ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Bugün "Sevgililer Günü"

Bugün "Sevgililer Günü"
YAYINLAMA: 09 Eylül 2024 / 12.20
GÜNCELLEME: 09 Eylül 2024 / 12.20

Kuyumcuların kapalı olmasına tepki gösterildi

Bugün "Sevgililer Günü"

14 Şubat Sevgililer Günü sebebiyle evli, nişanlı, sözlü veya flört eden çiftlerin birbirlerine özel hediyeler almaları nedeniyle piyasalara kısa süre de olsa canlılık geldiği belirtildi. Bu arada Gaziantep'te kuyumcuların cumartesi öğleden sonra kapanması yüzünden sevdiklerine armağan almak isteyenlerin sıkıntı yaşadığı bildirildi.

Türkiye'nin hiçbir yerinde kuyumcuların Gaziantep'te olduğu gibi hafta sonu kapalı olmadığını belirterek bu uygulamaya tepki gösterenler, "Gaziantep'te yıllardır gelenek haline gelmiş. Cumartesi öğleden sonra dükkanı kapatıyorlar, Pazartesiye kadar. Gaziantep artık büyük bir kent, ani bir gelişme oluyor. Altın almanız gerekiyor, kuyumcular kapalı. Artık bu alışkanımıza bir son verilmeli "diye konuştu.

Sevgililer Günü için nergis

Cadde ve sokaklarında değişik ürünleri satışa sunan işportacılar, "14 Şubat Sevgililer Günü’nü fırsat bilerek çiçek satışına yöneldiler. Seyyar Satıcı Süleyman Işık, demetini 1 YTL'ye sattığı nergise daha çok fakirlerin rağbet gösterdiğini söyledi. Işık, Antalya, Adana ve Mersin'de kırlarda yetişen ve vatandaşlar tarafından toplanan nergisin, sevgililere verilecek en güzel armağan olduğunu belirtti. Işık, satışların İyi olduğunu, önemli ve anlamlı günleri fırsat bilerek değişik ürünlerin satışını yaptıklarını ifade etti.

Tarihçesi

Rivayete göre, Roma İmparatoru 2. Claudius'un M.S. 2. yüzyılda savaşlar için asker sayısını artırmak amacıyla nişanlanmayı ve evlenmeyi yasaklar. Ancak Saint Valentine adlı papaz imparatorun yasağına rağmen sevgilileri gizlice evlendirmeye devam eder. Bunu öğrenen 2. Claudius, Saint Valentine'i 14 Şubat 270 yılında öldürtür. Saint Valentine ölümünden 226 yıl sonra Hıristiyanlık öncesi dönemden gelen ve "Pagan inancına dayanan aşk festivali (Lupercalia) Saint Valentine günü olarak ilan edilir. 14 Şubat 496 yılından bu yana kutlanan sevgililer günü zamanla yalnız Hristiyanlar tarafından kutlanan bir gün olmaktan çıkar ve tüm dünya ülkelerinde kutlanan bir gün olarak tarihe geçer.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *