ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Enflasyon düşerken demir yüzde 70 zamlandı

Enflasyon düşerken demir yüzde 70 zamlandı
YAYINLAMA: 11 Eylül 2024 / 10.08
GÜNCELLEME: 11 Eylül 2024 / 10.08

İnşaat malzemelerinin büyük bölümünün dolarla alındığını, ancak doların ve enflasyon oranlarının düşmesinin inşaat malzemelerinin fiyatlarını düşürmeyip aksine artırdığını açıklayan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Uygur, "2004 Yılı içinde demire yüzde 65-70 zam geldi” dedi.

DİE'nin açıkladığı enflasyon rakamları gerçeği yansıtmıyor İnşaat girdilerine yapılan zamların Devlet İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı rakamlarla çeliştiğini açıklayan Uygur, "Gerçek enflasyon rakamları DİE'nin açıkladığı rakamlar değil. Çünkü DİE’nin açıkladığı rakamlar reel olsa, inşaat girdi maliyetleri yüzde 70 oranında zamlanmazdı" dedi.

İşin garibi inşaat girdi malzemelerinin büyük bir bölümü de dolara endeksli. Dolar artmıyor. artmadığı gibi bir de düşüyor. Dolara bağlı olarak ülkemize giren inşaat malzemeleri artıyor. Bu bir çelişki değil midir? Bize göre enflasyon oranlar yüzde 25-30'larda seyrediyor." şeklinde açıklama yaptı.

Demir yüzde 70, çimento yüzde 40 zamlandı

Dolara bağlı inşaat girdi maddelerinin artmasının son derece anlamsız olmasına rağmen, şikayet merci olmadığını ve bu istikrarsızlığa katlatmak zorunda kaldıklarını belirten Uygur, "Kaba inşaatta demir ve çimento önemli bir yer tutuyor. Demir yüzde 65-70 oranında zam görürken çimentoda yüzde 35-40'larda zamlandı. Dolara bağlı inşaat yan ürünlerinin de hemen hepsi ithal malzemeler olmasına rağmen hiçbirinde dolara bağlı olarak düşme yok. Bunların da tamamında yüzde 25'in üzerinde bir artış söz konusu. İşin üzücü bir diğer boyutu ise bu malzemelerdeki istikrarsız artışı denetleyen bir kurumun olmaması" diye konuştu.

Ekonominin lokomotifi kabul edilen inşaat sektörünün fiyat ayarlarındaki dengesizlikten dolayı ciddi anlamda sıkıntı çektiklerini açıklayan Uygur, "İnşaat sektörünün içinde bulunduğu sıkıntı inşaatın lokomotif olma gücünü olumsuz etkiliyor. Çünkü inşaat girdi malzemelerine her geçen gün zam yapılıyor. Siz inşaatı pahalıya mal etmek zorunda kalıyorsunuz. Ancak tamamladığınız inşaatlara zam yapamayıp önceki yıllardaki inşaatlarla aynı fiyattan satmak zorunda kalıyorsunuz. Bu da inşaat sektörüne bağlı yüzlerce alanı olumsuz etkiliyor" şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *