ANASAYFA arrow right Güncel

Yaşanan bu katliamı birkaç kişiye yıkarak birkaç hastane kapatarak örtemezsiniz

Yaşanan bu katliamı birkaç kişiye yıkarak  birkaç hastane kapatarak örtemezsiniz
YAYINLAMA: 24 Ekim 2024 / 19.20
GÜNCELLEME: 24 Ekim 2024 / 19.20

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi ile Gaziantep-Kilis Tabip Odası, Sağlık Bakanı dâhil denetimden sorumlu yerelden bakanlığa kadar tüm bürokratların sorumluluğu gereği görevden el çektirilerek adli ve idari soruşturmaya dahil edilmesi gerektiğini vurguladı

 

SES Gaziantep Şube Başkanı Serpil Dağdemir, ‘’Sağlığı piyasalaştırdığınız ve kar aracına dönüştürdünüz için bugün bebeklerimizin özel hastane yoğun bakımlarında nasıl katledildiği haberleri ile sarsılıyoruz. Yaşanan bu katliamı birkaç kişiye yıkarak birkaç hastane kapatarak örtemezsiniz’’ dedi. 

Kar ederken ses çıkarmayan hastane patronları ve yöneticileri de sorumlu

Dönemin il sağlık müdürü olan Sağlık Bakanı dâhil denetimden sorumlu yerelden bakanlığa kadar tüm bürokratlar sorumluluğu gereği görevden el çektirilerek adli ve idari soruşturmaya dahil edilmesi gerektiğini dile getiren Dağdemir, ‘’Kar ederken ses çıkarmayan hastane patronları ya da özel hastane şirketlerinin yöneticileri de aynı derecede sorumlu. Gözaltına alınan tek bir hastane sahibi ya da şirket yöneticisi yok. Bunları da soruşturmaya dahil edeceksiniz. Kamu hastanelerinde ki istihdam açığını hızla giderip liyakatsiz yöneticilerinizi geri çekeceksiniz’’ ifadelerini kullandı.

Yönünüzü sermaye tekellerine değil halka döneceksiniz

‘Kamusal, nitelikli, erişilebilir, ücretsiz ve anadilinde sağlık sisteminin garantisini vereceksiniz’ ifadelerini kullanan Dağdemir, ‘’Özel hastaneleri ya kamulaştıracaksınız ya da SGK ile yapılan tüm anlaşmaları iptal edecek ve hiçbir özel sağlık kurumu ile SGK’nın bir daha anlaşma yapmasının önüne geçeceksiniz. Madem özel hastane istiyorsunuz bırakın özel kalsınlar. SGK’dan yani halkın vergilerinden beslemeyeceksiniz. Yönünüzü sermaye tekellerine değil halka, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine döneceksiniz. Sağlık ve sosyal hizmet alanında yaşanan vurgunları, hırsızlıkları ve olumsuzlukları açığa çıkaran üye ve yöneticilerimize soruşturma açmaktan sürgün etmekten vazgeçeceksiniz. Bizleri dinlemeyi öğreneceksiniz’’ açıklamasını yaptı.

Sağlıkta dönüşüm programı çöktü

AKP’nin tek başına iktidara gelmesiyle birlikte uygulamasına hız verilen Sağlıkta Dönüşüm Programı tüm itirazlara rağmen yaşama geçirilmeye çalışıldığını söyleyen Dağdemir, ‘’Gelinen aşamada özellikle de para için bebeklerimizin yaşamlarına kadar el uzatan bu programın, toplum sağlığına yararı olmadığı herkesçe görüldü. Sağlıkta dönüşüm programı ve programa yön çizen kar ve rant amaçlı, özelleştirmeci, halkın geniş kesimlerinin çıkarlarını sermayenin ihtiyaçlarını için gözden çıkartan anlayış ülkemizde de benzer uygulamaları uygulayan tüm dünya ülkelerinde de çöktü’’ tespitini yaptı.

Sağlık, sağlıklı olma halini belirleyen tüm nedenler ve etmenlerle birlikte ele alınmalı

Sağlığın toplumsal bir olduğunu dile getiren Dağdemir, ‘’Toplumun en geniş kesimlerinin sağlığını ve ihtiyaçlarını merkeze almalı. Sağlık, sağlıklı olma halini belirleyen tüm nedenler ve etmenlerle birlikte ele alınmalı. Bir sağlık sorunu varsa sadece bireyin durumuna indirgenemez, altında yatan toplumsal, siyasal, ekonomik, ekolojik, kültürel ve eril tahakkümden kaynaklanan nedenler vardır.  Bunları görmeden sağlık konusunda bir yol alınmayacağı açı. Bu anlamda fiziksel, bedensel, sosyal iyilik hali eşitlik, özgürlük ve demokrasi ile ilgili. Ancak yönetenler sadece sonuçlar ile ilgilenerek sağlıksızlık halinden kar etmeye heves eden bir sağlık sisteminde ısrar etmeye devam etti’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *