Gaziantep’te bulunan ender bitkilerden Halep Lalesi ile Birecik’te bulunan orijinal bitkilerden örnekler almak üzere bir süreden beri şehrimizde araştırmalarına devam eden İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Baytop dün şehrimizden ayrıldı.
Şehrimizdeki incelemeleriyle ilgili olarak Prof. Baytop kendisiyle görüşen arkadaşımıza şunları söyledi: “Çok orijinal bir bitki olan ve Halep Lalesi adı verilen çiçeği İslahiye’de aradım bulamadım. Tesadüfen Gaziantep mezarlığında gayrimüslimlerin mezarı yanında bularak örnekler aldım. Biracik çevresinde de bazı bitkilerden örnekler topladım.
Birecik’teki Kelaynakları görmek, incelemek ve fotoğraflarını çekmek istedim. Ta tepeye kadar çıktım, bana gezemezsiniz, fotoğraf çekemezsiniz dediler. Kimliğimi gösterdim, yine olmaz dediler, belediyeye, kaymakamlığa gidip izin belgesi getirmeliymişim. Bürokratik engellerden bir türlü kurtulamadık. Turist turist diye yırtınıp duruyoruz, sonra da önüne bir yığın engeller yığıyoruz. Bu şartlarda turist gelir mi?
Turisti çekmek için bir de başka yerlerde bulunmayan şeyler yapılmalıdır. Gaziantep ve çevresinde çok orijinal bitkiler var. Bunları müzelerinizin bir odasında, köşesinde teşhir edebilirsiniz. Çok büyük ilgi toplar, turist toplar. Çingen sakızı diye romatizmaya yarayan bir bitkinin özünü bulmak için nereleri gezmedim. Bunlar da bitkilerle birlikte teşhir edilebilir, turistlerin büyük ilgisini toplar.
Gaziantep’te 9 gazete çıktığını öğrendim. Gazeteci şehirde kuş uçsa duyar. Bu kadar araştırma, inceleme yaptım, hiç birinin haberi yok. Sanıyorum iç sayfaları hazır kalıplar halinde haftalık, aylık basıyorlar”
Şehrimizden ayrılan Prof. Turhan Baytop bir süre sonra yeniden Gaziantep’e geleceğini ve incelemelerini sürdüreceğini sözlerine ekledi.