ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

5 bin liraya muska yazılıyor 4 bin liraya baht açılıyor

5 bin liraya muska yazılıyor 4 bin liraya baht açılıyor
YAYINLAMA: 25 Eylül 2024 / 15.08
GÜNCELLEME: 25 Eylül 2024 / 15.08

20. Yüzyılda insanlarımız nelerden yardım bekliyor?

Bakımcı kadın ayrıca 14 yumurta istiyor. Tanesi 500 liraya alınacak beygir nalı ile leylek boku da gerekmiş. Bakıma baktırmak için gelen bir kadının kocasından ayrı oluşu, Fatma hocanın ilahiler söyleyerek coşmasına vesile oldu.

SABAH Araştırma ekibi

Uzun bir süreden beri şehrimizdeki muska ve büyü yaparak insanlarımızı aldatan kişileri araştırıyoruz. Bundan birkaç gün önce de güzellik uzmanı bir bayanın 500 liraya kahve falına baktığını yazmıştık. Halkın dini duygularını istismar ederek para koparan bu kişilere ulaşmak için değişik kişilerden yararlanıyoruz. Nuriye teyzeden de tanıdığı hocalar olduğunu öğrenince hemen peşine takılıp gezmeye başladık. İlk gittiğimiz muskacı Fatma Hocanın evi Şehreküstü’de bir çıkmaz sokakta, gittiğimiz yerlerde adres almayı ihmal etmiyoruz. Amacımız halkın nasıl dolandırıldığını anlatmak ve uyarmak. Ama adres verdiğimiz takdirde bu muskacılara rağbet artarsa amacımıza ulaşamayacağımız düşüncesiyle adresleri gizli tutuyoruz. Nuriye teyze, kızı ve komşusuyla Fatma Hocanın evine girerek oturuyoruz. İçerde 5 bin lira karşılığında muska yaptırmış birkaç kadın oturuyor. Ben dikkat çekmemek için, biraz da sıkılgan pozlarıyla fazla konuşmuyorum. Nuriye teyze komşusu olduğumu söyleyerek Fatma hocadan benim için kitaba bakmasını istiyor. Fatma Hoca ismimi soruyor, söylüyorum ve Ahmediye denilen kitabı açıp okumaya başlıyor. Okuduğu şeyler duadan çok bir ilahiyi andırıyor. Büyük bir dikkatle dinliyorum, ama bir şey anlamıyorum. Okuması bitince bana dönüp, bahtımın 7 yıl süreyle bağlatıldığını anlatıyor. Bahtımı akrabamda bekar oğlu olan birileri bağlatmış. Bu nedenle bana görücü gelenlerin hepsi geri dönüyormuş. Birkaç aydan beri de beni birilerinin istediğini söylüyor ve soruyor

-Öyle değil mi?

Bozuntuya vermemek için

-Evet diyorum.

Bu defa bir türlü olmuyor değil mi? diye soruyor. Olmayan şeyler hakkında yalan söylemenin sıkıntısı içinde;

 -Olmuyor, diyorum.

-Bana, açık açık anlat diye ısrar ediyor. Ortada anlatacak birşey olmadığı için bir süre ne söyleyeceğimi düşünüyorum.

İtiraz etmemem karşısında birlikte gittiğim hanımlar da duruma biraz inanmış olacaklar ki «Bizden sıkılıyorsan dışarı çıkalım sen anlat» diyorlar.

Bu sırada Fatma Hocanın yanındakilere laf yetiştirmesinden yararlanarak,

-Böyle bir şey yok, diyorum yavaşça. Nuriye teyze hemen araya girip,

 -Peki bu işi ne yapacaksın, kaça yaparsın? diye soruyor.

Fatma hoca 4 bin liraya bahtını açarım. Nuriye teyze daha önceden tembihli olduğu için bahtımın nasıl açılacağını soruyor.

Fatma hoca  Vallahi gerekli olan malzemeyi siz bulamazsınız, diyerek sıralıyor: 14 yumurta alacağım (Bu yumurtaların Fatma bocanın midesine ineceğini düşünüyorum) sonra birkaç tane de tanesi 500 liradan beygir nalı ile leylek b... gerek. Ben bunları cuma günü sabah namazından önce kocamı da yanıma alarak, önce mezarlığa gidiyorum. Buradan mezarlığa 800 liraya götürüyorlar. Sonra kocam bana sabahın köründe olmaz dili sayıyor. Bir yumurta, bir beygir nalı iğne ve leylek b... mezarlığa gömüyorum. Sonra bir hamamın külhancısına gidip biraz para vererek, bir kısmını da orada yaktırıyorum. Bir kısmını da ekmek fırınındaki ateşe atıyorum. Fırındaki gençlerde zorluk çıkarıyorlar biraz, «Teyze nolur bize de bir şeyler yap» diye yalvarıyorlar. Yani zor... Oğlum hapiste habire haber gönderiyor ki «Muska yaparsan kendini çıkınca bıçaklarım diye. Şu evde 5 bin liraya oturuyorum, geçimimi de bu işten sağlıyorum.

-Ay sonu şimdi yanımda para yok, ancak aybaşında gelebilirim, diyorum.

-Olur diyor, bahtını açayım, eğer iki ay sonra parmağına yüzük takmazsan ben de bu işi yapmam diye garanti veriyor. Fatma hocanın kızı olduğunu öğrendiğimiz genç bir kadın bana dönüp,

-Her gün senin gibi kaç genç kız geliyor bahtını açtırmaya, hepsi de çalışıyor diye anlatıp, benim nerede çalıştığımı soruyor Yanımdakiler hemen durama el koyup bir fabrikada memur diye açık lama yapıyorlar. Tabii ben de bu yalana hemen katılarak, onaylıyorum. Fatma hoca komşularının arasına hep yaptığı muskaların nasıl etkili olduğunu sıkıştırıveriyor. Birlikte gittiğimiz hanımlar da Ahmediye’ye baktırıyorlar. Fatma boca gene kadının kocasından ayrı olduğunu öğrenince okuduğu ilahileri öyle bir hale getiriyor ki kadın ağlamaya başlıyor, o ağladıkça Fatma hoca coşuyor. Hanımı zorla teskin ediyoruz. İş Fatma hocanın büyük emeklerinin karşılığını vermeye geliyor. 500 lirayı meslek aşkına içim sızlayarak uzatıyorum. Kapıdan çıkıp, biraz uzaklaşınca bir yandan kahkahalarla gülüp bir yandan da düşünüyorum. İnsanlarımız yirminci yüzyılda geleceklerini yumurta, beygir nalı, leylek b... nun mucizelerine mi bağlamalı diye..

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *