ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Okullarımız hijyenik koşullardan yoksun

Okullarımız hijyenik koşullardan yoksun
YAYINLAMA: 26 Haziran 2024 / 10.21
GÜNCELLEME: 26 Haziran 2024 / 10.21

30-40 Derslikli okulda bir ya da iki hademe var

İlköğretim okullarında yardımcı personel eksikliğinin had safhada olduğu, yetersiz personelle hizmet vermek zorunda kalan okulların tuvaletlerine girilemediği belirtilirken, öğrenci velileri çocuklarının hastalık kapmasından endişe ettiklerini söyledi.

Kaloriferden tuvaletlere tüm hizmetleri bir-iki kişi yapıyor

Belli okulların dışındaki yüzlerce okulun yetersiz yardımcı personelle eğitim öğretim yapmak zorunda kaldığını belirten Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Bozgeyik ise, "İki binadan oluşan 30-40 derslikli okulda bir, bilemedin en fazla iki yardımcı personel var. Bir müstahdemin kalorifer yakımından tuvalet temizliğine kadar her konuda sorumlu olduğunu düşündüğünüz zaman varın hizmeti siz hesap edin" dedi.

400 Bin kadro olması gerekirken 900 kişi var

Kentimizdeki okullarda 4 bin yardımcı personel bulunması gerekirken 900 kişinin yardımcı personel olarak hizmet yaptığını belirten Bozgeyik, "Öğretmen açığının yanı sıra yıllardır yardımcı hizmetli açığı da var. Tespitlerimize göre Gaziantep'te 4 bine yakın hizmetli memur görev yapması gerekirken 900 civarında hizmetli memur çalışıyor. Bu kadro eksiğinden en çok çocuklar mağdur oluyor. Yardımcı personelin tüm işlere yetişememesinden dolayı hijyenik anlamda bir çok sağlık sorunu ortaya çıkıyor. Öğrenci dönem dönem bulaşıcı hastalıklara yakalanıyor. Özellikle lavabo ve tuvaletlerde yeterince temizlik yapılamıyor. Buraların uzun süreden beri tadilat görmemesinden dolayı da öğrencilerin sağlığı olumsuz etkileniyor" diye konuştu.

Eğitim yuvaları hijyenik şartlardan yoksun

Okullarda hijyenik şartların yerine getirilemediğine, bu konuda önlem alınmaması durumunda salgın bir hastalığın her an ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Bozgeyik, "Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü ortaklaşa bir çalışma yaparak okullardaki hijyenik ortamın, sağlık koşullarına uygun olup olmadığıyla ilgili gerçekten ciddi bir denetim yapmalı.

Yıllardır bu tür denetimler yapılıyor, ancak kağıt üzerinde herşey tamam gibi gösteriliyor. Gerçeklerden kaçmamak gerek. Hele bu gerçekler yarınımız olan çocuklarımızı ilgilen diriyorsa çok daha nesnel olmak zorundayız. Eğer öğrencilerin bulunduğu okulların fiziksel ve hijyenik şartları yeterince iyi olmazsa, bunlar eğitime de yansıyor. Daha sağlıklı bir eğitim için hizmetli memur kadrosu açığının kapatılması gerekiyor. Özellikle Gaziantep'te uzun süreden beri hizmetli ve memur alımı yapılmıyor. MEB, alana ilişkin kadro tahsis etmemeli. Maliye Bakanlığı'ndaki bütçe olanakları yetersizliği okullarda hizmet aksamasına bu kadar neden olmamalı şeklinde açıklama yaptı.

Koca bir okulla bir-iki kişinin baş etmesi mümkün değil

Yardımcı personel açığının eğitimin önemli bir sorunu olduğuna işaret eden Bozgeyik. "Yardımcı personel açığının kapanması gerekir. Birçok okulda bir veya iki hizmetli görev yapıyor. Kalorifer yakıyor. Sınıfları ve lavaboları temizliyor, okulun genel temizlik işlerini ve tadilat işlerini yürütüyor. Bu durumda hizmet alınamamasının yanı sıra çalışana da büyük bir yük yükleniyor ve tabi ki verimlilik de düşüyor. Birçok okul tek binada değil. İki binası var. Bu okulun temizliği ve sorunlarıyla bir kişinin baş etmesi mümkün değil dedi.

Okulların sorununu velilerin çözmesi bekleniyor

Özelleştirmeye ve özel okullara ayı bir önem veren MEB’in devlet okullarını gözden çıkarır gibi bir tavır izlediğini ifade eden Bozgeyik, "Bakanlık bilinçli olarak devlet okullarındaki kadroları verip buraları temiz ve iyi eğitim veren okullar olmaktan uzaklaştırıyor. Devlet, okullardaki sorunları daha çok velilerin üzerine yıkmaya çalışıyor. Gaziantep'te pek çok okulda öğrenci velilerinden aylık para toplanarak kaçak bir şekilde sigortasız, sendikasız asgari ücret düzeyinde İşçi çalıştırılıyor. Bu yasal anlamda suç teşkil ediyor. Valilik bu tür yerlerde çalıştırılanlarla ilgili tespit yapmalı. Kalıcı kadro istihdam ederek bu sorunu çözmelidir" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *