ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eğitimde kadın erkek eşitliği sağlanamadı

Eğitimde kadın erkek eşitliği sağlanamadı
YAYINLAMA: 07 Haziran 2024 / 15.04
GÜNCELLEME: 07 Haziran 2024 / 15.04

6 milyon kadın okuma yazma bilmiyor, okul çağındaki 600 bin kız çocuğu ise eğitim hakkından mahrum bırakıldı.

Eğitimin en önemli sorunlarından birinin de cinsiyet ayrımcılığı olduğunu, cinsiyet ayrımcılığı anlayışından dolayı bu yıl 600 bin kız çocuğunun okuldan mahrum bırakıldığını belirten Eğitim Sen Şube Kadın Sekreteri Melek Akkuş, "Eğitim sisteminde son yıllarda eğitim materyallerinin cinsiyetçilikten arındırılması ve kızların temel eğitimden yararlanması yönündeki kimi kazanımlara rağmen, eğitim hala cinsiyetler açısından eşit olanak ve fırsatı sağlamaktan uzaktır" dedi.

600 Bin kız çocuğu bu yıl okula gidemedi

"Türkiye, bugün eğitim sisteminin hiçbir aşamasında kadın erkek eşitliğini sağlayamamıştır diyen Akkuş, "Bugün 7 milyon okuma yazma bilmeyenin 6 milyonu kadınlardan oluşmaktadır. Yine bu yıl altı yüz bin kız çocuğu okula kaydolamamıştır. Eğitimdeki bu çarpıcı eşitsizliğin yanı sıra, eğitimin içeriği, eğitim ortamları ve öğretmen tutumları ile de bu cinsiyet ayrımcılığı sürdürülmekte" diye konuştu.

Eğitime ayılan pay artırılmalı

Cinsiyetler arasındaki eşitsizliğin sürmesinde eğitimin önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Akkuş, "Eğitimde cinsiyet eşitsizliğinin temelinde yatan olgular siyasal, kültürel ve ekonomiktir. Aynı zamanda eğitim aile, iş yaşamı ve toplum arasında bir bağlantı noktasıdır. Bu nedenle eğitimde cinsiyetçilik konusu çok boyutlu bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğitime ayrılan payların hissedilen biçimde azalmasıyla artan yoksulluk, var olan erkek yanlısı toplumsal değerler ve cinsiyetçi tutumlarla birleştiğinde, kız çocukları ve kadınlar için eğitime, bilgiye ve mesleğe ulaşmak daha da zorlaşmaktadır" şeklinde açıklama yaptı.

Zihniyet değişikliği gerekli

Eğitim sisteminde kadın-erkek eşitliğini sağlamanın her şeyden önce temel anlayış değişikliğini gerektirdiğini belirten Akkuş, "Kadınlar arasındaki okumaz yazmazlığı tamamen ortadan kaldırmak, meslek eğitimine, bilim ve teknolojiye ulaşmalarını sağlamak ve eğitimin eşitlikçi, özgürleştirici potansiyellerini her iki cinsin lehine kullanmak gerekmektedir" dedi.

Ders kitaplarındaki cinsiyet ayrımcılığı kaldırılmalı

Eğitim Sen'in eğitimde cinsiyetler arasındaki eşitliğin sağlanması için kampanya başlattığını açıklayan Akkuş, "Milli Eğitim Bakanlığı'nda Eşitlik komisyonu oluşturulmalı. Bu komisyonun görevi, eğitim sistemindeki cinsiyet eşitsizliğini takip etmek, eğitimin her düzeyinin eşitlik temelinde yeniden yapılandırılması için çalışmalar yapmak olmalıdır. Eğitim fakültelerinin lisans programlarına toplumsal cinayetle ilgili zorunlu ders konmalıdır. Kız çocukları ile kadınların eğitim haklarını kullanmaları yönünde destek ve teşvik politikaları süreklileştirilmelidir. Eğitimin her düzeyinde ve içeriğinde, ders kitapları ve materyalleri cinsiyetçilikten arındırılmalıdır. Eğitimin her aşamasında toplumsal cinsiyet le ilgili konular ve dersler yer almalıdır. Okulların yoğunluklu olarak bulunduğu bölgelerde okul öncesi kurumlar açılmalıdır diye konuştu.

Akkuş, hedeflerinin tüm eğitim emekçilerinin bu konudaki duyarlılığını arttırmak, kamuoyu oluşturmak ve Milli Eğitim Bakanlığı'na talepleri kabul ettirmek olduğunu söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *