ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Milletvekilleri GAP'ı gaptırmayacak!..

Milletvekilleri GAP'ı gaptırmayacak!..
YAYINLAMA: 16 Mayıs 2024 / 13.47
GÜNCELLEME: 16 Mayıs 2024 / 13.47

CHP Milletvekili Abdulkadir Ateş, GAP Başkanlığı'nın Gaziantep'e alınmasını istedi...

T.B.M.M. Genel Kurulu'nda önceki gün "Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Teşkilatı'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmündeki Kararname" de değişiklik yapılmasına ilişkin görüşmeler sırasında milletvekilleri arasında GAP Başkanlığı'nın merkezinin hangi ile alınması gerektiği üzerinde tartışmalar çıktı. Görüşmeler sırasında CHP Milletvekili Abdülkadir Ateş, diğer Gaziantep Milletvekillerinin de desteklediği bir önerge ile GAP İdaresi Başkanlığı'nın Ankara'da bulunan merkezinin Gaziantep'e taşınmasını istedi.

Türkiye'nin başlatmış olduğu en büyük proje

Önerge üzerinde görüşlerini açıklayan Ateş. Güneydoğu Anadolu Projesi'nin, şimdiye kadar Türkiye'nin başlatmış bulunduğu en büyük proje olduğunu vurgulayarak, bu tür bölge kalkınma örgütlerinin yönetim merkezlerin bölgeden uzak, Ankara'da faaliyette bulunmasının yanlış olduğunu, bunun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bölge gelişmiş merkezler arasında yer alacak

Ateş, "GAP sosyal ve iktisadi açıdan Güneydoğu Anadolu'nun kalkınmasına büyük katkılar yapabilecek bir projedir. Sulama imkanlarının arttırılmasıyla tarım sektöründe, enerji üretiminin artmasıyla da sanayi sektöründe büyük gelişme sağlayacaktır" derken, "GAP kapsamına giren şehir, kasaba ve köylerimiz bu proje sayesinde Türkiye'nin tarım, sanayi ve ticaret sektörleri bakımından gelişmiş merkezleri arasında yer alacaktır şeklinde konuştu.

Teşkilat merkezi bölgeye kaydırılmalı

Teşkilat merkezi Ankara'da bulunduğu sürece GAP İdaresi'nin bu hedeflere ulaşmada gerekli etkinliği ve sürati sağlamakta güçlük çektiği ortadadır" diyen Ateş, GAP idaresinin yıllardan beri Gaziantep'te bir türlü hizmete açamadığı Hancağız ve Kayacık Barajlarının durumunu örnek gösterdi.

GAP'ın en etkin ili Gaziantep

Ateş, GAP İdaresi'nin kapsam alanına giren yörelerde plan, altyapı, ruhsat, konut, sanayi, maden, tarım, enerji ve ulaştırma gibi alanlarda 1580 Sayılı Belediye Kanunu ve 3914 Sayılı İmar Kanunu ile diğer bazı kanunlardaki yetkileri bu idareye cevredilmiş olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Söz konusu hizmetlerin etkin ve süratli bir biçimde Ankara'dan yapılması ve yaptırılması mümkün olmamaktadır" diyerek, GAP idaresi Başkanlık Merkezi'nin bölgenin en etkin ili olan Gaziantep'e naklini istedi. Konuşması sırasında Abdulkadir Ateş, AKP grubuna dönerek "Hani siz yerinden yönetimden yana idiniz işte size fırsat, gösterin samimiyetinizi" dedi.

Milletvekilleri parti farkı gözetmeksizin çaba gösterecek Diğer CHP ve AKP Gaziantep Milletvekilleri tarafından da önergenin desteklenmesi üzerine, Şanlıurfa Milletvekilleri telaşa düşerek, onlar da aynı mahiyette bir önerge vererek merkezin Şanlıurfa'da olmasını istedi. Görüşmeler sırasında bazen esprilerle dolu, bazen de sertleşmeye varan tartışmalar, ilgili komisyonda üçte iki çoğunluk bulunmadığından sonuçlandırılamadı. Milletvekilleri parti farkı gözetmeden bu konunun hep birlikte sonuna kadar takipçisi olacaklarını ifade ettiler.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *