ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Balık ölümlerinin nedeni kimyasal kirlilik

Balık ölümlerinin nedeni kimyasal kirlilik
YAYINLAMA: 22 Mart 2024 / 09.43
GÜNCELLEME: 22 Mart 2024 / 09.43

Nizip ilçesi Hancağız Barajı’ndaki balık ölümlerini araştıran İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile DSİ teknik elemanlarınca hazırlanan raporda, balık ölümlerinin su seviyesinin düşmesi nedeniyle kimyasal madde yoğunluğunun artmasına bağlı olduğu açıklandı.

Raporda, Hancağız barajının 1989 yılında işletmeye açıldığı ve sulama amaçlı kurulduğu belirtildi. Barajın yağmur suları dışında tek kaynağının Nizip çayı olduğuna dikkat çekildi. 13 Eylül 2004 tarihinde DSİ ve Gaziantep Çevre ve Orman Müdürlüğü teknik elemanlarınca yapılan incelemede barajın su kotunun 413.60 metre olduğu, gölün yüzeyinde ve suyun çekildiği kısımlarda ölü balıklar görüldüğü ifade edilen raporda şunlar kaydedildi: “Balık ölümleri, su seviyesinin 420 metre kotundan aşağıya düşmesinden sonra başlamıştır. Bunun sebebi gölün suyuna karışan kimyasal madde yoğunluğunun, su miktarının azalmasına paralel artması ve oksijen yetersizliği, dolayısıyla balıkların yaşama koşullarının sağlanamamasıdır”

Balık ölümlerinin önlenmesi için

Raporda, Hancağız Barajı’ndaki balık ölümlerinin önlenmesi için su seviyesinin 420 metre kotunun altına düşülmemesi gerektiği, çiftçilerin mağdur olmaması, sulamanın sağlıklı ve yeterliliği açısından göle mutlaka su takviyesi yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

Birecik barajından göle su nakliyesi yapma amacıyla inşa edilmiş olan yeni köy sulama kanalının işletmeye açılarak Hancağız barajı rezervuar alanının beslenmesi gerektiği vurgulanan raporda, proje için yaklaşık 23 trilyon lira ödeneğe ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

Raporda ayrıca kirlilik düzeyinin artışını engellemek amacıyla mutlaka Nizip çayı üzerine kimyasal arıtma tesisi yapılması önerildi.

Nizip Kaymakamı Mustafa Canarslan raporun balık ölümlerinin gerçek nedenini ortaya koyduğunu ve tahmin ettikleri gibi su seviyesinin azalması ve iç kirlilik nedeniyle balıkların öldüğünün ortaya çıktığını söyledi.

Canarslan, Birecik barajından Hancağız’a su pompalanması için düşünülen pompaj istasyonunun 2005 yılında devreye girmesiyle Hancağız Barajı’ndaki sorunların büyük oranda çözüleceğini, rapordaki öneriler konusunda yetkili mercilerin bilgilendirildiğini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *