ANASAYFA arrow right Sağlık

Diyabetli hastalarda ayak sağlığı ve bakımı çok önemli

YAYINLAMA: 28 Ağustos 2022 / 22.11
GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2022 / 22.41
Diyabetli hastalarda ayak sağlığı ve bakımı çok önemli

Sadece Gaziantep’in değil, bölgenin de hastanede hizmet veren tek Ayak Sağlığı Merkezi olma özelliğini taşıyan ünitede batık tırnak tedavisi, kalınlaşmış tırnak bakımı, derisi deforme olmuş ayak bakımı, diyabetik ayak bakımı, nasırlı ayak bakımı, pes kavuş, düztabanlık, kalınlaşmış tırnak bakımı, çatlak topuk bakımı, kuru veya terleyen ayak bakımı, sporcu ayak bakımı ve ayak tabanı bozukluklarının yanı sıra topuk dikeni gibi sorunların tedavileri yapılıyor.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Akarsu, Podoloji (Ayak Sağlığı Merkezi) hakkında bilgi verdi. GAÜN Hastanesi bünyesindeki Podoloji ünitesinin bölge hastaneleri içinde tek ayak sağlığı merkezi olduğunu vurgulayan Akarsu, “Diyabetli hastalarda ayak sağlığı ve bakımı çok önemli. Bu hastalarda ayakta yara oluşmasını önlemek gerekiyor. Aksi halde oluşan ayak yaraları iyileşmeyecek hale gelebiliyor. Bu nedenle muayeneye gelen diyabetli tüm hastalara bu merkezimizde tarama yapıyoruz. Merkezimizdeki işleyişimizi geliştirmeyi ve hastalarımıza kaliteli bir ayak sağlığı hizmeti vermeyi amaçlıyoruz” dedi.

Diyabetin Türkiye’de görülme sıklığı yüzde 13,7, Gaziantep’te yüzde 15’in üzerinde

Diyabetin dikkate alınması gereken önemli bir hastalık olduğunu ifade eden Akarsu, “Diyabetin Türkiye’de görülme sıklığı yüzde 13,7 iken Gaziantep’te ise yüzde 15’in üzerinde. Diyabet, vücuda zarar veren bir hastalık. Hastalarda, kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı düzenli kontrol edilmeli ve hedeflenen değerlerde olmalı. Eğer bu kontroller yapılmazsa şeker yüksekliği organlara zarar verebilir, böbrek yetmezliğine, görme kabına ve ayakta sinir tahribatına neden olabilir, kalp, damar ve beyin damar hastalıkları artabilir. Dolayısıyla tüm tedavi yöntemlerini kullanıp diyabetin vücuda verdiği zararları en aza indirgemek oldukça önemli” şeklinde konuştu.

Hastanın ayak yapısına uygun tabanlık yapıyoruz

Ayak Sağlığı Merkezi’nde her hastanın ayak muayenesinin yapılıp ayakta yara oluşumuna engel olunmaya çalışıldığını söyleyen Akarsu, “Batık tırnak tedavisi, kalınlaşmış tırnak bakımı, derisi deforme olmuş ayak bakımı, diyabetik ayak tedavisi, nasırlı ayak tedavisi, pes kavuş, düztabanlık, kalınlaşmış tırnak bakımı, çatlak topuk bakımı, kuru veya terleyen ayak bakımı gibi sorunları tedavi ediyoruz. Ayrıca hastanın ayak yapısına uygun tabanlık yapıyoruz, gereken hastalara da yanı sıra kişiye özel ayakkabı yapılmasını sağlıyoruz” diye belirtti.

Diyabetli hastalarda ayak bakımı son derece önem arz ediyor

Ayak Sağlığı Merkezi’nin iki yıldan beri aktif olarak hizmet verdiğini sözlerine ekleyen Akarsu, merkezde ayak sağlığı teknikeri, bir hemşire ve doktor yanı sıra tabanlık yapımı ve yürüme analizi için de diğer uzman personellerin görev yaptığını dile getirdi. “Ayak Sağlık Merkezi’nde ileri gelişmiş teknolojiler kullanılıyor. Mevcut sorunlar tedavi edilirken, hastaya ayağını muayene etmesi öğretiliyor. Erken teşhis ayak sağlığı açısından çok önemli. Özellikle diyabetli hastalarda ayak bakımı son derece önem arz ediyor” ifadelerini kullandı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *