ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bankalar YTL'ye hazır

Bankalar YTL'ye hazır
YAYINLAMA: 09 Haziran 2024 / 14.10
GÜNCELLEME: 09 Haziran 2024 / 14.10

Sıfırlarıyla dünya liderliğini elinde bulunduran Türk Lirası yeniden itibarını kazanacak

Merkez Bankası Bilişim Teknolojileri Genel Müdürü Mahmut Sedat Eroğul, YTL ile ilgili olarak yapılan çalışmaları anlatırken, bu konuda Merkez Bankası koordinasyonunda yapılan bilişim teknolojileri ve bankacılık sektörü hazırlıkları hakkında GTO, GSO işbirliği ve Merkez Bankası'nın katkıları ile düzenlenen "Yeni Türk Lirası YTL" konulu toplantıda bilgi verdi. Eroğul, bankaların bütün hazırlığı bitirdiğini ve herhangi bir sorun yaşanmayacağını söyledi.

Yılbaşı gecesi sorun yaşanabilir

Eroğul, 31 Aralık 2004'ü 1 Ocak 2005'e bağlayan gece aksamalar olabileceğine dikkat çekerek "POS cihazları bu gece yarısı bir süre devre dışı kalacak. Aynı şekilde ATM'lerden de para çekme ve yatırma işlemleri ile online hizmetler duracaktır. YTL'ye geçişi sağlamak için yeni sistem uygulamaya konulacak. Bu geçiş süresindeki hizmet kesintisi en az 20 dakika olabilir. Bankalara göre bu süre değişebilir ve bu zaman 4-5 saate kadar uzayabilir" dedi.

Bol sıfırla dünya lideriyiz

Merkez Bankası Emisyon Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Algan ise, YTL'ye geçiş için yoğun bir hazırlık yapıldığını ve Türk Lirası'ndan 6 sıfır atılmasının Lira'nın itibarını yeniden kazandıracağını, bunun aynı zamanda teknik bir ihtiyaç da olduğunu söyledi.

Romanya'nın dışında 6 sıfırlı banknot yok

Romanya'nın dışında 6 sıfırlı banknot olmadığını, Romanya'nın da sadece 1 milyonluğunun olduğunu, bu konuda 20 milyon lira ile sıfırlı banknot liderliğini Türkiye'nin elinde tuttuğunu, bu sıfırlara rağmen değersiz olmasının halkın psikolojisini de olumsuz etkilediğini vurgulayan Algan. "Dünyadaki en büyük kupürlü banknotun ülkemize ait olması paramızın itibarını ortadan kaldırmış ve halkın psikolojisini olumsuz etkilemiştir. Dünyada 1 milyonun üzerinde para birimi olan tek ülke biziz. Bize bu konuda en yakın ülke Romanya orada da en büyük para 1 milyon lira" diye konuştu.

Türk Lirası'nın itibarsızlığı halkın psikolojisini de olumsuz etkiliyor

Banknotun bol sıfırlı olmasının insanları yabancı paraya yönlendirdiğini ifade eden Algan, "Paranın hesaplanması, yazılması, muhasebe işlemleri, vezne işlemleri, fiyat etiketlendirmeleri gibi birçok alanda büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. Tüm bunların yanı sıra TL. ekonomik değer olarak da görülmemeye başlandı. Artık, insanlar TL'yi bir yatırım aracı olarak görmemeye ve yabancı para birimlerine yönelmeye başladık. Tüm bu gelişmeler sonucunda, TL'den 6 sıfırın atılması gündeme geldi ve bu konuda çok ciddi ve yoğun bir çalışma yapıldı. Algan, yıpranma ve eskimeden dolayı her yıl bugünkü bedelle 30 trilyonluk banknotların imha edildiğini söyledi

Türk parası yitirdiği itibarını kazanacak

GTO Başkanı Mehmet Aslan, olumsuz hava koşullarından dolayı karayolu ile kentimize gelip toplantıya katılan Eroğul ve Algan'a teşekkür etti. Türk Lirası'ndan sıfır atılmasının Türk Lirası'nın yitirdiği itibarını yeniden kazandıracağını belirten Aslan, "Ülkemizin yıllardır yaşadığı yüksek enflasyonun ekonomik hayatımıza yaptığı en önemli etkilerden biri, bol rakamlı Türk lirası olmuştur. Yıllar boyunca emisyon hacminin sürekli artması her yıl daha büyük kupürlü banknot basılmasına neden olmuştur. Bu da muhasebe kayıtlarının tutulmasından otomatik para çekme makinaları işlemlerine, parasal değerlerin ifade edilmesinden etiket basılmasına kadar birçok işlemde büyük güçlüklere yol açmıştır. Bu durum diğer yandan da paramızın itibarını olumsuz etkilemiş ve Türk Lirası'nın dünyanın en çok sıfıra sahip para haline gelmesine neden olmuştur" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *