ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ayakkabı sektörü durma noktasında

Ayakkabı sektörü durma noktasında
YAYINLAMA: 09 Haziran 2023 / 13.06
GÜNCELLEME: 09 Haziran 2023 / 13.08
AKP’ye yakın çevrelerin ekonomik anlamda iyileşme olduğu iddialarına katılmayan ayakkabıcılar, sektörün durgun bir dönem yaşadığını ve neredeyse durma noktasına geldiğini dile getirdi.

Ayakkabı sektörünün zor durumda olduğunu, esnafın %30 kapasiteyle çalıştığını belirten Ayakkabıcılar Odası Eski Başkanı İbrahim Buğur, “Günübirlik esnafın içerisindeyim. Kendimle birlikte diğer esnaf arkadaşlarımın durumunu yakından biliyorum. Esnaf çok perişan. Ayakkabı sektörü durma noktasına geldi. Sektörün durumu gerçekten kötü, ayrıca mevsim itibari ile esnaf çalışmamaktadır. 15 gün sonra işe başlama gündeme gelir. Onda da %30, bilemediniz %40 esnaf ancak çalışabilir” dedi.

Gerçekçi olmayan demeçler esnafı zor durumda bırakıyor

Sektör dışından insanların bilinçsiz açıklamalarla ayakkabıcılık sektöründe fayda yerine zarar verdiğini belirten Buğur, “Mesleğinizin içinde olmayan bazı insanlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri sağda solda demeç veriyor. Piyasanın çok iyi durumda olduğunu, esnafın full kapasiteyle çalıştığını ve üretimin büyük bölümünün ihracata yönelik olduğunu söylüyorlar. Ben basımdan takip ettiğim bu afaki demişler karşısında hayretler içerisinde kalıyorum. Ya biz ne kadar rahatmışız da haberimiz yokmuş diyorum. İşin içinde olmadan bizlerin fikrini almadan demeç veren insanlar, bizimle alay etmekle kalmıyor, zarar da veriyor. Bunlar bu demeçleri verince, SSK müfettişleri ve maliyeciler, ayakkabı sektöründe işler iyiymiş, 7-8 bin insan çalışıyormuş, şu kadar üretim fazlası varmış diye esnafın kapısına dayanıyor. Afaki konuşmalar yapan insanlar ve kurumlar sayesinde, zor günler geçiren esnafın üzerine gidiliyor” şeklinde açıklama yapıldı.

%30 kapasite iyi mi?

“Piyasa güllük gülüstanlık gösteriliyor, oysa gelen esnafın gerçek halini görün, onların söylediği durumla ilgisi alakası yok” diyen Buğur, “İmalatçı çok perişan. Bazı kurum ve kuruluşlar kafalarına göre açıklamalar yapıyor. Herhalde bunlar organize Sanayi bölgesindeki kendi fabrikalarını göz önünde bulundurarak böyle konuşuyorlar” dedi.

Ayakkabı sektörünün %30 kapasiteyle çalıştığını, bunun istihdamı da olumsuz etkilediğini belirten Buğur, “İşsizlik verileri esnafın ne kadar zor durumda olduğunu ortaya koyuyor. Ayakkabı sektörü istihdamın yoğun olması gereken bir sektör. Ancak yeteri kadar istihdam yaratılamıyor. Esnaf, %100, %80 kapasite ile çalışabilmeli ki istihdam edilen insanların sayısı da artsın. Tam kapasite ile çalışacak olsa ayakkabıcılar sitesinde 8000 insan çalışır, ama şu anda bu insanların sayısı da %30 bilemedin 40’lar da” diye ifade etti.

Satış olmayınca üretimde olmuyor

El birliği ile AKP Hükümeti’nin ekonomi alanında başarılı gösterilmeye çalışıldığını belirten Buğur, “Enflasyon rakamlarının düşük çıkması, ekonomik iyileşme ve ekonomi alanında bir başarı gibi yansıtılıyor. Madem ekonomik iyileşme var, bu esnafa ve halka niye yansımıyor? Enflasyonun düşük çıkmasının bir tek nedeni var, o da halkın en temel ihtiyaçlarını bile satın alamaması, esnaf rafındaki ayakkabıyı, trikoyu ve gıdayı satamıyor. Dolayısıyla 1-2 yıldır rafında müşteri bekleyen ürününü iki yıl öncesinin fiyatına satıyor ki evine ekmek götüre bilsin. Hal böyleyken birileri çıkıp enflasyonun düşmesinin ekonomik İyileşmeden kaynaklandığını iddia ediyor. Deyim yerindeyse ağlanacak halimize gülüyoruz” dedi.

Buğur, İşlerin durgunluğundan dolayı Ayakkabıcılar Sitesi’ndeki 360 atölyenin %30 kapasite ve istihdamla çalıştığını, bunun çok büyük bir kayıp olduğunun altını çizdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *