ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kadın sorunu toplumsal bir sorundur

Kadın sorunu toplumsal bir sorundur
YAYINLAMA: 02 Ekim 2024 / 11.57
GÜNCELLEME: 02 Ekim 2024 / 11.57

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile Demokratik Kadın Platformu adına bir açıklamaya yapıldı. İnsan Hakları Derneği'nde yapılan toplantıda konuşan Gülten Aydın, "8 Mart dünya kadınlarının dayanışma günüdür" dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün önemini anlatan Gülten Aydın, "8 Mart 1857'de New York'lu dokuma işçisi kadınlar, 12 saatlik iş gününü ve düşük ücreti protesto etmek için greve çıkarlar. Direnişi yıkmaya çalışan patronlar fabrikada yangın çıkarırlar ve çıkan yangında 129 işçi kadın yakılarak katledilir, çok sayıda kadın sakatlanır ve tutuklanır." diye konuştu.

1910 yılında İkinci Enternasyonal'a bağlı Clara Zetkin önderliğinde toplanan kadın konferansında Zetkin'in önerisi ile 8 Mart 'kadınların Uluslararası Dayanışma ve Mücadele günü olarak ilan edilir" dedi.

Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

"Bugün yine 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yine bir aradayız" diyen Aydın, "Bu anlattığım tarihi günün üzerinden yüz yıllar geçmesine rağmen bugün bir milim bile ilerlememişiz. Çalışma koşulları yüzyıllar öncesini aratır durumda. Kadınlar olarak halen ikinciliğimiz devam ediyor ve halen alınıp satılacak mal gibi görülmeye devam ediyoruz. Dilimiz kimliğimiz halen inkar ve imhaya tabi tutuluyor. Kadınlar hayatın her alanında şiddet, taciz ve tecavüz bize reva görülendir. Tüm bu nedenlerden dolayı bu yılki 8 Mart'ta mücadele ve direniş günü olarak algılanıyor ve bu 8 Mart'ı örgütlülüğümüzü arttırarak karşılıyoruz. Bu nedenle yan yana geldiğimiz Gaziantep Demokratik Kadın Platformu olarak bir eylem takvimi oluşturduk" diye açıklamada bulundu.

Alınan kararlar: 8 Mart'ın ücretli izin günü olması talebiyle bir imza kampanyasının başlatılması ve bu nedenle 7 Mart'ta iki ayrı yerde stant açılmasının kararlaştırıldığı belirtilirken, "Toplanan imzalar 8 Mart tarihinde saat 12:00'da merkez postanesinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na fakslanacak. Kadınlar mücadeleye başlıklı kadınları 8 Mart'ı sahiplenme çağıran bildirilerin dağıtılacak. 6 Mart günü Atatürk Anıtı önünde saat 13:00'te kitlesel basın açıklaması yapılacak. Tüm işçi, emekçi kadınlara diyoruz ki; bugün bizim günümüz, buna sa- hip çıkalım. Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" dedi.

Direnişi yükseltelim demokrasiyi kuralım

8 Mart Dünya kadınlar Günü nedeniyle DEHAP Kadın Kolları üyeleri de 4 araba ile Bilecik Köprüsü'ne giderek, Fırat'ın sularına gül attı. DEHAP Kadın Kolları Başkanı Dilan Denktaş yaptığı açıklamada, "8 Mart kadınlar için bir milat. 8 Mart'ta kadınlar adaletsiz, zulüm ve sömürü düzenine baş kaldırarak yaşamın tek taraflı yürütülmeyeceğine bu yaşamın kabul edilmeyeceğine karar vererek, bir direniş başlattı. Bizler de 8 Mart'ı yaratanların ardından bıraktıkları bu onurlu mirası daha da yücelterek, daha eşit, daha özgür ve daha yaşanılır bir dünya yaratmak için alanlardayız" dedi.

Kadın sorunu bir insanlık sorunudur

"Kadınların sorununu sadece kadınları ilgilendiren bir sorun olarak ele almıyoruz. Kadın sorunu toplumsal bir sorundur. Kadın sorunu insanlık sorunudur. Bu yüzden kadının özgürlük ve eşitlik mücadelesini tüm topluma mal edilmesi, her günün 8 Mart ruhu ile geçirilmesi önemlidir. Takvimsel ele alınması bugünü özünden uzaklaştıracak kapitalizmin amacına sokacaktır. Bunun önüne geçmek için diyoruz ki tüm kadınlar olarak direnişi yükseltelim, demokrasiyi kuralım" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *