ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Eksik demokrasi yüzünden bugünlere geldik

Eksik demokrasi yüzünden bugünlere geldik
YAYINLAMA: 18 Haziran 2023 / 16.19
GÜNCELLEME: 18 Haziran 2023 / 16.19
Ortada tek kale top oynayan bir siyasi iktidar bulunduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan, demokrasi dışında insanların hayat hakkı bulunmadığını, Cumhuriyet ve demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğunu söyledi.

Eksik bir demokrasi ile bu noktaya gelindiğinde, AKP’nin karşısında açık ve net olarak iktidar alternatif olacak bir merkez sol yaratmanın şart olduğunu kaydeden Doğan, bunun tohumlarının Gaziantep’te atıldığına dikkat çekti.

Türkiye’de demokrasinin dışında bize hayat hakkı yoktur

YTP Genel Merkezi’nin, aralarında Gaziantep’in de bulunduğu bazı şehirlerde CHP’nin adaylarını destekleme kararı alması nedeniyle Büyükşehir belediye başkanı Doğan dün yeni Türkiye Partisi ile başkanlığını ziyaret ederek partililerle bir süre sohbet etti.

Sol ve sosyal demokrat kesim olarak hep birlikte bir bölünmüşlüğün ızdırabını çektiklerini, bunun da solun ve demokrasinin en büyük eksikliklerinden biri olduğunu ifade eden Celal Doğan, “Bugün ülkede tek kale top oynayan bir siyasi iktidar var. Burada söyleyeceklerimin çok önemli ve anlamlı olduğunu, kimilerini rahatsız, kimilerini tedirgin edeceğini biliyorum. Gerçek şu ki demokrasinin dışında bize hayat hakkı yoktur” dedi. “Cumhuriyet ve demokrasi bizim vazgeçilmez unsurumuzdur” diyen Doğan sözlerine şöyle devam etti:

Türkiye eksik demokrasi ile bu noktaya geldi

“Mustafa Kemal Atatürk bu cumhuriyeti kurarken özgür bireye geçiş için kurdu. Adının cumhuriyet olması yetmeyecektir. Çünkü çeşitli Cumhuriyetler var. Libya cumhuriyeti, yunanistan cumhuriyeti, İran İslam cumhuriyeti. Ama bu Cumhuriyet’e bir taş yani demokrasiyi koyarsan anlamı ifade eder. Cumhuriyet demokrasi ile taçlanmadan hiçbir anlam ifade etmez. Onun üzerine bir pırlanta koyarsak, bu sosyal demokrat anlayışının iktidar olduğu Türkiye anlamını ifade eder. Ülke eksik bir demokrasi ile bu noktaya geldi. Siyasetçilerin asli görevi demokrasiyi derinlemesine işlemek ve yaşatmak olmalıdır.”

Çağdaş anlayışlı bir soğuk partiye doğru yelken açacağız

Bütün siyasi partilere, özellikle soldaki partilere tarihi bir görev düştüğünü ifade eden Doğan, “AKP’nin karşısına ülkede açık ve net olarak iktidar alternatifi olacak bir merkez sol yaratmak gerekir. Eğer bunu yapamazsanız, yaş atamazsanız, Türk halkının önüne alternatif bir siyasi iktidar koymazsanız, tek kanatlı demokrasiyi yaşatamazsınız. Gün gelecek, inanıyorum bugün atmış olduğumuz bu adım ergeç inanarak ve içtenlikle söylüyorum çok daha uzun sürecektir. Soldaki partilere üye insanların bir çoğunu tanıyoruz. Neden ayrıyız? Bu ayrılığı kaldıracak bilgimiz, becerimiz, imkanımız var. İnanıyorum ki biz çok kısa zamanda radikal anlayışın dışında hemen hemen hiçbir sol parti kalmayacak, tümümüz çağdaş  anlayışlı bir sol partiye doğru yelken açacağız. Bu ittifakın ilk işaretleri Gaziantep’te veriliyor, ilk tohumları burada atılıyor” dedi.

Bütün ittifakların belediye başkanıyım

Doğan, SHP’nin büyükşehirde aday göstermeyeceğini, diğer bazı partilerin de genel merkezlerinin istemi üzerine bu yönde tavırlarının olduğunu, bunların isimlerini ileriki günlerde açıklayabileceğini ifade etti. Gaziantep’te sadece merkez solun değil, bu sefer merkez sağdaki partilerin de mesajı alacağını inandıklarını ifade eden Doğan, “Olay şudur, demokrasiyi yaşatmak ve yeşertmek için büyütüp iktidar alternatifi yapacak bir siyasi oluşumun harcını birlikte atıyoruz. Gaziantep’te ben 15 yıl belediye başkanlığı yaptım. Beş yıl daha yapıp yapmamamın şahsım açısından hiçbir anlamı yok. Bir tek anlamı var, oda attığımız bu adımların yayılmasıdır. Ben seçildiğim gün bütün ittifakların olduğu gibi YTP’nin de belediye başkanıyım” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *