ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep müzesi eser zengini

Gaziantep müzesi eser zengini
YAYINLAMA: 22 Mayıs 2023 / 18.00
GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2023 / 18.16
Arkeoloji Müzesi’ne, geçen yıl, 52 kişi tarafından 1235 parça tarihi eser kazandırıldığı bildirildi.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Hamza Güllüce, müziği tarihi eser getiren 52 kişiye toplam 56 milyar TL para ödendiğini, dört kişi ise getirdikleri eserlerin karşılığı olan 4 milyar TL’nin bu yıl ödeneceği söyledi.

Güllüce, tarihi eserlerin korunup genç kuşaklara aktarılması ve müzenin zenginleştirilmesi için vatandaşların ellerinde bulunan tarihi eserleri müzeye kazandırmaları gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Öncelikle belirteyim ki müzeye getirilen tarihi eserlerin değerlerini test etmek için müzemiz bünyesinde oluşturulan komisyon, çok titiz bir çalışma yapıyor. Eserlerin parasal değerlerinin tespitinde metal değeri, eskilik, nadirlik, kültürel ve bilimsel değerleri göz önünde bulunduruluyor. Bu değerlere göre kıymet takdiri yapılan eserlerin parası, İl Özel İdaresi tarafından müzemize gönderiliyor. Biz de bu paraları eser sahiplerine ödüyoruz. Bu uygulama ile bir anlamda tarihi eserleri korumaya yardımcı olan vatandaşlarımızı ödüllendirmiş oluyoruz. Kesinlikle tarihi eserlere verdiğimiz para günümüz piyasa değerinin altında olmuyor.”

Güllüce, müze ile halk arasında iyi bir diyalog kurmaya çalıştıklarını ve bu konuda son yıllarda büyük ilerleme kaydettiklerini ifade ederek şöyle devam etti:

“Müzemize, her yıl köylerde eski mutfak eşyası ve değişik mutfak malzemeleri karşılığında satış yapan çerçiler ile kuyumcular değişik eserler getiriyorlar. Artık, toplumumuz tarihi eserler konusunda çok daha duyarlı. Eskiden ellerinde bulunan tarihi eserleri müzeye getirmekten çekinen hatta korkan vatandaşlarımız daha bilinçli hareket etmeye başladı. Bu konuda yapmış olduğumuz çalışmaların başarıya ulaştığını görmüş olmak bizi memnun ediyor.”

Güllüce, ellerinde bulunan tarihi eserleri müzeye getirmeyenlerin, cezalı duruma düşeceklerini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *