ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Zeugma’da kazılar yeniden başlıyor

Zeugma’da kazılar yeniden başlıyor
YAYINLAMA: 18 Mayıs 2023 / 17.41
GÜNCELLEME: 18 Mayıs 2023 / 17.41
Nizip’e bağlı Belkıs Köyü’nde bulunan, Zeugma Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarına şubat ayında tekrar başlanacağı bildirildi.

Gaziantep Müze Müdürü Hamza Göllüce, bir süre önce ara verilen çalışmalara çok kapsamlı olarak yeniden başlanacağını söyledi. Gaziantep Müze Müdürlüğü’nün başkanlığında yapılacak kazı çalışmalarını iki Türk, bir Fransız ve bir de İsviçre’den gelecek bilim ekibinin yapacağını belirten Göllüce, “Bu yıl yapılacak kazı çalışmalarında Birecik barajı göl suları altında kalan bölgede ekipler kapsamlı çalışma yürütecekler” dedi.

Su altında kalan bölgede yapılacak çalışmada iki amaçları bulunduğunu, su altında kalan Arkeolojik değerleri sudan nasıl etkilendiklerini, belgelenecek ve kurtarılacak eserlerin iade edilmesi halinde bunların nasıl kurtarılacağını tespit etmek olacağını vurgulayan Göllüce, şunları söyledi:

“Su altında yürütülecek çalışmaları bir ekip yapacak. Müze müdürlüğü uzmanlarından oluşan ekibimiz ise kıyı koruma ve villa kazası olarak iki aşamalı çalışacaklar. Kıyı koruma projesinde, kazı alanı içindeki 171 cm uzunluğunda ve 90 cm genişliğindeki koruma duvarını 50-60 cm yükselteceğiz, ayrıca 350-400 metre uzunluğunda kaya dolgu sistemi yapacağız. Çalışmalarımızın ikinci aşamasında ise Zeugma ören yerinde bulunan villanın kazı çalışmaları ile diğer villanın restorasyon çalışmasını gerçekleştireceğiz. Bu çalışmaları başka bir ekip ile yöneteceğiz.”

Bir diğer kazı çalışmalarını ise Fransa’dan gelen ekibin yapacağını belirten Göllüce, bu ekibin, Zeugma Antik Kenti’nde bulunan tiyatro alanındaki kazıları yapacağını belirtti. İsviçre’den gelen ekibin Askeri lejyon kazısını yapacağını ifade eden Göllüce, çalışmalara şubat ayı içinde başlanacağını bildirdi.

Gaziantep müze müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışmaların özel idare müdürlüğü tarafından finanse edileceği, yabancı ekiplerin ise harcamalarının kendi imkanları ile karşılanacak öğrenildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *