ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Yük, kayıtlı mükellefin üzerine yükleniyor…

Yük, kayıtlı mükellefin üzerine yükleniyor…
YAYINLAMA: 10 Aralık 2021 / 16.06
GÜNCELLEME: 10 Aralık 2021 / 16.06
Vergi konusunun her dönemde ekonominin kanayan yarası olduğuna dikkat çekilirken, yıllardan beri vatandaşın vergi oranlarının yükseldiğinden, devletin de vergi gelirinin azaldığına şikayet ettiği vurgulandı.

Vergi sisteminin adil olmadığını, tüm yükün kayıtlı mükelleflerin üzerine yüklendiğini, vergi barışı kanunun bu alanda yapılması gereken değişiklikler için önemli bir adım teşkil ettiğini bildirdi.

Vergi gelirleri hep olması gerekenin altında kalıyor

Hem vatandaşın hem de devletin bu konuda şikayet etmesinin, sistemde bir yanlışlık olduğu gerçeğini doğurduğunu söyleyen Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, vergi sisteminin bugüne kadar adil olmaktan uzak olduğunu söyledi. “Tüm yük kayıtlı mükellefin üzerine yüklenmiş, yüksek vergi oranları kayıt dışı ekonomiyi körüklemiş ve bu sürecin doğal sonucu olarak da vergi gelirleri hep olması gerekenin altında kalmıştır” diyen Nejat Koçer sözlerine şöyle devam etti:

Her türlü masraf gider olarak kabul edilmeli

“Vergi barışı yasasında yeni düzenlemelerin ele alınmasını, geldiğimiz bu noktada önemli bir adım olarak değerlendiriyorum. Vergi sisteminin kaderini değiştirecek yasal düzenlemeler Aceleye getirilmemeli. Her türlü masrafın gider olarak kabul edildiği, enflasyon muhasebesinin yürürlüğe girdiği, vergilendirmenin tabana yayıldığı, ödenebilir ve denetlenebilir bir vergi sistemine inanıyorum ki ülkenin önünü açacaktır. Bugün kayıtlı ekonomiye geçilmemesinin ve naylon fatura olaylarının en büyük nedeni yüksek KDV oranıdır. Böyle yüksek KDV oranlarıyla ekonomiyi kayıt altına alma çabasının ne kadar beyhude olduğunu görüyoruz. KDV oranlarının başta tekstil sektörü olmak üzere ara kademelerde yüzde 4’lere kadar düşürülmesi nihai tüketicide yüksek tutulması kayıtlı ekonomiye geçiş açısından çok önemli. Maliye ve mükellef arasında yıllardır devam eden çekişmenin bugün daha anlayışlı, daha çık sürece girmesi bizi son derece memnun etmiştir. Unutmayalım ki, mükellefin taleplerine kapalı bir maliye politikası, hiçbir zaman başarılı olamamıştır. İnanıyorum ki devletin sergilediği bu yeni yedi yaklaşıma, mükellef de aynı karşılığı verecek veya sana sembolleşen adında yer alan barış hedefi yakalanacaktır.”

Devlet ciddi bir kamu

reformunu hayata geçirmeli

Borcun borçla kapatılmayacağını ifade eden Koçer, bu anlamda devlette ciddi bir kamu reformunun hayata geçirilmesinin, harcamaların denetimi altına alınmasının ve nihayetinde yeni bir iktisat politikasının ortaya çıkarılmasının kaçınılmaz olduğunu açıkladı. Popülist politikalar adına, topladığı parayı israf eden, ülke yararına kullanmayanların halktan yeni ve daha çok vergi istemesinin inandırıcı olmadığını kaydeden Koçer, Şu an savaş sıkıntılarının daha yoğun yaşandığı bir bölgedeyiz. Bu bölge 1991’de aynı sıkıntılar yine yaşamış ve çok büyük zararları sineye çekmiştir. Bugünü milli birlik ve beraberlik gün olduğunu ve herkesin birbirine yardımcı olması gerektiğine yönelik inancımızda koruyoruz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *