ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Herkes mesleğini yapsın

Herkes mesleğini yapsın
YAYINLAMA: 09 Mayıs 2023 / 15.53
GÜNCELLEME: 09 Mayıs 2023 / 15.53
Tatlıcının, pasta veya baklavacılık, pastacının tatlı, simitçinin ekmekçilik yapıp satarak mesleği dışında iş yaptığını ifade eden yetkililer, her mesleğin korsanının arttığını ve haksız rekabetin had safhada olduğunu belirtti.

Herkes kendi mesleğini yapsın

Pideciler, Simitçiler ve yufkacılar odası başkanı Hanifi Duran, herkesin kendi mesleğini yapması gerektiğini söyledi. Belediyeden ruhsat alan Maliye’ye kaydını yaptıran esnafın baklava üretim satmasına rağmen yanında pasta ve tatlıda sattığını, aynı şekilde pastacının, simit, simitçinin tatlı sattığını kaydetti. Duran, “İnsanlar kendi mesleğini yapmıyor. Birden fazla mesleği yapmaya kalkışıyor. O zaman da kalite olmuyor. Herkes kendi mesleğini yapsa kalite gelir. Pastacı, baklavadan ne anlar? Mesleğin ehline verilmesi gerek. Ayrıca bu durum haksız rekabete yol açıyor. Denetim zaten yok. Korsanlar alabildiğine müdahale eden yok. Maliyeye kayıtlı mükellefin üzerine gidiliyor” dedi.

Standarda uygun olmayan iş yeri açılıyor

Piyasada giderek artan bu çarpık ticari anlayışın önlenmesi ve denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini ifade eden Duran, önüne gelen herkesin her yerde pide fırını açtığını, bu durumu yetkililere iletmelerine rağmen önlem alınmadığını açıkladı. Normalde standarda uygun bir fırının 80 metre² açılması gerektiğini, ancak 30 metre² gibi çok küçük yerlere fırın açıldığını kaydeden Hanifi Duran esnafın aidat borcunu ödeyemediğinden yakındı.

Üyelerin %90’ı aidatını ödemiyor

1657 üyelerinin bulunduğunu, bunların yaklaşık yüzde 90’ının aidatını ödemediğini söyleyen Duran, “Esnafın odaya işi düşerse gelip işlem yaptırdığında aidatını ödüyor, başka türlü gelip aidatını ödemiyor. Elektrik, su, telefon parası her ay nasıl ödeniyorsa, üye aidatı da aynı şekilde bir ihtiyaç olup ödenmeli. Odalar aidatlarla ayakta kalır ve faaliyet gösterir. Üyeler bu bilinçle hareket etmiyor. 2003 yılında yalnız 200 kişi aidatını ödedi” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *