ANASAYFA arrow right Güncel

Halkın sağlık hakkını kısıtlayarak sistemi yönetemezsiniz

Halkın sağlık hakkını kısıtlayarak  sistemi yönetemezsiniz
YAYINLAMA: 16 Ocak 2025 / 18.54
GÜNCELLEME: 16 Ocak 2025 / 18.54

Vergide adalet eylemlerini sürdüren Antep’teki aile hekimleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptal edilmesi gerektiğini vurguladı
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Serpil Dağdemir, ‘’Sağlık Bakanlığı’na bir kez daha sesleniyoruz; ücretlerini keserek, performans sistemini dayatarak, mesleki bağımsızlıklarına müdahale ederek, işten atmayla tehdit ederek sağlık çalışanlarını susturamazsınız. Halkın sağlık hakkını kısıtlayarak sistemi yönetemezsiniz’’ dedi.
Sağlık Bakanlığı, yanıltan demeçler veriyor

Sağlık Bakanlığı’nın 1 Kasım 2024 tarihinde yayımladığı Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni iptal etmek yerine kamuoyunu yanıltan demeçler verdiğini kaydeden Dağdemir, ‘’Bakan Kemal Memişoğlu, ‘Aile hekimliği maaşlarını kesmediklerini, aksine teşvik miktarlarını artırdıklarını’ söyleyerek halkı ikna edeceğini düşünüyor. Ancak halkın hem kendilerine hem de sağlık çalışanlarına eziyet çektirecek yönetmeliğe karşı sağlık çalışanlarına desteği tam’’ ifadelerini kullandı.
İş bırakma eylemleri halk nezdinde haklı görüldü ve desteklendi

Dağdemir, ‘’Birinci basamak sağlık çalışanlarının haklılığı ve aylardır sesini herkese iletme çabası apaçık ortadayken; Sağlık Bakanlığı’nın iş bırakma eylemlerini etkisiz kılma çabaları üzücü. Haklarında tutanaklar tutularak ücret kesme ve grup düşürme işlemleri yapılması, eylemlerin başarısını gölgeleyemedi. TTB ve sağlık emek-meslek örgütlerinin çağrısıyla yapılan iş bırakma eylemleri halk nezdinde haklı görüldü ve desteklendi’’ hatırlatmasını yaptı. 
Emekçiler daha zor koşullarda yaşamaya mahkum edildi

Emekçilerin enflasyon ve vergiler altında ezilmeye mahkum edildiğini sözlerine ekleyen Dağdemir, ‘’2024 yılı enflasyonu Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yüzde 44,38, Enflasyon Araştırma Grubu tarafından yüzde 83,4 olarak açıklandı. Buna bağlı olarak kamu emekçilerinin zam oranı yüzde 11,54 düzeyinde kaldı. Öte yandan gelir vergilerinde yapılan güncellemeler de yetersiz. Bir kez daha ücretli kesimden yüzde 40’a varan yüksek vergilerin peşinen tahsil edilmesi tercih edildi. Bir tarafta yüksek enflasyon ve yüksek vergi kesintileri, diğer tarafta düşük ücret artışları ile emekçiler daha zor koşullarda yaşamaya mahkum edildi’’ tespitinde bulundu.

Etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalı

Aile hekimleri merkez sayısının hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılması gerektiğini vurgulayan Dağdemir, ‘’Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. ASM’lerde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmeli. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri; aile hekiminin çalışma kriterleri ile değil, kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmeli. ASM çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren teşvik ücreti katsayısı en az iki katı ve tavan ücreti en az üç katı oranında artırılmalı. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil, şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı; etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalı’’ çağrısında bulundu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *