ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Belediye Meclisinde muhalefet, meclisi terk etti

Belediye Meclisinde muhalefet, meclisi terk etti
YAYINLAMA: 27 Eylül 2023 / 13.52
GÜNCELLEME: 27 Eylül 2023 / 13.52
Üyeler, kenar semtlerde tanzim satışları yapılmasını istedi. Belediye zabıtasının etkili olmadığı vurgulandı.

Belediye başkanının maaşı 350 bin lira oldu.

Belediye Meclisi toplantısı meclis başkan vekillerinden Muharrem Özsever başkanlığında yapıldı. Belediye Başkanı Ömer Arpacıoğlu toplantıya katılmadı.

Gündemin ilk maddesi olarak geçmiş yıllara ait belediye çalışmalarının tahkiki için kurulan komisyonlara seçilen üyelerin adları belirlendi. Tahkikat komisyonuna seçilen ANAP’lı meclis üyeleri şunlar: Mevlüt Sofuoğlu, Haydar Beyaz, Mehmet Deniz, Mehmet Pakhuylu, Coşkun Ünverdi. Muhalefetten seçilen tahkikat komisyonu üyeleri de şunlar: Şevket Demircioğlu, Yaşar Akyüz, Hasan Doğan ve HP’den Rıfat Ateş.

Gündemin ikinci maddesi gereğince SODEP tarafından verilen önerge üzerinde duruldu. Piyasa denetimi konusundaki görüşmelerde ilk sözü Yaşar Akyüz alarak şunları söyledi: “Her gün artan fiyatlar, ekonomik anarşi elbette hükümetin aldığı ekonomik önlemler sonucudur. Bunları araştırıp belediye başkanlığına ve encümene ne gibi tedbirler önerebiliriz bunları saptayacağız. Yeni halde Arapların yüksek fiyat vererek sebze ve meyve alması fiyatların artmasına, vatandaşın pahalı yemesine neden oluyor. Belediye özellikle kenar semtlerde tanzim satışları yapmalıdır”

Hasan Doğan (SODEP): “Fiyat artışları dar gelirlileri perişan ediyor. Her iş yerine gelen beş müşteriyle bir de dilenci geliyor. Bu geçim sıkıntısını vurguluyor, sefaletin habercisi oluyor. Tanzim satışları yapılmalı. Temel tüketim malları birinci elden tüketiciye intikal ettirilmelidir”

Hakkı Tataroğlu (ANAP): “Bir mal nerede satılırsa oraya gider. Şehrimizde ihracata dönük çok güzel çalışmalar var. Bu sevindiricidir. Son yıllarda şehrimizden sebze ve meyve ihracatı da başlamıştır. Üretici bir şehir olmamıza rağmen. Fiyatlar bir süre sonra düşecektir”

Cebbar Çeliktürk (HP): “Piyasayı denetleyecek etkili bir zabıta ekibi yok. Peynir pazarı yaptırıldı, öylece durur. Peynirin bütün şehirde satılması serbest bırakılır. Buradaki dükkanlara ayda 125 bin lira verenlerin günahı nedir?”

Asım Özsöyler (ANAP): “Zabıta haftada 2 bin esnafı denetliyor. Suç işleyen esnafa verilen 1500 lira para cezası etkili değil bunu birkaç saatte katıyla çıkarıyor vatandaşın sırtından. Tansa kâr etmedi. 6 milyon gelirine karşılık 11 milyon 500 bin liralık gideri var, 5.5 milyon zararda.

Zarar eden bir müesseseyi neden geri getirelim? Peynir pazarına 30 dükkan yaptırıldı yüzden fazla peynir satıcısı var. 30 esnaf için 70 esnafı yakalım mı? Biz başka bir iş mi tuttun diyelim? Bunun için peynirin her yerde satılmasına müsaade ettik.

Çevre şehirde dilenciliği meslek edinmiş ne kadar adam varsa Ramazan dolayısıyla şehrimize akın ediyor. Bu yılların derdidir, üzerinde durulmalıdır”

Vahit Kamil Gereççi (ANAP): “Halka ucuz sebze ve meyve yedirmek için her gün bir başka semtte gezici pazarlar kuralım. Semt pazarları bakkal ve manavdan daha pahalı, amacından uzaklaştı. Tanzim satışlarıyla halka daha iyi hizmet edileceği kanaatinde değilim”

Yaşar Akyüz (SODEP): “Ülkeyi yokluğa iten ihracat yapılmaz. Türkiye'de beş kiloluk salça 2500 lira, Irak'ta ise 800 liradır. Böyle ihracat mı olur? Bu bilgiyi hükümete iletiniz. Halkın nabzı belediyelerde atar”

Cabbar Çeliktürk (HP): “Belediyeye zarar edecek diye halka ucuz gıda maddesi yedirmek için tanzim satışları yapmayalım mı? Hükümet serbest ekonomik politika uyguluyor diye pahalılığı önleyecek tedbirleri almayalım mı?”

Hakkı Tataroğlu (ANAP): “Biz zararlarını devlet çeksin, faydalarını başkası görsün politikasının karşısındayız. Bir mal kaça mal oluyorsa o fiyata satılacaktır”

Daha sonra yapılan oylamada Tansa’nın yeniden açılması ANAP grubunun oylarıyla reddedildi.

Muhalefet meclisi terk ediyor

SODEP sözcüsü Yaşar Akyüz söz alarak genel imar konularının görüşülmesini istedi. Karşı grup ise imarla ilgili bütün önerilerin SODEP temsilcilerinin de uygun görmesiyle bir madde altında toplandığını ve cuma günkü toplantıda görüşüleceğini bildirdi. Bunun üzerine muhalefet grubu “Bizim önerilerimizin görüşülmesi engelleniyor denilerek belediye meclisini terk etti. SODEP’in Meclisi terk etmesinin daha sonra görüşecek olan huzur hakkı ve başkanlık maaşını tespiti demogoji konusu yapmak istediği nedeniyle olduğu iddia edildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *