ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kök: "Mevcut pist cihazın montajı için uygun değil"

Kök: "Mevcut pist cihazın montajı için uygun değil"
YAYINLAMA: 16 Mayıs 2024 / 13.47
GÜNCELLEME: 16 Mayıs 2024 / 13.47

'Awos" cihazı tartışması sürüyor

Gaziantep Havaalanı'nda, iniş yapacak uçaklara otomatik olarak hava gözlem raporu iletecek "Awos" cihazının, 2 pist arasındaki 8 metrelik kot farkının giderilmesinin ardından piste montaj yapılabileceği bildirildi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMI) Gaziantep Liman Müdürü Mehmet Kök, Gaziantep Havaalanı'nda pistin güneydoğusuna yerleştirilmesi planlanan "Awos" cihazının, mevcut iki pist arasındaki kot farkı yüzünden teknik olarak montajının mümkün olmadığını belirtti.

DHMİ ile Meteoroloji ekiplerinden oluşan teknik heyetin, Awos cihazının mevcut piste monte edilmesiyle ilgili yaptıkları çalışmanın başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, pistin onarıma alınıp kot farkının giderilmesi için DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından ihale açılacağını ifade eden Kök, "Yeni pist ile eski pist arasındaki 8 metrelik kot farkının giderilmesi gerekiyor. Yeni pistimizin onarım ihalesinin ardından Awos cihazımız piste monte edilebilecek" dedi.

Gaziantep Havaalanı'na inecek olan uçakların pilotlarına mevcut cihazla meteoroloji hava tahmin raporu verildiğini ifade eden Mehmet Kök, şöyle konuştu: "Özellikle kış aylarında pilotlar görüş mesafesini ve son hava durumunu öğrenmek için Meteoroloji'den görüş alıyorlar. Otomatik olarak hava gözlem raporu iletecek (Awos) cihazı ise insan faktörünü ortadan kaldırıp, pilotlara bilgisayar sistemi aracılığıyla raporu direkt veriyor. O zaman insandan kaynaklanabilecek bir kusur ihtimali tabii ki ortadan kalkıyor. Yeni pistimiz, onarım ihalesinin ardından 2005 yılı sonunda hizmete girecek. Ardından söz konusu Awos cihazı da piste monte edilecek."

Gaziantep Havaalanı'na inecek uçaklara otomatik olarak hava gözlem raporu iletecek "Awos" cihazını yerleştirmeye çalışan Meteoroloji ekiplerine, DHMİ'nin, iddia edildiği gibi engel çıkartmadığını vurgulayan Liman Müdürü Kök, "DHMİ neden bu işe zorluk çıkartsın ki, cihazı Havaalanına neden montaj yaptırmak istemesin. Bir yanlış anlaşılma olduğu düşüncesindeyiz" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *