deprem ve salgın döneminde bile bu fırsatçı kesim bölge turizmimize bu kadar zarar vermemişti’’ hatırlatmasını yaptı.
Göçmenlerin varlığı hem turizmi hem de geleceğimizi tehdit etti
Uluslararası düzeyde kaybedilen itibarın bölge turizmini olumsuz etkilediğini kaydeden Yılmazer, ‘’Turizmin vazgeçilmez iki öğesi güven ve barış. Bizde son yıllarda bu iki konu da ziyadesiyle zarar gördü. Buna ek olarak bölgede, bir türlü bizim geleneklerimize entegre olamayan cahil, düzensiz, hijyenden uzak, güvenilmez bir kısım geçici göçmenin varlığı da hem turizmimizi hem de bizim geleceğimizi tehdit ediyor’’ tespitini yaptı.
Bu yıl ne yazık ki böyle olmadı
Yılmazer, ‘’Bölge insanımız Ahilik kültürünü içselleştirmiş özel bir esnaftan, son derece konuksever, gözlerinin içi gülen konuk ağırlamayı itibar olan kabul eden güzel insanlardan oluştuğu için, biz, bölgemizin eşsiz arkeolojisini, gastronomisini tanıtırken, bu özelliği de gururla ön plana çıkarıyorduk. Ahilik teşkilatı, bilindiği gibi yüksek ahlaklı insanların topluluğudur. ‘Eli açık, kardeş, yiğit, delikanlı’ gibi manalara gelen ‘Ahi’ kelimesi; aynı zamanda bugün, yüzlerce yıllık bir değerler sistemine karşılık gelir. Halkımızın bu özelliğini gören yerli ve yabancı konuklarımızdan da yıllar boyu çok güzel övgüler almaya alışmıştık. Bu yıl ne yazık ki böyle olmadı’’ ifadelerini kullandı.
Şehrimizin benzersiz değerleri bir şekilde ortadan kaldırıldı, kent hafızasından siliniyor
Planeteryum, Kendirli Gazi Kültür Merkezi, Bayazhan Kent Müzesi gibi gruplara övünçle götürülen yerlerin listelerinden çıkarttıklarını sözlerine ekleyen Yılmazer, ‘’Gaziantep Sazgın havaalanına yıllar önce gelen ilk uçak maketini, ulu önder Atatürk’ümüzün Gaziantep’e gelişinde, Kendirli Kilisesi’nde yaptığı o muhteşem animatik robot gösterisini artık konuklarımıza izletemiyoruz. Kurtuluşun Gazi Mustafa Kemal’den sonraki ikinci gazisi olan şehrimizin bu benzersiz değerleri bir şekilde ortadan kaldırıldı, kent hafızasından siliniyor’’ şeklinde konuştu.  
Köfte yoğurarak tanıtmaktan vazgeçip, kurucu değerlerimize dönmeliyiz
Arsan Seyahat Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Nur Yılmazer, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Çok hızlı bir şekilde başımızı kumdan çıkarıp, TV programlarında Gaziantep’i köfte yoğurarak tanıtmaktan vazgeçip, kurucu değerlerimize dönüp, esnafa altın yumurtlayan tavuğu aç gözlülük hırsıyla kesmenin ne kadar yanlış olduğunu ve bize asla yakışmadığını anlatmak da yerel ve mülki idarenin öncelikli görevi olması gerekir.’’

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *