ANASAYFA arrow right Güncel

Yüksek enflasyon yüzünden her gün, ama her gün yoksullaşıyoruz

Yüksek enflasyon yüzünden her gün, ama her gün yoksullaşıyoruz
YAYINLAMA: 01 Mayıs 2024 / 19.51
GÜNCELLEME: 01 Mayıs 2024 / 19.51

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te sendikaların, siyasi partilerin, işçilerin ve emekçilerin yoğun katılımı ile İstasyon Meydanı’nda büyük bir coşku ile kutlandı
 

Antep'te işçiler ve siyasi parti temsilcileri 1 Mayıs Mitingi'nde bir araya geldi. MitingeDİSK, KESK, TÜRK İŞ, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği, CHP, DEM Parti, EMEK Partisi, Türkiye İşçi Partisi, BİRTEK-SEN, SOL Parti’nin yer aldığı binlerce işçi katıldı İstasyon Meydanı’nda yapılan kutlamada işçilerin sorunları ve sıkıntıları yüksek sesle dile getirirken gerçekleştirilen basın açıklamalarının ardından halaylar çekilerek ve şarkılar söylenerek 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlandı.

Bankalar, holdingler, şirketler karlılık rekorları açıklarken bizler yoksullaşıyoruz

DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, “Yüksek enflasyon yüzünden her gün ama her gün yoksullaşıyoruz. Tüm dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye gıda enflasyonunda açık ara birinci. Bankalar, holdingler, şirketler karlılık rekorları açıklarken bizler yoksullaşıyoruz” tespitinde bulundu.

Çalışanlar açlık sınırının bile altındaki asgari ücrete mahkûm ediliyor

“Çalışanlar açlık sınırının bile altındaki asgari ücrete mahkûm ediliyor. Emeklilere bir asgari ücret bile çok görülüyor” diyen Güdücü, “Bu da yetmezmiş gibi vergi yükü hep işçinin, emekçinin, emeklinin sırtında. Sermaye

ise keyfine göre vergi veriyor bir gecede vergileri sıfırlanıyor, affediliyor.

Yetmiyor! Zaten kuşa döndürdükleri kıdem tazminatımıza bile göz dikiyorlar.

Oysa biz çok çalışıyoruz, çok üretiyoruz. Dünyanın en uzun çalışma saatleri

Türkiye’de. Üstelik iş cinayetleriyle, meslek hastalıklarıyla cebelleşiyoruz” açıklamasını yaptı.

Ücretlerin düşmesi işçimizi, emeklimizi dayanılması güç geçim sıkıntısına soktu

Türk İş Konfederasyonu Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, “Ülkemizin ekonomide yaşadığı sıkıntıya bağlı olarak yüksek oranda devam eden enflasyonla mücadele ile sağlanan ücret artışlarına rağmen, ücretlerin reel değerini düşürmesi işçimizi, emeklimizi dayanılması güç geçim sıkıntısına soktu. Adil olmayan vergi sistemimize bağlı olarak ücretlerden yüksek oranda vergi kesilmesi ile işçi Ocak ayında aldığı ücreti yılın yarısından itibaren alamıyor” şeklinde konuştu.

Geçmiş yıllardan beri devam eden işsizlik yapısal sorun haline geldi

İş sağlığı ve iş güvenliği şartlarına uygun olmayan ortamlarda çok düşük ücretlerle, çağdaş köle şartlarında işçi çalıştırılmasına devam edilmesinin ülkemizin önemli sorunlarından biri olarak devam ettiğini sözlerine ekleyen Sarıca, “Sendikaya üye olmak isteyen işçinin işten çıkartılması neredeyse normal bir uygulama haline geldi. Kamu kurum ve kuruluşlarında çoğu haklarından mahrum olarak taşeron işçilerin çalıştırılmaya devam edilmesi önemli bir sorun olarak gündemde. Halen ülkemizde kayıt dışı çalıştırılan işçi oranı yüzde 30 seviyelerinde devam ediyor. Geçmiş yıllardan beri devam eden işsizlik yapısal sorun haline geldi” ifadelerini kullandı.

Ülkemizde her gün 5 işçi iş kazası sonucu hayatını kaybediyor

Sosyal Güvenlik Kurumunun verilerine göre, ülkemizde her gün 5 işçinin iş kazası sonucu hayatını kaybettiğini hatırlatan Sarıca, “İş Sağlığı, İş Güvenliği Meclisinin verilerine göre 2023 yılında bin 929 işçi iş kazaları sonucu hayatını kaybetti. Ülkemiz ölümlü iş kazalarında Avrupa ülkeleri içinde birinci sırada, İLO’nun 12 Temmuz 2023 tarihinde güncellenen verilerine göre, dünya ülkeleri sıralamasında ise ölümcül olmayan mesleki yaralanmalar bakımından 11., ölümlü iş kazası sayısı bakımından 15. sırada yer alıyor” diye konuştu.

Bugünlerde değil insanca yaşamak, hayatta kalmak dahi giderek zorlaşıyor

“Bugünlerde değil insanca yaşamak, hayatta kalmak dahi giderek zorlaşıyor” diyen TMMOB Gaziantep İKK Sekreteri Aslı Ölçal Tezel, “Ülkeyi yönetenlerin tercihi belli! Onlar yoksuldan alıp zengine, emekçiden alıp sermayeye kaynak aktarmayı görev biliyor. Bankalar, holdingler, şirketler karlılık rekorları açıklarken enflasyonun sebebi olarak biz gösteriliyoruz; alım gücümüz gerilemeye devam ediyor” dedi.

Vergi yükü bizlerin sırtına yüklenirken sermaye ise keyfine göre vergi veriyor

Tüm dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye gıda enflasyonunda açık ara birinciliğini koruduğunu kaydeden Tezel, “Alım gücümüz enflasyona ezdirilirken KDV-ÖTV, gelir vergisi, vergi dilimi derken cebimiz boşaltılıyor. Vergi yükü bizlerin sırtına yüklenirken sermaye ise keyfine göre vergi veriyor; bir gecede vergileri sıfırlanıyor, affediliyor” diye konuşma gerçekleştirdi.

Her yıl mezun olan binlerce mimar, mühendis ve şehir plancısı işsizler ordusuna katılıyor

Tezel, “Hesapsız kitapsız açılan bölümlerden her yıl mezun olan binlerce mimar, mühendis ve şehir plancısı işsizler ordusuna katılıyor. İşsizlik, özellikle de genç ve kadın işsizliği yeni rekorlara koşarken iş bulanlara da giderek daha düşük ücretler ve daha güvencesiz çalışma biçimleri dayatılıyor” hatırlatmasında bulundu.

Umut Yılmaz da katıldı

CHP’den Şehitkamil Belediye Başkanı seçilen Umut Yılmaz da alana gelerek işçi bayramı kutlamasına katıldı.

İşçiler adına konuşma yapan Başpınar Halı dokuma işçisi Mikail Kılıçalp şunları söyledi: “Bu kentin patronları, zenginleri çocuklarına daha reşit olmadan milyonluk lüks arabalar alırken, başka ülkelere tatillere gönderirken, biz çocuklarına oyuncak bir araba bile alamayan, oyun çağındaki, okul çağındaki çocuklarını işe gönderen Başpınar işçileriyiz.Çünkü fabrikalarda sömürdükleri emeğimiz, alınterimiz bu kentin patronlarına yetmiyor. Çünkü çocuklarımızı okutacak, insanca yaşamaya yetecek bir ücret veremeyecek kadar çok paraya ihtiyaçları var. Çünkü doymak bilmiyorlar! Emeğimizi, etimizi, kanımızı, ömrümüzü yedikçe semiriyor, semirdikçe daha çok sömürmek istiyorlar. İşte bu yüzden, bizim emeğimiz, etimiz, kemiğimiz yetmediği için, çocuklarımızı da atölyelerde, adı okul olan MESEM’lerde etiyle kemiğiyle çocuk işçi olarak patronların hizmetine sunuyoruz.Biz Başpınar işçileriyiz! Bu Marka şehrin, ihracat rekorları kıran bu şehrin bütün zenginliklerini üreten, taşında, toprağında emeği, alınteri ve kanı olan ama o zenginlikten payına sadece sefalet düşen işçileriz. Biz Başpınar işçileriyiz! Bizi bu şehrin lüks merkezlerinde, mekânlarında göremezsiniz bizi.” 

Karaca: İşçiler, Şimşek programını reddediyor

EMEK Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ise şöyle konuştu: "Bu 1 Mayıs özellikle Şimşek Programı ile işçi ve emekçilere savaş açan iktidara karşı işçilerin,emekçilerin mücadele programını ortaya koyduğu bir 1 Mayıs oluyor. Enflasyon altında ezilen, işsizlik tehdidiyle karşı karşıya kalan, ağır çalışma koşullarıyla çok zorlu bir çalışma hayatının içinde, ekmek parası kazanmaya çalışan işçiler bugün 1 Mayıs alanında Şimşek Programı’nı kabul etmeyeceklerini ortaya koydular. Elbette ki iş, ekmek ve özgürlüğün yanı sıra aynı zamanda Ortadoğu’daki savaşa karşı da burda sloganlar yükseldi. Antep’teyiz, Başpınar işçileri onlara sefalet ücreti dayatan patronlara 1 Mayıs alanında şu mesajı verdiler: 'Biz buradayız, birlikteyiz, güçlüyüz.' Önümüzdeki dönem bu birliği güçlendirmek için yan yana olmaya devam edeceğiz.” Haber Merkezi-bianet

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *