ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enerji politikası kamu yararı doğrultusunda belirlenmeli

Enerji politikası kamu yararı doğrultusunda belirlenmeli
YAYINLAMA: 07 Ekim 2024 / 16.11
GÜNCELLEME: 07 Ekim 2024 / 16.11

Türk, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Karaca Bozgeyik, enerji politikasının ulusal çıkarlar ve kamu yararı doğrultusunda belirlenmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Bozgeyik, yaptığı açıklamada, enerjide üretim, verimlilik ve tasarrufun hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Enerjinin dünya ölçeğinde etkin ve verimli kullanılmasının nedenli önemli olduğunun son yıllarda daha iyi anlaşıldığını belirten Bozgeyik, "Enerji politikasının, ulusal çıkarlarımız ve kamu yararı doğrultusunda yeniden ele alınarak, kendi kaynaklarımızın üretimine ağırlık veren, kaynakları çeşitlendiren bir stratejiyle oluşturulması zorunluluğu, bugün her zamankinden daha iyi anlaşılmaktadır" dedi.

Bozgeyik, uzun dönemde yapılacak planlama ile sanayiden tarıma her alanda enerji tasarrufu sağlayacak teknolojilere destek verme, güneş, jeotermal, biyokütle, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının teşvik edilmesinin gelecek enerji politikalarının esas yaklaşımı olmak zorunda olduğunu kaydetti. Enerjinin üretimden nihai kullanımına kadar verimliliğin yükseltilmesi ve enerji yoğunluğunun azaltılması ile sanayi üretim maliyetlerinin düşürülmesinin sağlanmasının gerekli olduğunu ifade eden Bozgeyik, şu bilgileri verdi: "Ulusal kaynaklarımızı daha fazla devreye sokan önlemler ile enerji kaynakları açısından ithalat bağımlılığı en aza indirilmelidir. Enerji verimliliği arz ve tüketim alanlarında geliştirilmeye yönelik olarak teknolojinin değerlendirilmesini de içeren makro düzenlemeler yapılmalıdır. Elektrik üretiminde yüzde 50'yi aşmakta olan doğalgazın payı azaltılmalı, yeni ve yenilenebilir kaynaklar konusunda AR-GE çalışmaları yapılmalı ve bu kaynakların kullanımı teşvik edilmeli. Türkiye'nin, henüz kullanılmamış mevcut linyit ve hidrolik kaynakları hızla devreye konulmalı, kömür, petrol ve gaz aramalarına, makro bir plan dahilinde yeniden başlanmalı."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *