Konuşan: Osman Tuzcu
Sefer Başkaya eskiden belediye işletmeleri müdürlüğü yaptı. Sonra bir seçimde belediye başkanlığına adaylığını koydu. O seçimi 9 oyla kaybettiğini söylüyor.
Jeofizik mühendisi olan Sefer Başkaya, vazifede kaldığı müddetçe dürüstlüğü ile, güleryüzlülüğü ile tanınmış idareci bir gencimizdir.
Sefer Başkaya ile konuşurken yanında Halkçı Parti Gaziantep Milletvekili Süleyman Koyuncugil ile genç bir mühendis de vardı. Şunu belirteyim ki, eridi, kalmadı, dağıldı denilen Halkçı Partide tahmin edilemeyeceği kadar bir hareketlilik , bir canlılık gördük.
Sayın Başkaya’da sorularımıza gayet açık kalplilikle cevaplar verdi. İşte soru ve cevapları:
Soru: Bazı adaylarca belediyedeki müdürlüklerin şimdiden dağıtıldığını duyuyoruz. Acaba sizde seçmene böyle bir vaatte bulundunuz mu? Böyle bir vaadi tasvip ediyor musunuz?
Cevap: Efendim, çok güzel bir konuya değindiniz. Şunu açık kalplilikle huzurunuzda söyleyebilirim. Şimdiye kadar hiçbir kimseye bir taviz verilmemiştir.
Soru: Ne kadar oy alacağınızı umuyorsunuz?
Cevap: Parti olarak çalışmak istiyoruz. Bu şehre hizmet etmek istiyoruz. Oy sayısını söyleyemem. Ama belediyeyi mutlaka alacağız. Kazanacağımız ümidindeyiz. Biz ekip olarak bu işi götüreceğiz.
Soru: Belediye meclisinin nasıl teşekkül edeceğini umuyorsunuz? Belediye meclisinde 37 üye olacaktır. Partiniz bu üyeliklerin kaçını kazanabilir?
Cevap: (Bu soruya Halkçı Parti Milletvekili Sayın Koyuncugil cevap verdi) Efendim, partimiz belediye başkanlığını kazanırsa, elbette almış olduğumuz oy, mutlaka en büyük oy olacaktır. Alınan oy nisbeti yüzde 50 ise, belediye meclisinde veya il genel meclisindeki üyelerin sayısı bu orandan daha fazla olacaktır. Mevcut seçim sistemine göre 100 bin seçmeni olan bir merkezde oyların dağılımı, örneğin üç parti arasında dağıldığını farz edersek, mesela bir partinin 45 bin, bir partinin 40 bin, diğer partininde 15 bin oy aldığını düşünürsek, yeni yasaya göre baraj 10 bin olacaktır. O taktirde her partinin aldığı oydan önce 10 bin tenzil edilecektir. Buna göre 15 bin oy alan partiden 10 bin düşerse 5 bin oy nispetinde meclise üye sokacaktır. Bu bakımdan belediye başkanlığını kazanan parti, en çok oy aldığı için çok avantajlı duruma girecek ve belediye meclisinde de ekseriyete sahip olacaktır.
Soru: Belediye meclisine vereceğiniz üyeleri hangi mesleklerden seçtiniz?
Cevap: Demokratik bir seçim olarak il ve ilçe kurulları müşterek toplandı. Demokratik bir seçim oldu. Çeşitli mesleklerden bazı arkadaşlar listeye girdi. Demokratik olmasına özen gösterildi ve seçimle yapıldı.
Soru: Milletvekili seçimlerinde şehir içinde 55 bin oy almıştınız. Belediye seçimlerinde bu oylarınızı muhafaza ediyor musunuz?
Cevap: Halkçı Parti olarak seçimlerde, şehrim mahallelerinden 55 bin oy aldık. Belediye seçimlerinde partinin isminden çok, vatandaş, şahsa oy verecek. Hizmet edene oy verecek. Onun için oyumuzu muhafaza edeceğimizi, hatta artacağını ümit etmekteyim.