ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Liberal politikalar kadının daha çok ezilmesine olanak sağladı

Liberal politikalar kadının daha çok ezilmesine olanak sağladı
YAYINLAMA: 07 Ekim 2024 / 16.13
GÜNCELLEME: 07 Ekim 2024 / 16.13

TMOOB Şehir Plancıları Odası İl Temsilcisi Şükriye Baysal, kadınların özellikle mühendislik mesleklerinin içinde oransal olarak hak ettikleri yeri henüz bulamadıklarını bildirdi. Baysal, küresel kapitalizmin yeni liberal politikalarının kadının toplumsal alanda cinsiyetçi politikalarla daha fazla ezilmesine olanak sağladığını belirtti.

Erkek egemenliği kadının kamusal alanda etkinleşme alanını daraltıyor

Sermayenin yeniden yapılanma programı ve birikim modelinin emeğin ucuzluğu, sosyal güvencesizliği ve örgütsüzlüğü üzerine kurgulandığını ifade eden Baysal, "Özellikle mühendislik meslekleri içinde kadınlar oransal olarak hak ettikleri yeri henüz bulamadı. Mühendis, mimar ve şehir plancısı kadınlar iş ve istihdam koşullarında erkek meslektaşlarına oranla daha fazla zorluk yaşıyor. Fabrikalar da işçi olarak çalışan kadınlar eşdeğer işe eşit ücret uygu lamasından yoksun olarak ucuz emek piyasasında sigortasız, güvencesiz, korumasız olarak çalıştırılıyor" şeklinde açıklama yaptı. Baysal, erkek egemen anlayışın kadının siyasal, toplumsal ve kamusal alanda etkinleşme alanını olabildiğince daralttığını, mühendis, mimar, şehir planlayıcısı kadınların ülkenin aydınlık yarınları için bilimin ışığında toplumsal faydayı en az erkek meslektaşları kadar omuzlamayı bundan sonra da sürdüreceğini kaydetti.

Türk kadını layık olduğu statüye kavuşmalıdır

Vali Lütfullah Bilgin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün, bütün kadınların toplumda layık oldukları saygınlık ve değerin kendilerine gösterilmesi, hak ettikleri statüye kavuşmaları, sorunlarının gündeme getirilmesi ve çözüm yollarının araştırılması açısından önemli olduğunu belirtti. Ulu önder Atatürk'ün "Kahraman Türk kadını, sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üstünde göklere kadar yükselmeye değersin ifadesinin de kadınların olmaları gerektiği yeri ve saygınlığı etkili bir şekilde dile getirdiğini bildiren Bilgin. "Türk toplumu, Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık yolunda emin adımlarla ilerlerken, kadınlarımız ülkemizin kalkınmasında, toplumun işleyişinde, gelişmesinde ve ilerlemesinde önemli rol oynamıştır. Türk kadını, özellikle Cumhuriyetimizin ilanıyla birlikte elde ettiği kazanımlarla siyaset, eğitim, yönetim, sanat, kültür, spor, sanayi, ticaret ve benzeri daha birçok alanda, aktif rol oynamış ve yükselen başarı grafiğiyle, toplumsal yaşamdaki yerini almış ve layık olduğu saygınlık ve statüye kavuşmuştur" diye konuştu.

Kadının eğitim seviyesi yükseltilmelidir

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey. Türk toplumunda kadının çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Güzelbey, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı yaptığı açıklama da, Türk kadınının tarihin her döneminde etkin rol aldığını, dünyada emsali görülmemiş bir fedakarlığın sembolü olduğunu ifade etti. Hayatın her aşamasında zorluklar yaşayan kadınların sorunlarının çözümü için en önemli unsurun eğitim olduğuna dikkat çeken Güzelbey, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kadının toplum yaşamına daha çok katkıda bulunabilmesi için öncelikle eğitim seviyesi yükseltilmelidir. Araştırmalar, bebek ve anne ölümleri ile doğurganlıkta annenin eğitiminin önemli rol oynadığını göstermektedir. Bu nedenle sağlıklı kuşaklar yetişmesi için kadının eğitimi öncelikli konular arasında yer almalıdır."

Üretimin yüzde 66'sını gerçekleştiren kadına gelirin yüzde 10'u düşüyor

Gaziantep-Kilis Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, "BM tarafındaki yapılan araştırmaya göre, dünyadaki işlerin yüzde 66'sı kadınlar tarafından görülürken, kadınlar dünyadaki toplam gelirin yüzde 10'una, mal varlığının ise sadece yüzde 1'ine sahip" denildi. Şehirlerdeki evle kadınların yüzde 18'inin, köylerde ise yüzde 76 sının kocasından dayak yediğine dikkat çekilen açıklamada, ülke nüfusunun yarısını oluşturan kadınların meclisteki temsil oranı yüzde 4 tür. Bu veriler ülkemiz kadınlarının gelişmiş ülke kadınlarına göre daha geri olduğunu gösteriyor" denildi.

Siyasete ve çalışma hayatına daha çok kadın eli değmelidir

AK Parti Kadın Kolları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle il binasında bir toplantı düzenledi. AKP Kadın Kollan Başkanı Özlem Müftüoğlu, "8 Mart, kadın haklarının kazanılmasına nerelerden başlanıldığını ve bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlatılması içinde özel bir gün. Biz kadınların siyasal yaşama katılıma, siyasi karar alma mekanizmasında etkin yer almasına büyük önem veren bir anlayış içindeyiz. Ayrıca ülke genelinde kadın kollarımızın yapmış olduğu çalışmalar her gün devam etmektedir. Kadına karşı her türlü ayırıcılığın, kadınların sağlık, eğitim ve istihdam sorunlarının ortadan kaldırılması için çaba göstermemiz gerekmektedir. Demokrasi, kadın-er-kek herkesin yönetime katıldığı bir düzendir. Öyleyse kadınlar seslerini daha çok yükseltmelidirler. Buna ihtiyacımız var. Siyasete, yönetime, çalışma hayatına daha çok kadın eli değmelidir “dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *