ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Televizyon çocuklarda beyin kirliliği yaratıyor

Televizyon çocuklarda beyin kirliliği yaratıyor
YAYINLAMA: 02 Eylül 2024 / 11.03
GÜNCELLEME: 02 Eylül 2024 / 11.03

Son yıllarda artan televizyon dizilerinin ve programların insanları televizyon başına kilitlediğini zaten az olan okuma alışkanlığını tamamen ortadan kaldırdığını vurgulayan Şahinbey Halk Kütüphanesi Müdürü Yüksel Polat, okuma alışkanlığının yok olmasının özellikle çocukları olumsuz etkileyeceğini söyledi. Pek çok televizyon programı ve dizilerin sorgulama, düşünme ve hayal kurma gücünü ortadan kaldırdığını ve çocuklarda beyin kirliliği yarattığını belirten Polat, okuma alışkanlığı kazandırılması yönünde ailelere ve öğretmenlere büyük görev düştüğünü söyledi.

Beyin kirliliğinin yerini okuma alışkanlığı almalı

Beyin kirliliğinin azalması ve bunun yerine okuma alışkanlığının kazandırılması konusunda televizyona daha az zaman ayırıp programlar konusunda seçici davranılması gerektiğini ifade eden Polat, "Aileler ve öğretmenler çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak yönünde ciddi bir gayret sarfetmeli. Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak konusunda sorumlu olduklarını unutmamalı. Düşünmeyi, sorgulamayı ve hayal gücünü ortadan kaldıran programlarla, çocukların beyinlerinin kirlenmesine izin vermemeliler. Şu anki çocuklar bir bakıma şanssız, televizyon ve bilgisayarla çocukların beyinleri kirleniyor. Yaratıcılıkları, üretkenlikleri, hayal güçlere azalıyor. Bu anlamda aileler ve öğretmenler çocukları doğru yönlendirmeli ve onlara zaman ayırmalı ve okuma alışkanlığı kazandırmalı" diye konuştu.

Çocuk etki karşısında daha dirençsizdir

Gelişmiş ülkelerde çocukların televizyon ve benzeri görsel ürünlere karşı korunduğunu ve bir takım tedbirler alındığını dile getiren Polat, "Gelişmiş toplumlar, çocuklara görsel iletişim araçlarından hizmet almanın yanı sıra beyinlerini besleyecek olan kitaplar asla kopartmamış ve onlara okuma alışkanlığı kazandırmıştır. Okumanın yeri ayrı, televizyon seyretmenin yeri ve zamanı ayrı. Oysa tüm ailenin televizyon başına kilitlenmesi çocuğu çok olumsuz etkileyecektir. Çocuk etkiler karşısından büyüklerden daha dirençsizdir" dedi.

Kütüphane 7'den 70'e herkese açık

Şahinbey İlçe Halk Kütüphanesi'nin her kesimden ve her yaştan okur yazar insana açık olduğunu, kitap alacak durumu olamayanların kütüphaneden rahatlıkla faydalanabileceğini ifade eden Polat, "Kütüphaneden yararlananlar arasında tam olarak yaş grubu belirlemek doğru bir tespit olmaz. Belli dönemlerde ilköğretim ve lise öğrencileri çoğunlukta olmak üzere her kesim ve yaştan insan kütüphaneden faydalanıyor. Kütüphanemize 7'den 70'e kitapları ve okumayı seven herkes geliyor. Gönül ister ki kitaplardan kütüphaneden yararlananların sayısı ve daha da artsın. Özellikle kitap alamamaktan yakınan insanlara kütüphane en uygun mekandır" diye konuştu.

Her yaştan okuyucuya hitap eden kitap mevcut

Balıklı Çocuk Kütüphanesi'nin de kendi binalarına taşınmasıyla birlikte Şahinbey İlçe Halk Kütüphanesi'nin Gaziantep'in en büyük ikinci kütüphanesi olduğunu belirten Polat, "Kütüphanemizde güncel ve eski olmak üzere hemen herkesin yararlanabileceği tüm kitaplar mevcut. Mevcut kitaplarımızın yanı sıra zaman zaman Valilik ve Kültür Bakanlığı kitap ilavesi yapıyor. Ayrıca bazı okuyucularımız da kitap bağışlayarak kütüphanemizin zenginleşmesine katkıda bulunuyor. Şu anda herkese ve her kesime hitap edebilecek 16 binin üzerinde kitap var" şeklinde açıklama yaptı.

Üniversiteye hazırlananlar için en uygun mekan

Polat, kütüphanenin öğrencileri üniversite sınavlarına hazırlamada da büyük katkısının olduğunu, kütüphanede sınavlara hazırlanan öğrencilerin büyük bölümünün başarılı olduğunu söylerken, "Kütüphane kitap okunacak en rahat mekanlardan biridir. Ne telefon çalar ne sizi rahatsız eden biri vardır. Kışın sıcak ve yazın da serin olmasıyla fiziksel şartlar açısından da en uygun mekandır. Çünkü 8 saat rahat bir ortamda çalışmak insanların performansını artırıyor. Bu durumun farkında olan pek çok genç üniversiteye kütüphanede çalışmayı tercih ediyor ve başarılı da oluyor. Burada çalışıp üniversiteye kazanan öğrencilerimizin büyük bölümü, bizi de unutmuyor. Tatillerde ve okulları bitince gelip bizi ziyaret edenler var" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *