ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

2006 Haziran'ına kadar umut yok gibi...

2006 Haziran'ına kadar umut yok gibi...
YAYINLAMA: 09 Eylül 2024 / 12.22
GÜNCELLEME: 09 Eylül 2024 / 12.22

Onlarca insanın katıldığı yarım günlük toplantının ardından net bir açıklama yapılamadı

Havaalanında cumartesi günü düzenlenen toplantıda alanın ne kadar süreyle kapatılacağı konusunda net tarih verilemedi.

Gaziantep Havaalanında gezi ve incelemelerde bulunmak amacıyla geldiği ifade edilen Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Vekili Mehmet Kutlu öncelikle havaalanının can güvenliğini sağlayacak standartlara kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Öncelikli olan can güvenliği

Öncelikli olanın can güvenliğini sağlayacak standartların oluşması ve ondan sonra uçuşun gerçekleştirilmesi olduğunu ifade eden Müsteşar Vekili Mehmet Kutlu, "Bizim için can güvenliği birinci sıradadır. 100 Uçak iner bir şey olmaz, ancak 101'inci uçakta bir sorun çıkarsa kahroluruz. Bu nedenle Gaziantep Havaalanı taxrood'un hangi uçakların uçuşuna uygun olup olmadığı, uçakların hangi şartlarda inip inmeyeceğinin tespiti için bir rapor hazırlanıyor. Net durum rapordan sonra ortaya çıkacaktır" dedi.

Haziran 2006'da hizmete girecek

Ulaştırma sektöründe en önemli konunun güvenlik olduğunu ve bu konuda taviz verilmesinin mümkün olmayacağına değinen Kutlu, "Havacılıkta güvenlik öncelikli kon dur. Bu konuda, teknik çalışmalar ve sonuçları çok önemli. Teknik çalışmalar sürüyor. Gaziantep Havaalanı'nın uluslararası standartlara kavuşması için 27 milyon YTL ödenek ayrıldı. 2006 Yılı Haziran'ında havaalanı dünya standardında bir havaalanı olarak, hizmet vermeye başlayacak" diye konuştu.

AKP Milletvekili Fatma Şahin, Mehmet Sarı ve Ahmet Uzer, Vali Lütfullah Bilgin, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AKP il Başkanı Ökkeş Eruslu, Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can, Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı, GTO Başkanı Mehmet Aslan, GSO Başkanı Nejat Koçer, GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve çok sayıda bürokrat havaalanı vip Salonu'nda toplantı yaptı. Cumartesi 09:30'da başlayan ve basına kapalı yapılan toplantının ardından Kutlu ve toplantıya katılanlar, gazetecileri görüntü almaları için salona çağırdı. Açıklamaların pist alanında yapılmasının doğru olacağı teklifiyle, piste inen Kutlu, yarım günlük toplantının ardından havaalanının uçuşa kapatılıp kapatılmayacağı konusunda net bir açıklama yapamadı.

Sorun yer seçimi değil pistler arasındaki kot farkı

AKP Milletvekili Ahmet Uzer de Gaziantep Havaalanı'nın yanlış yere kurulduğu görüşünü savunurken, Kutlu yerin yanlış olmadığını, sorunun kot farkından açıklarken kaynaklandığını şöyle konuştu: "Havaalanındaki en önemli sorun pistler arasındaki kot farkı. Yer yanlış demek doğru olmaz. Sonuçta bu 1976 yılında alınan bir karar. O zaman standartlar bugünden farklılık göstermiş olabilir. Sorun, yer seçimi değil, pistler arasındaki 38'lik kot farkıdır. Uluslararası standartlara göre kot farkının 22 olması gerekir. Ayrıca, Oğuzeli İlçesi tarafındaki dağ da radyoling akımını engelliyor. Havaalanına şu ana kadar ILS cihazının takılamamasının nedeni de bu kot farkıydı."

"Kapatılmasın kapanacaksa da en az kapatılsın istiyoruz"

Vali Lütfullah Bilgin ise Gaziantep'e ilk geldiğinde en önemli sorunun havaalanı alt yapı sorunu olduğunun ifade edildiğini, havaalanı sorununa kalıcı çözüm getirilirken birtakım sıkıntıların yaşanabileceğini vurguladı. Yeni bir pist yapılırken alanın uçuşa kapatılmaması için kapatılacaksa da en kısa süre kapatılması için gayret gösterdiklerini ifade eden Bilgin, "Kış aylarında pistin standartlara uygun olmaması ve yine pistten kaynaklanan sorunlar nedeniyle ILS cihazı da takılamıyor ve birçok uçak seferi iptal ediliyordu. Programda olmamasına rağmen, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, meslek odaları ve belediye başkanlarının girişimleri ile havaalanına pist yapımını ek yatırım programına aldırdı. Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylandı ve şimdi de yer teslimi yapıldı. Gaziantep Havaalanı’na yeni pist yapılası alanın kapatılması sorununu gündeme getirdi. Pistin kapatılması Gaziantepliler ‘in ve THY'nin zararınadır. THY, bir kamu kuruluşu, ama sonuçta ticari bir kuruluşu. Pist yapımı devam ederken, havaalanının uçuşa kapatılmaması veya en az kapatılması için tedbirleri almaya çalışıyoruz. Havaalanının kapatılmasını hiçbir akıl kabul etmez. Terminal binası Kasım ayında bitecek. Çünkü havaalanı yıllık 600 bin kapasiteye sahip" şeklinde, açıklama yaptı.

Uzer, ne yapacağını şaşırmış

Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer'in yalnızca gazetecilerin izlediği toplantı sırasında "Havaalanını siyasi malzeme yapmayın, havaalanı yanlış yere yapılmış. Bunun parasını çıkardık. Bizi havaalanını kapatmakla suçluyorsunuz. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık" demesi şaşkınlıkla izlendi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *