Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, “Gaziantep ve Kilis ilimizde son bir haftadır vaka sayımız ciddi şekilde artmıştır. Covid-19 için ayrılan yoğun bakımlar ve servisler dolmuştur. Gaziantep için günlük Covid-19 PCR pozitif vaka sayımız bin 200’lere çıkmış ve halkımız yoğun bakım için sıra bekler konuma gelmiştir. Her akşam yayınlanan turkuaz tablonun yüzde 60’ı Gaziantep iline ait ise diğer illerin verileri nerededir?” diye konuştu.
Kilis’te geçen haftalara göre Covid-19 PCR pozitif vaka sayımız yüzde 250 arttı
Tarla, “Kilis ilimizde geçen haftalara göre Covid-19 PCR pozitif vaka sayımız yüzde 250 artış gerçekleşmiştir. Servisler doluluk oranına ulaşmış ve yoğun bakımlar dolmuştur. Sağlık bir ekip işidir. Sahada aktif çalışan hekim, hemşire, hasta bakıcı, şoför, güvenlik görevlileri ve diğer personeller yorulmuş ve tükenmiştir. Unutmayalım ki tabloya gerçek sayıları yansıtmadığınız müddetçe, sadece hastanelerde tedavi edici yöntemleri kullanarak, koruyucu sağlık hizmetlerini unutarak salgını durduramazsınız” ifadelerini kullandı.
Hastalık yayılıyor ve hastalık zinciri kırılamıyor
Başkan Tarla, “Unutmayalım ki pandemi bilgisi evrensel bir bilgi ve insanlığa dairdir. DSÖ standartlarında yayınlanmayan bilgilerin hepsi salgın ile olan mücadelenin yanlış gitmesine ve aksamasına neden olarak önlenebilir ölümlerin artmasına sebebiyet vermektedir. Bunun sorumlusu özveri ile çalışan sağlık çalışanları değildir. Hastalık yayılıyor ve hastalık zinciri kırılamıyor. Ölümleri azaltacak önlemler almalıyız. Sağlık çalışanlarının en temel hakları olan yıllık izinleri, emeklilik ve istifa haklarını kaldırarak salgını kontrol altına alamayız. Sağlık çalışanları hastalanıyor, tükeniyor ve her gün ölüyor” açıklamasını yaptı. Riskli grup olmamıza rağmen aşı talebimiz karşılanmamakta
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Ayşegül Ateş Tarla, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Sağlık çalışanları olarak yüksek risk grubunda olmamıza rağmen rutin PCR testi yapılmamakta ve hastalandığımızda Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmemektedir. Riskli grup olamamıza rağmen aşı talebimiz karşılanmamaktadır. Sağlık çalışanlarının nitelikli koruyu ekipman eksikliği halen devam etmektedir. Gaziantep’te Covid- 19 için boşalan ya da yeni açılan yataklar birkaç saat içinde dolmaktadır. Bunu nasıl engelleyeceğiz? Hastanelerin doluluk oranlarının kapasitelerini aşmasından dolayı sağlığa erişilemediğinden ve sağlık hizmeti alınamadığından artan ölümlerin ve yükselen sağlıkta şiddet olaylarının sorumlusu hekimler ve sağlık çalışanları değil.”
Unutmayalım ki sağlık çalışanları tükenirse sağlık sistemi de tükenir
Sadece vatandaşa sorumluluk verilerek, sağlık çalışanlarını tüketerek salgını kontrol altına alınmasının mümkün olmadığı tespitini yapan Tarla, “İlimize ait durumu tüm açıklığı ile bilmeye; geldiğimiz aşamayı ve gidişatı tam olarak belirleyebilmek için doğru verilere ihtiyacımız vardır. Sağlık Bakanlığı ve Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’nü pandemi verilerini açıklamaya davet ediyoruz. Şeffaf bir yönetim ile halkın salgın yönetimine daha fazla destek vereceğinden hiç kuşku yoktur. Polisiye ve dışlayıcı tedbirler değil sosyal destek sağlayarak uyum artırmalıdır. Unutmayalım ki sağlık çalışanları tükenirse sağlık sistemi de tükenir” şeklinde ifadeler kullandı. Hüseyin Karataş