ANASAYFA arrow right Güncel

Yağışlar arıcıların yüzünü güldürdü

Yağışlar arıcıların yüzünü güldürdü
YAYINLAMA: 25 Mart 2024 / 19.44
GÜNCELLEME: 25 Mart 2024 / 19.44

Yağışların arıcıların yüzünü güldürdüğünü söyleyen Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Nebi Koca, “Şu anda yağışların olması sektörümüz açısından önemli ama arıcılarımızın bu uzun süren yağışlarda arılarının beslenmesine dikkat etmeli. Çünkü arıların yiyecek stoklarının bitme tehlikesi var” uyarısında bulundu.

Arıcılarımızda bahar heyecanı başladı

Yağışların olmasının bitkilerin nektar ve polen akımlarına faydası olduğunu dile getiren Koca, “Gaziantep’te üye sayımız 1000’e yaklaşırken, arıcıların toplam sayısı ise 1000’i geçti. Dolayısıyla kentte arıcılık hızlı bir şekilde gelişiyor. Arıcılığa olan talep de gün geçtikçe artıyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Arıcılarımızda bahar heyecanı başladı. Arıların bakımları, beslenmesi, geliştirilmesi, ana arının kontrolü ve kovanların temizliği yaparak yeni sezona hazırlanıyorlar” ifadesini kullandı.

Piyasa da çok fazla ruhsatsız ilaç dolaşıyor

Başkan Koca, 10 veya 15 gün içerisinde kovanlarda bölme oğul sürecinin başlayacağını sözlerine eklerken, “Kovanların artık çoğalması gerekiyor. Bu süreç başlamış olacak. Kovanların bölme ve oğul süreçlerinde bazı hususlara dikkat edilmesi lazım. Arıcılarımız bahara çıktığında güçlü kovandan arı alıp zayıf olan kovanlara ekliyorlar. Bu çok yanış bir uygulama. Çünkü kışı iyi geçirmemiş bir arı zayıf çıkmıştır. Yani biz sağlıklı bir kovandan sağlıksız bir kovana arı verip zayıf hale getiriyoruz. Aslında tam tersi yapmamız gerekiyor. Varova ile mücadele kimyasal ilaç kullanılması gerekiyor. Bu mücadele ruhsatlı ilaç kullanmaları lazım. Çünkü piyasa da çok fazla ruhsatsız ilaç dolaşıyor” açıklamasında bulundu.

Gezgin arıcılara mazot desteği verilmesini istiyoruz

En büyük gider kalemleri arasında mazotun yer aldığını kaydeden Koca, “Profesyonel arıcı gezgin arıcıdır. Florayı takip etmeyenleri profesyonel arıcı olarak kabul etmiyoruz. Dolayısıyla profesyonel arıcılarımız kişi başına yılda 5 bin kilometre yol kat ediyorlar. Bu arıcı için çok yüksek bir maliyet. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan bu konuda bir destek verilmesi yönünde bir talebimiz var. Yani çiftçiler gibi gezgin arıcılara da mazot desteği verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Arıcılar, bal satışlarından memnun

Bal satışlarına değinen Koca, “Ramazan ayı öncesinde durgun olan sektörümüzde şu anda bir hareketlilik söz konusu. Fiyatlarda herhangi bir değişiklik olmadığı gibi satışlardan memnunuz. Vatandaşımız mümkün ise bildiği, tanıdığı yerden bal alacak. Yapay bal kişi sayısı fazla. Arıcıdan bal alan yüzde 90 doğal bal almış demektir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *