ANASAYFA arrow right Güncel

YGS'de radikal değişiklikler yapılacak

YGS'de radikal değişiklikler yapılacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
Üniversiteye giriş sistemindeki değişikliğe ilişkin yürütülen çalışmalarda üç farklı model öne çıktı. Lisede merkezi sistemle sınav, TOEFL modeliyle dört sınav ya da ve dört yılda tamamlanacak karma sınav. Dershanelerin özel okula dönüşümü çalışmaları sürerken, paralel bir çalışma da üniversiteye giriş sistemi konusunda yürütülüyor. Eğitim sisteminde köklü reformlara hazırlanan Hükümet, üniversiteye girişte öğrencilerin kaderini tek sınava bağlayan modeli değiştirmek için de harekete geçti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) koordinasyonunda, YÖK, TÜBİTAK ve ÖSYM’nin katılımıyla yürütülen çalışmalarda, dünya örnekleri masaya yatırılarak inceleniyor. Henüz taslak aşamasında olan çalışmalarda üç farklı model öne çıktı.

Üniversiteye girişte dershaneye duyulan ihtiyacı sonlandıracak olan seçeneklerden ilki, liseye girişte uygulanan merkezi sınav sisteminin, dört yıllık lise eğitimi sürecinde yapılacak sınavlarla üniversiteye girişte uygulanmasını öngörüyor. Uzmanların üzerinde çalıştığı ikinci seçenek, lise son sınıf öğrencilerinin bir yıl içerisinde elektronik sistemle yapılacak dört sınava girmesini düzenliyor. Üçüncü seçenek ise lisenin ilk yılı olan 9. sınıftan başlayarak her yıl bir sınav olmak üzere, açık uçlu ve test usulü toplam dört sınav yapılmasını öngörüyor. İşte Akşam gazetesinin ulaştığı taslak çalışmanın detayları:



 Ortaöğretime geçişte ilk kez bu yıl uygulanan merkezi sınav, üniversiteye girişte de geçerli olacak. Öğrenciler 4 yıllık lise sürecinde alanları dikkate alınarak, Türkçe, matematik, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih ve felsefe derslerinden birer kez olmak üzere toplam 8 sınava girecekler. Sınav liseye geçişte olduğu gibi merkezi sistemle ve her öğrencinin kendi lisesinde yapılacak. Puanlar öğrencinin alanları dikkate alınarak ağırlandırılacak ve yükseköğretime yerleştirmede esas alınacak. Liseye geçişte ilk kez bu yıl uygulanan yöntemin sonuçları başarılı olursa, üniversiteye geçişte de bu modele sıcak bakılacak.

Halen uygulanmakta olan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), lise son sınıf öğrencileri ile mezun öğrencileri kapsayacak şekilde yıl içinde en az 4 defa yapılacak. Adaylar, güvenliği sağlanmış elektronik ortamda (e-sınav) sınava girecekler. Dört sınav sonucundan en yüksek olanı, üniversiteye girişte kullanılacak.

 Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershane temsilcileri ile bir araya geldi. Bakanlık Merkez Bina’da gerçekleşen kabulün ardından Bakan Avcı ve dershane dernek temsilcileri ortak basın açıklaması yaptı. 

 Avcı, “Ocak ayında herkesin fikrini beyan ettiği bir tasarıyı Meclis’e sunacağız” dedi. Özel liseye dönüşecek dershanelerin çalışmalarını en geç dört yıl içinde tamamlayıp dersbaşı yapacakları bildirildi. Dönüşüm çalışmaları tamamlandığında dershaneler “özel lise” statüsüne geçebilecek. “Özel açık lise” uygulamasının 2019’da sonlandırılması da gündemde. Avcı şunları söyledi: “Geçiş sürecinde ocak ayından itibaren dershane kayıtları 1 yıl daha sürecek. Veliler, kurucular ve öğretmenler endişe etmesin. Hiçbir kesimin mağdur edilmeyeceği yaklaşımla süreç tamamlanacak.” Avcı “Dönüşüm sürecinde bazı kurumlar daha kolay adapte olabilir, bazıları için zaman alabilir. Aralık ayı içerisinde dershanelerimizin son durumlarını elden geçireceğiz. Seçeneklerimizi netleştirmiş olacağız” diye konuştu. Kapatma kelimesini hiçbir zaman kullanmadıklarını belirten Bakan Avcı, “Bütün sorularınızın cevaplarını önümüzdeki ay içerisinde öğreneceksiniz. Bu geçici kurumsallaşma sürecidir. Kapatma kelimesini kullanmıyoruz. 2015-2016 eğitim yılının başlangıcında yeni bir düzene taşımış olacağız inşallah eğitim sistemimizi” dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *