ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kavşak en az 10 trilyona mal olacak

Kavşak en az 10 trilyona mal olacak
YAYINLAMA: 23 Mayıs 2024 / 10.07
GÜNCELLEME: 23 Mayıs 2024 / 10.07

Mimar Doğan Özdinç iddia ediyor;

Kavşak en az 10 trilyona mal olacak

 

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey iddiaları yanıtlıyor;

Eleştirilere yanıt el sallamak olacak

 

Maarif Kavşağı'nın 2 trilyon 800 milyar liraya ihale edildiğini, ancak bu rakamın sadece inşaat bedeli olduğunu ifade eden Mimar Doğan Ozdinç, kavşak inşaatının Gaziantep'e en az 10 trilyona mal olacağı görüşünü ileri sürdü.

'3 trilyonu ödeyeceğim bu iş bitecek" diye bir şey yok

Müteahhit firmanın yaptığı işlemlerin yanı sıra GASKİ ve benzeri kurumların da giderleri olduğuna, ayrıca inşaatın bitişinin ardından aydınlatma ve benzeri çalışmaların gerektiğine dikkat çeken Özdil, "İhaleye bende katıldım ve izledim. İhaleye giren 9 firmadan en düşük bedeli veren 2 trilyon 800 milyar, yani buna yuvarlak 3 trilyon dersek, bu sadece inşaat bedelidir. Bunun altından çıkacak, hafriyat, kanal, kanalizasyon, gibi işler müteahhidin kırım bedeli üzerinden düşülerek kendisine ödenecektir. İhalenin şartnamesinde 3 trilyonu ödeyeceğim bu iş bitecek' diye bir şey yok. Bu alttan çıkacak, hafriyatların kanalizasyonların düz borularını, beton perdelerini veya değiştirilecek alt yapı hatlarını şu anda da görüyoruz. Dayı Ahmet Ağa Sokak ve Atatürk Bulvarı'na doğru kanal, temiz su, pis su çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmaların bir bedeli var. Bu bedel her kimden çıkarsa çık sın Maarif Köprülü kavşak geçidinin maliyetidir. Kesilen bir ağaç, sökülen bir kaldırım taşı da, bu maliyetin içerisindedir. Ben müteahhitte şunu ödedim, cebimden de şunu harcadım' diye bir maliyet olamaz diye konuştu.

Bilim ve tekniği göz ardı edenlerin sonu hüsrandır

Hala GASKİ'nin araçları, kurtarıcıları, kamyonu, kepçesi, greyderi burada çalışıyor. Bunların verdiği mesai saat, bir maliyettir. PTT'nin şu anda çalışmaya başladı, eski kablolarını topladı, kanallarını yatırıyor. Geçici olarak kabloları hemen asfaltın üzerine gömüyor. Telefonlar kesilmiş durumdaydı. Ama PTT de buna bir para harcıyor. Bu bir maliyettir. TEDAŞ kendi projesini hazırlayacak. Buradaki alt yapıdaki aydınlatma alt yapısını TEDAŞ'la yapmak mecburiyetinde. Bu işin ekonomisi benim hesaplarıma göre 10 trilyonu geçecektir. Aydınlanması ve kent mobilyası için artı masraflar yapılacaktır. Çünkü yaptığı işin doğru olduğunu göstermek mecburiyetinde olan bir belediye başkanı var. Buna da bir harcama yapacaktır o işin de ihalesi ayrıca yapılır. Esnafın kaybettiği de çok fazla. Bu da maliyetin üzerine eklenecektir" şeklinde açıklama yaptı.

Proje kararının ve uygulama sürecinin çok aceleye getirildiği. TMMOB'nin görüşünün bile alınmayıp teknik konulardaki sivil toplum örgütlerinin göz ardı edildiğini belirten Özdil. "Bu proje çok açıklanmadı. Mimar mühendisler olarak bizlere Sayın Güzelbey bir brifing verdirtmedi, TMMOB göz ardı edilmemeliydi. Bilim ve tekniği göz ardı edenlerin sonu hüsrandır” dedi.

Trafik sıkışıklığını çözmek için hiç kafa yorulmadı

İnşaat çalışmaları devam eden Maarif Kavşağı'nın trafik, ekonomik, çevresel ve sosyal yaşama etkisi olmak üzere dört ana başlık altında incelenmesi gerektiğini, özellikle trafik sorununun daha ağır bastığını belirten Mimar Doğan Özdinç, "Öncelikle bu Maarif Köprülü alt geçit projesi başladığında trafiğin ön plana çıktığını görüyoruz. Çünkü trafik sıkışıklığından sürekli bahsedilmiş, burada bir uygulama yapılmalı üst geçit mi, alt geçit mi tartışmaları yıllardan beri süre gelen bir mesele idi. Celal Doğan ilk seçildiği yıllarda İTÜ'ye araştırma yaptırdı. Araştırma sonuçları olumsuz çıktı ve Maarifin yapımı ertelendi. Çünkü Maarif, kentin merkezi olması hesabıyla 50 yıl öncesine dayanan bilgilerle konuşuyorum, İstanbul'un Beyoğlusu nasılsa Gaziantep'in de Suburcusu öyleydi" diye konuştu.

Alternatif yollar değerlendirilemedi

Trafik yoğunluğunu azaltmak için kafa yorulmadığına ve alternatif yolların iyi değerlendirilmemesinin trafik yoğunluğu yarattığına dikkat çeken Özdinç, "Trafik yoğunluğunun nedeni, dolmuşların, otobüs duraklarının yoğunlukla buraya verildiği ve Başpınar'a gidenin dahi Maarif ‘ten geçmek istemesinden kaynaklanan bir olay. Alternatif yollar değerlendirilemedi. Ana duraklar parçalanamadı, sadece merkezde toplandı. Balıklı'dan başka bir yer yokmuş gibi değerlendirildi. Trafik ve yaya yoğunluğundan dolayı biz Maarif'in köşesindeki ceviz ağacını göremiyoruz. Maalesef o ceviz ağacımız gitti. Bugün için 20'den fazla ağaç kesildi" şeklinde açıklama yaptı.

Şu anda trafikte sıkıntı yok

Alternatif yolların değerlendirilmesinin trafik sorununu çözdüğünü açıklayan Özdinç, "Bu benim tezimi de daha çok güçlendiriyor. Bu inşaatın maliyetinin Gaziantep'e bir yararının olmayacağını, trafiğin düzeni de ispat etmiş oldu. Şu anda trafikte bir sıkıntı yok. Ramazan ayından dolayı herkesin topluca belli bir saatte işyerlerini terk edip evlerine yöneldiği bir saatte eski kargaşa yok, diğer bulvarlarda ve kavşaklarda tıkanıklık da olmuyor" dedi.

Kaldırımlar şimdikinin yarısı kadar olacak

Maarif Kavşağı'nın yeni çehre kazanması durumunda yayalar için daha az kaldırım ayrılacağını ve yayaların daha faz- la yol yürüyeceğini belirten Özdil, "Yaya trafiği diyoruz. Yaya trafiğinde çok büyük bir sorun yoktu. Şimdi kaldırımlar, sağlı sollu 4-5 metre genişliğinde. Hatta PTT ve Merkez Bankası önünde 6-7 metreye varan yaya kaldırımı genişliği var. Ama şu anda görülüyor ki bu yaya kaldırımları 2-2.5 metre civarına düşecek. Tünellerden, açık olan kısımlarından dolayı bariyer konulacağı için o 2-2.5 metrelik alanda sıkışıp kalacak. Yaya, çok uzun mesafede yürütülecek. Maarif noktasını geçtikten sonra dönüşünü veya karşıya geçişini yaya ancak Yılmazer Hastanesi'nin oralarda tamamlayabilecek. Bu sistem başladığı zaman ister istemez yayayı biz 500-600 metre yürütmek zorunda kalacağız" diye konuştu.

Yayalar yolu karşıdan karşıya değil çaprazına geçecek

"Belki de bu kavşaktaki yaya düzenlemesi dünyada ilk olacak" diyen Özdil, "Yayalar, yolu karşıdan karşıya değil, çapraz geçecekler. Yani Belediye Pasajı'ndan Güllüoğlu'na, Keyvanbey'den Sanayi Odası köşesine geçecekler. Ortada da bir karantina bölgesi var. Çapraz geçmek istemiyorsanız bile mecburen çapraz geçeceksiniz. Ortada biraz dinleneceksiniz ondan sonra çaprazı tamamlayacaksınız. Maarifte, 18 Ekim'de araç trafiği iptal edildi. Tali yollar kullanılmaya başladı. Gereksiz olan orta refüjler temizlendi ve sorunlar giderildi" dedi.

İnşallah biz yanılırız belediye başkanı yanılırsa kent kaybeder

Özdil, "AB sürecinde Maarif ya tek yönlü olabilir veya tamamı geniş bulvar kafelerinin ve yaya trafiğinin yoğunlukta olduğu bir gezi alanı halinde düzenlenebilse, çok daha iyi olur" diye konuştu.

Eleştirilere yanıt el sallamak olacak

Maarif Kavşağı inşaatının zamansız başlatıldığı, kavşağın Gaziantep'e maliyetinin ihale bedelinin çok üzerine çıkacağı eleştirilerine katılmadığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, çalışmaları eleştirenlere en güzel yanıtın, tamamlanan kavşaktan geçerken el sallamak olduğunu söyledi. "Hızımıza yetişemiyorlarsa ne yapalım?" diyen Güzelbey, inşaatın ihale edilen zamanda ve bedelde tamamlanacağını ısrarla yineledi.

GASKİ'nin emeği müteahhittin hak edişinden düşecek

Maarif Kavşağı'nın 2 trilyon 843 milyar liraya ihale edildiği, ancak bu rakamın sadece inşaat bedeli olduğu, kavşağın en az 10 trilyona mal olacağı sorusuna Güzelbey, "İhale davetiye usulü değil, açık ihaleydi. On elemeye 9 firma katıldı. İhaleye katılanlar arasında en yüksek 5 trilyon, en düşük 2 trilyon 843 milyar teklif verdiler. Doğal olarak en düşük fiyat olan 2 trilyon 843 milyar teklif verene ihaleyi verdik.

Eğer 2 trilyon 842 milyarı veren olsa ve yapacağına da aklımız kesse ona verirdik. Ama verdiği teklif en düşük olan ve ihale şartlarına uyan firma buydu ve biz de bunu tercih ettik. Daha sonra firmayı çağırdık, taşeronların çok iyi olacak, dedik" yanıtını verdi.

Çakılan bir tek çivinin bedeli alınacak

GASKİ'nin araçları, kurtarıcıları, kamyonu, kepçesi, burada çalışıyor. GASKİ'nin harcadığı emek ve zamanının bedeli nasıl ihaleye dahil mi sorusunu Güzelbey, "GASKİ'nin çalışmalarını müteahhitten düşüyoruz. İnşaat alanında bizim mühendislerimiz ve görevlilerimiz var. GASKİ'nin çaktığı bir çivinin bile kaydı yapılıyor ve bedeli müteahhitten düşüyoruz. Deplasmanlarda geri kaldığı yerlerde müteahhittin hak edişinden düşer. Biz 24 saat mühendis bekletiyoruz ve ataçmanlar yazıyor" cevapladı

Sabah’ın Aydınlanması ve kent mobilyası için artı masraflar yapılacağı bu bedelin de müteahhitte ödenecek fiyata dahil olup olmadığı sorusuna Güzelbey şöyle yanıt verdi: "Orada konulacak koltuklar kanepeler bellidir. Müteahhittin yapacağı işler ihale şartnamesinde açıkça anlatılmış. Kent mobilyası müteahhittin sorumluluğuna girmez. Bizim oraya koyacağımız kent mobilyası koltuk kanepelerin dışındaki çalışmalar müteahhitte ait ve anahtar teslimi alacağız.

Proje konusunda teknik elemanların bilgileri alındı

TMMOB'un göz ardı edildiği şeklindeki soruya Güzelbey, “Biz bu projeyi masaya yatırdığımız zaman mimarlar odası, mühendisler odası ve şehirde tanınmış mimarları çağırdık. Onlarla bir araya gelip alternatifli projeleri konuştuk. Projelerin yansıra konuşulan konulardan biri de Maarif Kavşağı ile Doğumevi Kavşağı'nı aynı anda mı yoksa ayrı ayrı mı yapalım dı. Zamanlama ve mevsim konusu da gündeme geldi. Bu mevsimde yapmayalım diyenler de oldu. Ama kesinlikle mimarlar mühendislerin görüşleri alındı” yanıtını verdi.

Boğaziçi Köprüsü'ne de karşı çıkanlar oldu

TEDAS ve PTT gibi kurumların da bir masrafının olacağını belirten Güzelbey, "Çalışmaları GASKİ de yapsa. PTT'de yapsa müteahhit firmanın hak edişinden kesilecek. Fakat TEDAŞ'la ilgili konu teknik bir konu fakat ihale şartnamesinde var. Bu sözleşmeyi kendimiz yapmadık. Türkiye'de daha önce pek çok ilde bu tür işler yapıldı ve hepsinin sözleşmesini okuduk ve bir sentez yaptık. Memleketin hayrına olacak en güzel şekilde bir çalışma ortaya çıkarmaya çalıştık" dedi.

Ben şimdi bu işin birebir savunuculuğuna girmiyorum. " Arma 1972'yi çok iyi hatırlıyorum" diyen Güzelbey, "O yıllarda İstanbul'da üniversite okuyordum ve o zaman insanlar Boğaz Köprüsü'nün yapımına da karşı çıkıyordu. Şimdi buraya karşı çıkanlara cevap da kavşak bittikten sonra üstü açık bir arabayla huzur içinde geçerken el sallamaktır" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *