ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep'in reddettiği parayı Çanakkale alacak

Gaziantep'in reddettiği  parayı Çanakkale alacak
YAYINLAMA: 02 Ekim 2024 / 11.58
GÜNCELLEME: 02 Ekim 2024 / 11.58

Kendilerine 'Zeugma Platformu' adını takan birkaç kişi yüzünden Gaziantep'e gelecek paralar Çanakkale'ye gidiyor

Gaziantep'in dünyaya tanıtımını sağlayan 2000 yıllık antik kent Zeugma'nın kurtarma kazıları ve mozaiklerin restorasyonu için 20 milyon dolar veren, ayrıca Gaziantep'e bir mozaik müzesi yapmak isteyen, ancak kendilerine 'Zeugma Platformu' adını vererek ortaya çıkan bir grubun eylemleri nedeniyle Gaziantep'e küstürülen Packard Vakfı, Truva Müzesi projesi için Çanakkale'ye 4 milyon dolar vermeye hazırlanıyor. Gaziantep'e gelebilecek bir paranın engellenmesi ve yalnızca kültüre yatırım yapan bu tür dünya çapındaki vakıfların imkanlarından sonuna kadar yararlanmak yerine, onların kaçırılması kente yapılabilecek en büyük kötülük olarak değerlendirildi.

Zeugma kazılarında bir anda 120 arkeolog çalıştı

Zeugma'nın kurtarma kazılarına, ilk etapta 5 milyon dolar yardım yaparak, üç ay boyunca dünyanın en kalabalık arkeolog ekini Gaziantep'e gönderen Packard Humanities Institute, kazılar ve çıkarılan mozaiklerin onarımı ve restorasyonu için Gaziantep'e tam 20 milyon dolar verdi. Zeugma'dan çıkarılan muhteşem mozaiklerin en iyi şekilde sergilenmesi için Gaziantep'e dünyanın en güzel ve en modern mozaik müzesini yaptırma sözü de veren PHI'nın Başkanı David Packard, Gaziantep'e saçma sapan görüşler ileri süren bir grubun faaliyetleri yüzünden, kente küsmüş ve müze yapım işini rafa kaldırmıştı.

Truva için ABD'de sponsor aranıyor

Dün Hürriyet Gazetesi'nde yer alan "Truva için ABD'de sponsor aranıyor" haberi, aynı zamanda Packard'ın artık Zeugma için yardım yapmayacağı anlamını taşıyordu. Truva Antik Kenti'nde yapılması planlanan Truva Müzesi için ABD'deki çeşitli vakıflardan destek aranırken, Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Demeği Genel Sekreteri Güven Barış Yüksel'in, Çanakkale ve Truva Müzesi projesini tanıtmak amacıyla ABD'deki çeşitli vakıf temsilcileriyle görüştüklerini açıkladığı haberde, Truva Müzesi'nin kurulması için yaklaşık 4 milyon dolarlık bir bütçe gerektiğini söyleyen Yüksel Packard Vakfı projemize olumlu yanıt verdi' diye açıklama bulundu. Yani Gaziantep'te bir avuç gözünü kişisel hirs bürümüş insanın başlattığı saçma sapan eylem yüzün den Gaziantep'e akacak para, Çanakkale'ye kaptırılmış oldu.

Çanakkaleliler Truva'yı mı satacak?

Dün İstanbul basınından gazetemizi arayan gazeteci dostlarımız, Çanakkale ile ilgili gelişmelerin, Packard Vakfı'nın artık Zeugma'ya yardım yapmaya pek niyetinin kalmadığını göstermesinden büyük üzüntü duyduklarını söylerken, "Çanakkale'de işadamı ve sanayiciler ellerine projelerini alıp ABD'ye gidip vakıfların kapısını aşındırıp, para bulmaya çalışırken, Gaziantepliler in ayaklarına kadar gelen parayı kaçırması, ülke ve kente yapılan en büyük kötülük ve ihanettir. Truva Müzesi Projesi için Packard 4 milyon dolar vermeyi kabul etmiş. Şimdi Çanakkaleliler, Truva'yı Packard'a satmış mı oluyor? Böyle çarpık bir mantık olabilir mi? Halbuki bu paranın da- ha fazlası Gaziantep'e getirilebilir, Gaziantep'e dünya çapında bir mozaik müzesi kazandırılabilirdi. Bu sonuca neden olanlar, herhalde kentleri adına çok mutlu olmuşlardır" diye konuştular.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *