ANASAYFA arrow right Güncel

Yerli-yabancı turistler bölgeyi tercih etmeme noktasına geldi

Yerli-yabancı turistler bölgeyi tercih etmeme noktasına geldi
YAYINLAMA: 27 Mart 2024 / 18.40
GÜNCELLEME: 27 Mart 2024 / 18.40

Arsan Seyahat Acentası Yönetim Kurulu Başkanı Ayşenur Yılmazer, “Gaziantep, enflasyonist ortamın fırsatlarından en büyük payı kapmaya çalışan, nereden geldiklerini bilmediğimiz bir avuç aç gözlünün yarattığı fahiş fiyat kapanıyla savaşıyor. Yanı başımızdaki kentlerin yemek maliyetleriyle, bizim dünyalara tanıtmak için ömür çürüttüğümüz Gastronomimiz nerdeyse yarı yarıya farklı. En büyük hata başkalarının zeka seviyesini küçümsemek elbette. Kimse aptal değil. İstismar edildiğini anlayan turist, hatta batıdan gelen yerli turist neredeyse bölgeyi tercih etmeme noktasına geldi” tespitini yaptı.

Derin yoksulluk ve gelir dağılımı adaletsizliği iç turizmi olumsuz etkiliyor

Hukuk, sağlık ve adaletin sorgulandığı ülkelerde belirsizliğin, turizmi olumsuz etkilediğini kaydeden Yılmazer, “Türkiye’de derin yoksulluk ve gelirde insafsızca bozulmuş dağılım ne yazık ki iç turizmi de etkiliyor. Türkiye’de bir çok olumsuzluğu aynı anda yaşıyoruz. Son 20 yılda yavaş tırmanan, son 10 yılda zirve yapan ülke iadesindeki başarısızlık turizm girdilerini de çok olumsuz etkiliyor. Yurt dışından gelmesi için büyük çaba sarf ettiğimiz konuklar ülkedeki adaletsiz düzen ve belirsizlik sebebiyle güven duyamıyorlar. Turizmin olmazsa olmazı güven ve huzur. İkisinin de bizde olmadığı aşikar” ifadelerini kullandı.

“Çoğu bilgi şeffaf olmadığı için son yıllarda net olarak ülkede ağırladığımız turist sayısını ve ne kadar gelir elde ettiğimizi rakamsal olarak bilemiyoruz” diyen Yılmazer, “En basit örnekle havaalanlarında gelen yolcular içinde hac ve umreden gelen kişiler de turist olarak sayıldığı için, bölgeye gelen sayısı çokmuş gibi gösteriliyor. Ancak görünen o ki her geçen gün eksilen bir turizm payı, cahilleşen bir halk, güvenilmez bir ekonomi ile evrensel turizmden söz etmek olanaksız” açıklamasını yaptı.

Turizmde yetkililer deve kuşu gibi

Yılmazer, “Turizmde yetkililer deve kuşu gibiler. Kendi sanal dünyalarının rakamlarını, olmasını istedikleri toz pembe tabloyu, laf cambazlığıyla bizlere anlatmaya , algı yaratmaya çalışıyorlar ama görünen köy kılavuz istemiyor. Ülke genelinde seyahat acentesi meslektaşlarım birer birer şirketlerini satma çabasına girdiler. Oteller ya kapatılıyor ya da konkordato ilan ediyor. 14 otel icra sürecine girdi. Bu durum, kredi geri ödemeleri sırasında ödeme yapamayan işletmelerin borçlarını yeniden yapılandırmak zorunda kaldıkları bir zamanda meydana geliyor” şeklinde konuştu.

Ülkede kanunsuzluk o kadar hat safhadaki kaçak turlar aldı başına gidiyor

“İstanbul, Marmaris, Bodrum, Rize, Çanakkale ve Van’da bulunan 14 otel, yılın ilk iki ayında icralık oldu” diyen Yılmazer, “Ülkede kanunsuzluk o kadar hat safhadaki kaçak turlar aldı başına gidiyor. Suriyelilerin yarattığı “hata sorgulamaması ve cezalandırılmaması “gerçeği diğer kanunsuzlukları da körüklüyor. Kişisel güç şu anda moral ahlakın önünde ve bu sebeple bir yerlerdeki dayılarına sırtlarını dayayanlar her türlü yolsuzluğu, haksızlığı yapıyor” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *