ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Başsavcı Arapoğlu, Bölge Mahkemesi için başvurdu

Başsavcı Arapoğlu, Bölge  Mahkemesi için başvurdu
YAYINLAMA: 03 Eylül 2024 / 10.39
GÜNCELLEME: 03 Eylül 2024 / 10.39

Gaziantep Adliyesi, önümüzdeki günlerde büyük bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Bölgedeki 300 hakim ve savcının yeni TCK konusunda eğitimi Gaziantep'te düzenlenecek seminerle gerçekleşecek

 

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Arapoğlu, Gaziantep'e Bölge Mahkemesi kurulması için Adalet Bakanlığı'na başvurduğunu açıkladı. Arapoğlu, "Gaziantep ile birlikte bölgedeki illerde 6 milyon civarında insan yaşıyor. Gaziantep'e bir bölge mahkemesi şart" diye açıklamada bulundu.

50 Yeni yargıç, sorunların daha kısa sürede çözümü demektir

Nisan 2005'te yürürlüğe girecek 5235 Sayılı Yasa'nın Bölge Mahkemeleri'nin bir yıl içinde kurulması hükmünü taşıdığını ve en geç 2007'nin 1 Nisan'ına kadar bölge mahkemesinin kurulmasının şart olduğunu dile getiren Arapoğlu, "Bölge Mahkemesi kurulması için başvuracak belki de en son kişi benim. Çünkü, mevki ve makam olarak bölge mahkemesi benden daha üstte olacak. Ama, burada önemli olan mevki, makam, protokol değil. Bölge Mahkemesi'nin kurulması ile Gaziantep'e 50 tane hakim daha gelecek. Dosyalar daha çabuk kapanacak, vatandaş mağdur olmayacak" diye açıklamada bulundu.

Personel eksikliği hizmeti aksatıyor

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Arapoğlu, adliyeye son 6 yıldan beri personel alınmadığını, mahkeme kalemlerinde yeterli personel olmadığı için hizmette aksama yaşandığını söylerken, göreve gelmesinden bu yana 30 yeni personel alımı yapıldığını ve sıkıntının bir nebze olsun giderildiğini açıkladı.

Yeni adliye sarayı üç yılda bitirilecek

Kent merkezine uzaklığı nedeniyle, avukatların taşınmak istememesi yüzünden yapımı uzun süredir geciken yeni adliye sarayının temelinin en kısa sürede atılacağını ve 3 yıl içinde bitirileceğini ifade eden Arapoğlu, "Yeni adliye sarayının bir an önce devreye girmesi, her şeyden önce mahkeme kapılarında adaletin gecikmesinden dolayı mağdur olan vatandaşımız için gereklidir. İstanbul'da bir avukatın davası için mahkemeye gitmesi saatlerini alıyor. Ankara'da yalnızca Sıhhiye'de adliye var. Büyük kentlerde yaşayanlar insanlar, işlerini yaparken elbette bir takım zorlukla karşılaşıyor" dedi.

10 Ağır Ceza Mahkemesi daha kısa

sürede, daha sağlıklı karar demektir

Arapoğlu, yeni adliye sarayının temelinin atılarak, bir an önce devreye sokulması için Bakanlık ve Gaziantep Milletvekilleri nezdinde girişimlerinin sürdüğünü kaydederken, adliye sarayı için 30 bin 900 metrekare arsanın kamulaştırıldığını, 4 katlı adliye sarayının 6 bin metrekare alan üzerine kurulacağını bildirdi. Arapoğlu şöyle konuştu: "Yeni adliye sarayı yapılırsa, hakimlerimiz, savcılarımız, adliye çalışanlarımız daha sağlıklı ortamda görev yapacak. Şu anda 3 Ağır ceza Mahkemesi var. Orada sayı 10’a çıkacak. İş yükü azalacak, dosyalar daha sağlıklı ve kısa sürede karara bağlanacak."

Bölgedeki 300 Hakim ve Savcı Gaziantep'te eğitim alacak

Bu arada bölgemizde görev yapan 300 hakim ve savcının Gaziantep'te düzenlenecek seminerlerde yeni TCK konusunda eğitileceği öğrenildi. Yeni Türk Ceza Kanunu konusunda tüm adliyelerden üçer kişilik ekibin Ankara'da düzenlenen seminerlerde eğitildiğini belirten Başsavcı Arapoğlu, 14 Şubat tarihinde başlayacak seminerlerin 18 Mart'a kadar süreceğini açıkladı.

Arapoğlu, Köse ve Kara da ders verecek

Bir ayı aşkın süre Tuğcan Otel'de sürecek seminerlerde hakim ve savcıların Gaziantep- Adıyaman, Elbistan-Hatay, İskenderun- Kahramanmaraş, Kilis Osmaniye olmak üzere 100'er kişilik gruplar halinde eğitileceği, Ankara'daki seminerlere katılan Başsavcı Arapoğlu ile birlikte Gaziantep Adliyesi'nden 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Köse ve Cezaevi Savcısı Ramazan Kara'nın da seminerde eğitici olarak ders vereceği öğrenildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *