ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Meclis üyeleri Doğan ile Ağyüz’ün arasını buldu… Başkanlar ödeme konusunda anlaştı

Meclis üyeleri Doğan ile Ağyüz’ün arasını buldu… Başkanlar ödeme konusunda anlaştı
YAYINLAMA: 09 Aralık 2021 / 14.54
GÜNCELLEME: 09 Aralık 2021 / 14.54
Ağyüz’ün borcu taksitlendirildi. Büyükşehir Belediye başkanı Celal Doğan ile Şahinbey Belediye Başkanı Yaşar Ağyüz arasında son bir haftadan bu yana süren gerginlik, meclis üyelerinin araya girmesiyle tatlıya bağlandı. Doğan’ın isteği üzerine, Ağyüz büyükşehir belediyesine dün 300 milyar ödeyerek, hem 750 milyarlık borcunu silinmesini, hem de kalan borcunu taksitlendirmesini sağladı. Bu arada Doğan’ın Ağyüz’den talep ettiği 89 milyar cezadan da vazgeçeceği öğrenildi.

Büyükşehir Belediye Meclisinde olağanüstü oturum yapıldı. Oturum gündeminde yer alan Şahinbey’in 750 milyar borcunun hibe edilmesi ve kalan kısmının taksite bağlanması teklifi kabul edildi.

Sorun mecliste çözüme kavuştu

Büyükşehir Belediye Meclisi, Şahinbey Belediyesi’nin vergi paylarından doğan borcuyla ilgili gündem maddesini görüşmek üzere toplandı.

Şahinbey Belediye Başkanı Yaşar Ağyüz’ün katılmadığı oturumda, verdiği önerge görüşülüp kabul edildi. Başkan oturum öncesi Büyükşehir’e 300 milyar ve bir önceki oturum öncesi 96 milyar ödeme yaptığı için dünkü oturumda daha önce meclis kararıyla belirtilen 750 milyar TL borç silindi. Kalan 916 milyar TL’nin on taksitte ödenmesi teklifi kabul edildi.

Paylar her ayın 7’sine kadar ödenmek zorunda

Büyükşehir Belediye başkanı Celal Doğan, yasaların dışında bir uygulama yapılmadığını, yapılan her şeyin yasal olduğunu belirterek, “Yasa her ayın 7’sinde saat 17.00’ye kadar toplanan paralardan Büyükşehir ve il Özel idare müdürlüklerinin payına düşen ödenir. Aksi halde miktarın %10’u kadar belediye başkanlarının şahsına ceza kesilir diyor. Bunu ben değil yasa söylüyor. Herkes yasalara uygulamak zorunda. Ben her ay devlete ödeme yapıyorum. Neyle ödeyeceğim, alacakları mı toparlayarak. O halde alacakları tahsil etmek zorundayım. Şehitkamil 400 milyar ödedi, Şahinbey ödemedi. Ama Özel İdare’nin parasını ödüyor. Kimse kimseye babasının parasını vermiyor. Halktan tahsil edilen vergilerden payımıza düşeni istiyoruz. Yoksa bizim kimsenin parasında gözümüz yok. Ayrıca eğer ben yasayı uygulamazsam, müfettiş gelip araştırsa paraları yatırmadığını öğrense, o zaman bundan dolayı memura ceza verirse doğru olur mu? Bu yöneticilik midir? Bizim 300 milyar TL’ye ihtiyacımız mı var? Ama yasalar neyi gerektiriyorsa onu yapmak zorundasınız. Taksitini ödüyor, Şahinbey ödemiyor. Niye ödemiyor, açıklama yok. Sonra da hizmet yok deniliyor” şeklinde konuştu.

Reel sektörde para mı

var ki yardım etsin?

Büyükşehir olarak ilçe belediyeleri arasında ayırım yapmadığını söyleyen Doğan, Türkiye’de belediyelerin de, toplumun geldiği noktada olduğunu, sıkıntılar yaşadığını belirterek, buna rağmen belediyelerin paylarının düşürüldüğünü söyledi. Türkiye’nin bugünkü sıkıntılara bir günde gelmediğini belirten Doğan, “Ülkenin içinde bulunduğu durumda milli bir seferberlik ve kurtulma iddialarının başarılı olmasını temenni ediyorum. Ancak veya sektörde para yok ki destek olacak. Türkiye kendine baştan çeki düzen vermeli” dedi.

Devlet sadaka toplar hale getirildi

Şehitkamil Belediye Başkanı Mehmet Bozgeyik de AK Partinin büyük vaadlerle iktidara geldiğini, ancak bugün sadaka toplama noktasında olduğunu belirterek, “Belediyeyi devraldığımızda büyük bir borç vardı, ama bunu ödedik, halen de ödüyoruz. Belediyelerin istihkakları azaltıldı. Ama imkanlar ölçüsünde hizmetimi sürüyor. Büyük şehirin, ilçe belediyelerinin borçlarına taksitlendirmesi, bizlere kanat germesi, destek olması mutluluk verdi” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *