ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Toplum organizma gibidir, biri eksik olunca bütünsellik bozulur

Toplum organizma gibidir, biri eksik olunca bütünsellik bozulur
YAYINLAMA: 15 Haziran 2023 / 13.03
GÜNCELLEME: 15 Haziran 2023 / 13.06
Sokakta çalışan ve sokakta yaşayan çocuklara yaklaşım konusunda insanların çok duyarlı olması gerektiğini belirten psikologlar, çocukları sokağa iten nedenler ortadan kaldırılmadan çocuklara yardım etmenin yeterli olmayacağını dile getirdi.

Sokağa iten en önemli neden açlık

Psikologlar, çocukları sokağa iten en büyük nedenin yoksunluk olduğunu belirtti. Psikologlar, “Sokakta çalışan çocuklardan mendil, çakmak ve benzeri ürünleri satın alıp almama konusunda insanlar ne yapacağını şaşırıyor. İlk anda akla ilk soru geliyor, alırsan bu parayı nerede kullanacak? Almazsan başına ne gelecek? Koca bir deniz denizin ortasından bir köpek çıkıyor. Denizin dibi balçık, çocuklar ilk başta masum, zararsız. Ancak toplum dışına itilme ve ihmal onlara kötü şeyler de yaptırabiliyor. İnsana açlık ve yoksulluk o kadar kötü şeyler yaptıra biliyorsa, endişeleniyorsunuz” diye konuştu.

Açım diyorsa karnını doyurmadan acısını dindirebilir misiniz?

Toplumu bir insan bedenine benzeten ve bedendeki organlardan birinin bozulması ve işlevini yitirmesi durumunda tüm vücudun etkileneceğini hatırlatan psikologlar, “İnsan ve toplum yaşayan bir organizma gibidir. Bunlardan biri bozulunca bütünsellik bozulur. Toplumun ekonomisi, kültürü, sosyal yaşamı, organizmanın eli, ayağı, gözü veya bir başka organı gibi bozulursa bütünlük bozulur. Organizma da sorunlar çıktığı gibi toplumda da sorunlar çıkar. Bize gelen insan açamıyor, bir psikolog olarak ne yapabilirsiniz?” şeklinde açıklama yaptı.

Psikologlar, sokak çocuklarına müdahale etmenin tek başına çocuğa yardım etmekle önenemeyeceğini, aile ve toplumun birlikte ele alınması gerektiğine dikkat çekti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *