ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tiyatro televizyondan çok olumsuz etkilendi

Tiyatro televizyondan çok olumsuz etkilendi
YAYINLAMA: 21 Haziran 2023 / 11.14
GÜNCELLEME: 21 Haziran 2023 / 11.19
Tiyatro Yönetmeni Serpil Tamur, Türkiye’de 60’lı yıllarda tiyatroya gösterilen ilginin çok daha fazla olduğunu belirtti.

 ‘’Kaktüs Çiçeği’’ adlı oyun için Gaziantep’te bulunan Serpil Tamur, yaklaşık 40 senelik sahne yaşantısı olduğunu söyledi.

 Sanat yaşamı boyunca Türkiye’deki tiyatro sanatının gelişimini değerlendiren Tamur, ‘’Tiyatro, televizyonun ortaya çıkmasından ve yaygınlaşmasından çok etkilendi. 60’lı yıllarda tiyatroya gösterilen ilgi çok daha fazlaydı. O yıllarda uzun süreli Anadolu turnelerine çıkardık ve büyük ilgi görürdük’’ dedi.

Tamur, 60’lı yıllarda tiyatronun altın çağını yaşadığını fakat son yıllarda televizyonun etkisinin yavaş yavaş kırılmaya başlamasıyla insanların tiyatroya olan ilgisinin arttığını kaydetti.

Tiyatronun sadece bir sanat dalı olarak düşünülmemesi gerektiğini aynı zamanda toplumu bilgilendirme ve duyarlı hale getirmeyi de amaçladığını vurgulayan Tamur, şöyle konuştu:

‘’Anadolu turneleri bizim için çok önemli. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde tiyatro sahnesi açıldığını duyduğumda her zaman çok duygulanmışımdır. Biz sadece sanatsal kaygılarla çalışmıyoruz. Tiyatroyla Türkiye’nin kültürel gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

YÖNETMENLİK ÜZERİNE

Tamur, bir eserin farklı yönetmenlerin elinde çok farklı yorumlanabileceğini, yönetmenin eserin hamurunu yoğuran kişi olduğunu, yönetmenin eserin ve oyuncuların seçiminden, dekorasyona ve müziğe kadar oyunun her yönüyle ilgilendiğini ve tiyatronun ancak sahneye konduğu andan itibaren oyuncularla birlikte şekillendiğini kaydetti.

40 yıldır mesleğini heyecanla sürdürdüğünü, tiyatronun şu andaki en önemli sorununun teknik sorunlar olduğunu belirten Tamur, oyunculuk konusunda Türk tiyatrosunun çok iyi durumda, tiyatronun gelişiminden de umutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *