ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

AKP, Gaziantep için tüzük değişikliği yaptı

AKP, Gaziantep için tüzük değişikliği yaptı
YAYINLAMA: 05 Mart 2024 / 17.04
GÜNCELLEME: 05 Mart 2024 / 17.04

27 Temmuz 2003’teki AKP Gaziantep İl Başkanlığı 1. Olağan Kongresi’nin ardından başlayan parti içi sorunların devam ettiğini belirten 191 il delegesi, olağanüstü kongre yapılması kararıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu. AKP Gaziantep kurucu üyesi ve il delegesi Hasan Teke, parti tüzüğü gereği, delegenin beşte birinin itirazı ile olağanüstü kongreye gidilmesi gerektiğini belirtirken, AKP İl Başkanı Ökkeş Eruslu, söz konusu tüzük maddesinin değiştiğini söyledi.

Erken kongre kararı alma yetkisi AKP genel merkezinde

AKP 1. Olağan Kongresi’nin ardından başlayan tartışma ve parti içi sorunlardan dolayı AKP il yönetimine karşı olan bazı delegelerin imza kampanyası başlatması üzerine, erken kongreyi gündeme getiren maddenin AKP Genel merkezince değiştirildiğine dikkat çekilirken, “Temmuz 2003’te AKP il teşkilatında yer alan yönetimi istemeyen ya da kendisi yönetime aday gösterilmeyen bir grup delege 50. maddeye güvenip kolları sıvadı. Çünkü 50. maddede delegelerin beşte birinin itirazı üzerine seçimin yenilenebileceği yer alıyordu. Bu maddeyi uygulamaya koymak ve erken kongre kararı almak için büyük gayret gösteren delegeler, kısa sürede noter huzurunda attıkları imzalarla beşte birin üzerine çıktı. Bu konuda kendi yetkisini kullanan AKP Genel Merkezi söz konusu maddede yer alan beşte bir çoğunluğu, üçte iki olarak değiştirdi. Ayrıca kararda üçte iki çoğunluğun sağlanması durumunda bile son kararın genel merkezde olduğunu belirten ifadelere yer verildi” denildi.

Beşte bir değil, yüzde yüz imza toplansa boş

Türkiye'de ilk defa Gaziantep’in başvurusuyla tüzük değişikliği gerçekleştiğini belirten AKP İl Başkanı Ökkeş Eruslu, “Eskiden il delegelerinin beşte birinin imzasıyla olağanüstü kongreye gidilebiliyordu. Ancak o maddeyi değiştirmek genel merkezin yetkisinde idi ve genel merkez yetkisini kullandı. Genel merkez Türkiye’de örneği olmayan bir uygulama yaptı ve Gaziantep için tüzük değişikliği gerçekleştirdi. Beşte bir olan delege kararı üçte ikiye çıktı. Ancak üçte iki de alınsa, yüzde yüz de alınsa yetki, karar ve son söz genel merkezindir. Kararı genel merkez alıyor genel merkezde bu tüzük değişikliğini yaparak zaten tavrını ortaya koymuştur” dedi.

Kimsenin şahsi menfaati için kullandırmayacağız

Partinin imkanlarını kullandırmadığı için mevcut yönetimin istenmediğini savunan Eruslu, “Hiçbir zaman ne kendimiz, ne yönetimimiz, siyasi iktidarı şahsi menfaatimiz için kullanmadık. Kimsenin de şahsi menfaati için kullanmasına izin vermeyeceğiz. Ancak bizim bu tavrımızdan memnun kalmayan ve partiyi şahsi menfaatleri için kullanmak isteyenler bize karşı tepkilerini bu yolla gösterdiler. Onlar bildiklerini yapsınlar. Biz de bildiğimiz yolda ilerleyeceğiz. Tüyü yetmemiş yetimin hakkını kimseye yedirmeyeceğiz. Halkımızın menfaatlerini koruyacağız. Her zaman kongreye hazırız. Alnımız açık yüzümüz ak. Ne makam ne mevki hevesliyiz” dedi.

Eruslu, başarılı bir yönetime sahip olduklarını, Türkiye genelinde Gaziantep’in Kayseri ve Düzce den sonra üçüncü il olduğunu söyledi.

Tüzük değişse bile hakkımız saklı

İl Delegesi Avukat Hasan Teke ise, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede, il kongresinin olağanüstü toplanması için parti tüzüğünün 50. maddesinde öngörülen imza yeter sayısının sağlandığını, bu nedenle il seçim kurulunun, AKP il başkanlığını uyardığını söyledi. Teke, 50. Maddede tüzük değişikliği yapılıp yapılmadığını bilmediğini ancak yapılmış olsa bile haklarının saklı olduğunu belirtirken, AKP Gaziantep il kongresinin olağanüstü toplanması için parti tüzüğünün 50. maddesinde öngörülen imza yeter sayısı sağlanmasına, bu konuda il seçim kurulunun il başkanlığını uyarmasına ve tüzükte öngörülen emredici hükme ve 45 günlük süreye rağmen, il Başkanlığınca tüzük değişikliği yapılmadığı, il başkanının yakında görevden alınacağını, yerel seçimler geçince olağanüstü kongre yapılacağı gibi bahanelerle parti tüzüğü ve siyasi partiler kanunun hiçe sayılarak tam bir keyfilik ortaya konarak, kongre yapılmamıştır” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *